La Diada 2021: l'última hora en directe
Segueix aquí, minut a minut, tots els actes i imatges de la Diada Nacional de Catalunya
Acaba l'acte institucional d'homenatge a Pau Casals
De manera excepcional, la Diada d'aquest any s'ha tancat amb l'acte institucional que la Generalitat ha organitzat a les quatre columnes de Puig i Cadafalch per homenatjar el violoncel·lista català més internacional. Amb el record a la vida i obra de Pau Casals es tanca, doncs, la jornada i també aquest directe. Moltes gràcies per haver seguit la informació d'aquest Onze de Setembre a través de l'ARA i bona Diada!
Dos detinguts pels incidents a Via Laietana durant la Diada
Els Mossos d'Esquadra confirmen que hi ha dos detinguts arran dels incidents de Via Laietana aquest dissabte tarda durant la manifestació de la Diada.
Arrenca l'acte institucional que tanca la celebració de la Diada
L'acte institucional de la Diada que organitza la Generalitat i que homenatja el músic Pau Casals se celebra a les columnes de Puig i Cadafalch de Barcelona i compta amb la presència del Govern, a part de representants d'entitats i de la societat civil.
Els manifestants de Via Laietana i plaça Urquinaona comencen a marxar
Els manifestants de Via Laietana i plaça Urquinaona es dispersen i comencen a marxar. Ja queda molt poca gent a la zona. Sobretot hi ha furgons dels Mossos que segueixen fent voltes.
Un ferit entre els manifestants de Via Laietana
Els Sanitaris per la República han atès una persona que ha resultat ferida durant les corredisses amb els Mossos d'Esquadra. Segons explica, un agent li ha donat una empenta i de la caiguda s'ha fet mal al coll.
Els Mossos arraconen els manifestants a plaça Urquinaona
La Brimo ha aconseguit fer retrocedir els pocs manifestants que queden fins a plaça Urquinaona. Pel camí ha desmuntat les cadires de bar que havien apilat en un intent de construir una barricada.
Els Mossos tornen un altre cop a Via Laietana per fer retrocedir els manifestants
L'ambient es tensa i els Mossos tornen amb els furgons per intentar fer retrocedir la gent que ja s'havia tornat a concentrar davant la comissaria de Via Laietana. Tornen les corredisses i els agents s'emporten una noia, que seria la segona detenció de la nit a l'espera que ho confirmin els Mossos.
Els manifestants celebren amb bengales que la Brimo ha marxat
La Brimo marxa de Via Laietana i els manifestants ho celebren amb bengales. Algun en tira una contra el cordó policial que encara protegeix la Prefectura.
Cremen una foto d'Aragonès i Sánchez durant la manifestació de l'esquerra independentista
Una desena de persones han cremat una fotografia de Pedro Sánchez i Pere Aragonès durant la manifestació de l'esquerra independentista a Barcelona per la Diada. Amb el lema "Ni pactes ni renúncies: la lluita és l'únic camí", la marxa ha arrencat passades les 18.30 hores a la plaça Urquinaona de Barcelona, el mateix lloc on una hora abans havia començat la manifestació organitzada per l'ANC.
Un detingut a Via Laietana
Un detingut entre els manifestants a Via Laietana, on es respira calma tensa. Moltes persones ja s'han dispersat pels carrerons del voltant i d'altres han retrocedit fins a plaça Urquinaona.
Els Mossos intenten dispersar els manifestants que es mantenen davant la prefectura de Via Laietana
Els Mossos han situat les furgonetes davant de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana. Els manifestants continuen tirant alguns objectes, però no hi ha enfrontaments amb la policia, que els ha intentat dispersar. Sí que hi ha, però, algun conflicte entre manifestants, ja que els que tornen de l'estació de França retreuen que s'estiguin tirant objectes: "Això ho havies de fer l'1-O, no ara", s'ha sentit.
Es manté la tensió davant la comissaria de Via Laietana
Un grup de manifestants continua tirant objectes, bosses d'escombraries i paper higiènic contra la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana. Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra s'han unit als agents estatals per protegir l'edifici.
