CANVI DE CICLE
Política05/08/2014

Podem devora l’esquerra tradicional

Irromp al baròmetre del CIS com a tercera força, deixant enrere IU i trepitjant ja els talons al PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridAl gener eren només un manifest, avui ja són la tercera força en potència a Espanya, amb més de 75.000 afiliats inscrits en només una setmana. L’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el primer després de les eleccions europees del 25 de maig, deixa entreveure que l’efecte Podem no és flor d’un dia. L’enquesta, duta a terme entre l’1 i el 9 de juliol, converteix el moviment liderat per Pablo Iglesias en la tercera força a Espanya, si avui se celebressin eleccions generals, i apareix com a segona -per sobre del PSOE- en intenció directa de vot. Un panorama radicalment diferent del sondeig d’abans del 25-M, en què el CIS només els donava un dels cinc escons que van aconseguir a l’Eurocambra.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La irrupció de la jove plataforma ciutadana dibuixa un mapa polític revolucionat a tot l’Estat. En primer lloc, el bipartidisme del PP i el PSOE trontolla, amb davallades en intenció de vot de les dues formacions, que sumen poc més del 50% dels suports. Segon, el tauler de l’esquerra es fragmenta, tal com van evidenciar els resultats de les europees. I, finalment, fa palès el creixement del rebuig ciutadà a la política convencional.

Cargando
No hay anuncios

Segons el baròmetre del CIS del juliol, cap dels portaveus dels grups polítics al Congrés aprova, un 61,4% dels espanyols no tenen “cap confiança” en Mariano Rajoy i cap dels seus ministres obté més d’un 2,75 sobre 10 de nota en l’avaluació de la seva gestió. A més, la quarta preocupació dels ciutadans, per darrere de l’atur, la corrupció i l’economia, ja són “els polítics, els partits i la política”.

El PSOE es descompon

Cargando
No hay anuncios

Podem es fa lloc, els socialistes perden 5 punts i IU més de dos

D’on esgarrapa de cop Podem un 15,3% d’intenció de vot? En bona mesura del PSOE, que perd fins a cinc punts respecte a l’últim baròmetre de l’abril, però també d’Esquerra Unida, que perdria el podi com a tercera força més votada a l’Estat. IU estronca el seu ascens en intenció de vot: perd fins a 2,7 punts i es queda en un 8,2% d’intenció de vot. Si es miren les dades sense cuinar -és a dir, la intenció directa de vot-, Podem obté un 11,9% dels suports, a menys d’un punt del PP i 1,3 punts per sobre del PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes van voler ahir treure importància als resultats del CIS. “Estan desfasats”, assenyalava el nou secretari d’organització, César Luena, des de Ferraz. El nom de Pedro Sánchez com a relleu del fins ara secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, no es va saber fins a quatre dies després que s’acabés de fer l’enquesta, però és innegable que, des de les eleccions europees, Podem s’ha convertit en la principal amenaça a l’espai electoral de l’esquerra tradicional.

Els resultats del maig van donar l’estocada final a Rubalcaba, i ara Pedro Sánchez intenta virar cap a un discurs més social i “realista”, per recuperar votants desencantats, tot i que per molts el seu discurs és menys a l’esquerra que el del seu principal contrincant a les primàries del PSOE al juliol, el diputat Eduardo Madina. “Els que proposen no pagar el deute públic no expliquen que a qui realment perjudica aquesta mesura és al treballador que guanya 600 euros al mes”, deia Pedro Sánchez la setmana passada.

Cargando
No hay anuncios

El PP amplia distàncies

Se situa a 8,8 punts del PSOE però continua perdent suports

Cargando
No hay anuncios

L’efecte Podem no afecta tant el PP, que retrocedeix 1,9 punts respecte al baròmetre de l’abril i es queda amb un 30% d’intenció de vot. La patacada demoscòpica del PSOE permet als populars guanyar marge i situar-se a 8,8 punts de la segona formació. En preguntar-li per la irrupció de Podem, el portaveu adjunt del grup popular al Congrés, Rafael Merino, va sortir ahir en defensa del bipartidisme: “Espanya necessita estabilitat, dos partits grans que siguin capaços de tenir alternança política”. Amb tot, va voler treure importància al sondeig: “El PP no treballa per enquestes, sinó per treure Espanya de la crisi en què el PSOE i Zapatero ens van posar”, va dir Merino. Tot i això, el baròmetre del CIS els dóna més suports que el 26% obtingut a les europees.

El bipartidisme trontolla

Cargando
No hay anuncios

El PP i el PSOE sumen poc més de la meitat dels vots

La principal por del PP, tot i guanyar marge respecte al PSOE, és que l’efecte Podem signifiqui el trencament del consens polític heretat de la Transició. En els comicis europeus del 25 de maig, PP i PSOE no van arribar a sumar el 50% del vots i, segons el baròmetre del CIS, ara superarien per la mínima aquest llindar. Per Carolina Bescansa, encarregada de valorar ahir les dades com a responsable d’anàlisi política de Podem i professora de metodologia de la Complutense de Madrid, “una tendència és la caiguda del bipartidisme i una altra el creixement de Podem”. Un creixement motivat pel descontentament de la gent: “Els temps d’estabilitat han canviat i aquesta majoria social està a punt de convertir-se en un canvi polític”, va matisar a Cuatro.

Cargando
No hay anuncios

ERC ratifica el ‘sorpasso’

Després de superar CiU en les europees, consoliden el lideratge

Cargando
No hay anuncios

En el panorama català també es produeix un gran canvi. Esquerra consolida el sorpasso a CiU que ja van avançar els resultats de les europees i superaria la federació per quatre dècimes percentuals en unes generals. De fet, el portaveu d’ERC, Alfred Bosch, és el segon més ben valorat (3,75), mentre que el de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, és el setè (2,76), tot i que el grau de coneixement del dirigent republicà és molt inferior. Cal tenir en compte, a més, que l’enquesta es va fer abans que l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol confessés l’herència amagada a l’estranger. L’impacte que hagi pogut suposar per a CiU aquest episodi quedarà reflectit al pròxim baròmetre del CIS.

En canvi, el suport a la independència entre els ciutadans de l’Estat no varia. Un 9,7% dels gairebé 2.500 enquestats estan a favor del dret a decidir de les comunitats autònomes. El que sí que augmenta respecte al baròmetre anterior és el suport a la via federal. Si llavors un 13,4% demanaven més competències per a les comunitats, ara ho fan un 15,1%.

Un Congrés fragmentat

Ciutadans intenta fer-se camí mentre UPyD perd pistonada

Si les estimacions del baròmetre del CIS són encertades, quan falta més d’un any per a les generals -Rajoy ja ha avançat que té previst esgotar la legislatura-, el pròxim Congrés de Diputats serà diametralment oposat a l’actual, en què el PP té majoria absoluta i ningú pot discutir que el PSOE és la principal força opositora. El debat regnarà en un escenari sense majories clares en què caldrà recórrer a pactes (de moment els socialistes descarten una gran coalició). Però si un altre efecte té Podem és el de tallar de soca-rel l’auge que es pronosticava per a UPyD a principis d’any. La formació de Rosa Díez passa del 9,2% d’intenció de vot de llavors a un tímid 5,9%. I mentrestant Ciutadans intenta irrompre a l’arena estatal: el CIS li dóna una intenció de vot del 0,9%.