Acaba la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC i Òmnium
La manifestació de la Diada d'aquest any organitzada per l'ANC i Òmnium ja és història. Ha acabat amb els discursos de Jordi Gaseni (AMI), Jordi Cuixart (ANC) i Elisenda Paluzie (ANC) i amb ball de xifres. Segons els organitzadors, el nombre d'assistents s'ha enfilat fins a les 400.000 persones, mentre que la Guàrdia Urbana de Barcelona ho ha deixat en 108.000. Sigui com sigui, les entitats independentistes han qualificat d'èxit la protesta i han assegurat que ha sigut la manifestació "més gran d'Europa" en temps de covid. Cuixart ha fet un discurs dirigit a reclamar unitat al moviment i també a fer que la gent que no renunciï a "pressionar" els polítics. Tot i això, no s'ha decantat per cap de les estratègies entre les quals es debat l'independentisme. En canvi, Paluzie ha sigut molt clara criticant la taula de diàleg que promociona ERC: "L'autodeterminació no es demana ni es pidola a l'Estat opressor, s'exerceix". A més, emulant el "president, posi les urnes" que va pronunciar Carme Forcadell ara fa set anys, ha apel·lat directament a Pere Aragonès: "President, faci la independència".
Fum a la zona de la comissaria de Via Laietana
Continua la tensió a la zona de la comissaria de la Via Laietana. Després del llançament de paper higiènic, també s'han tirat petards i pots de fum.
Paluzie (ANC) a Aragonès: "President, faci la independència"
El 2014, quan hi havia dubtes de si es faria la consulta del 9-N, la llavors presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va apel·lar directament al president Artur Mas encunyant aquesta ja cèlebre frase: "President, posi les urnes". Set anys més tard, l'avui presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha adaptat aquest missatge, aquest cop dirigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès: "President, faci la independència". En el discurs final de la manifestació de la Diada, Paluzie s'ha mostrat molt crítica amb el Govern a l'assegurar que ara mateix no hi ha "el lideratge polític i institucional" per posar el rumb cap a un estat propi. També ha carregat contra la taula de diàleg, malgrat que no l'ha mencionat explícitament. No ha fet falta. "No podem mirar a l'Estat esperant concessions que no vindran mai", ha dit. Segons ella, l'autodeterminació s'exerceix i "no es demana ni es pidola a l'Estat opressor".
Puigdemont: "Continuarem fins que siguem reconeguts com a nació lliure"
L'expresident Carles Puigdemont ha celebrat la Diada amb diverses piulades des de l'exili. En una piulada en anglès, ha adjuntat una fotografia de la manifestació: "Centenars de milers de persones demanant la independència de Catalunya. Continuarem fins que siguem reconeguts i respectats com una nació lliure".
Al matí ja havia llançat un dard al president espanyol, Pedro Sánchez, al recordar-li que és "la Diada nacional de Catalunya": "No és una opinió de cap partit, ho diu una llei del Parlament aprovada per unanimitat". "Respectar les decisions del Parlament és el més positiu i fomenta més la concòrdia que no pas dissoldre'l per decret, anul·lar i no respectar les seves lleis", ha dit.
Comença la manifestació convocada per l'esquerra independentista
Comença la manifestació de la Diada convocada per l'esquerra independentista a plaça Urquinaona.
Cuixart fa una crida a "pressionar" els partits per aconseguir la independència: "Els d'allà i els d'aquí"
El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha participat en la seva primera manifestació de la Diada des que va sortir de la presó. "Feia quatre anys que no venia", ha recordat, davant dels aplaudiments dels assistents. El líder independentista ha fet una crida a la unitat del moviment –"Ens voldrien dividits", ha dit– i ha dit que la protesta d'aquest any ha tornat a ser un èxit: "Avui ho hem tornat a fer". El seu missatge ha tingut un doble destinatari: els partits i les institucions d'Espanya, però també els partits i les institucions de Catalunya. Així, ha reclamat "pressionar" el poder polític espanyol i català: "Els d'allà i els d'aquí". "Ho tornarem a fer", ha conclòs amb el que ja és un clàssic del seu vocabulari.
Jordi Gaseni (AMI): "Missatge a Espanya i als que no volien que omplíssim, que es fotin, que es fotin i que es fotin"
L'encarregat d'obrir els discursos de l'acte final de la manifestació de la Diada ha sigut el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. Ha començat les seves paraules així: "Missatge a Espanya i als que no volien que omplíssim, que es fotin, que es fotin i que es fotin". En el seu discurs ha admès que, en la tardor del 2017, l'intent de fer la independència de Catalunya "no va sortir bé", però ha assegurat que "no hi ha marxa enrere" i que tard o d'hora tocarà "guanyar".
La Guàrdia Urbana xifra en 108.000 els manifestants de la Diada
El ball de xifres és una tradició en cada manifestació de la Diada. En la d'aquest any, la Guàrdia Urbana ha calculat que a la Via Laietana s'hi han manifestat 108.000 persones durant la tarda. És una quarta part de les 400.000 que assegura haver reunit l'ANC. Cadascú deu haver fet servir les seves tècniques infal·libles.