El deute encamina ICV cap a la dissolució
La formació ecologista entrarà els pròxims dies en concurs de creditors
BarcelonaIniciativa per Catalunya Verds (ICV) serà història. La formació ecosocialista entrarà en concurs de creditors els pròxims dies i s’encamina cap a la dissolució, després que la seva situació s’hagi tornat insostenible econòmicament. “És irreversible”, admeten fonts del partit consultades per l’ARA, que assenyalen que les setmanes vinents es donaran tots els detalls de l’operació. En les converses informals dins de la galàxia dels comuns ja corre la notícia -avançada ahir per Vozpópuli -, i està previst que l’anunci arribi abans de les vacances d’estiu. De fet, algunes veus vinculades al partit afirmen que els treballadors de la seu fa dies que estan recollint les seves pertinences.
“Per mantenir una acció política independent de grups de pressió o d’interessos empresarials, Catalunya en Comú no acceptarà crèdits bancaris ni assumirà deutes ni compromisos anteriors contrets per altres organitzacions amb entitats financeres”, deixava clar la formació en el seu codi ètic aprovat l’abril del 2018, un any més tard del seu naixement. En la seva gènesi ja va acordar amb ICV que no assumiria el deute que arrossegava, d’uns deu milions i mig d’euros -bona part amb La Caixa-, però els ecologistes es donaven dos anys de temps per eixugar-lo. El límit eren les eleccions municipals del 26 de maig, amb l’esperança que uns bons resultats poguessin engreixar la musculatura institucional de CatComú i, de retruc, augmentar els ingressos provinents de les subvencions públiques.
Alhora, però, la integració a la confluència dels comuns ha obligat a elaborar llistes que també comptessin amb membres de Podem, EUiA i independents, cosa que ha implicat una pèrdua de càrrecs institucionals vinculats a ICV. Els comuns han perdut regidories el 26-M, Marta Ribas i David Cid són els dos únics diputats de la formació ecologista al Parlament, i Aina Vidal i Maria Freixanet al Congrés.
En l’últim pressupost que es pot revisar a la pàgina oficial del partit, el del 2017, ICV va retornar poc més de mig milió de deute hipotecari, i consten uns ingressos de 2,1 milions entre les subvencions públiques -de l’Estat, del Parlament i de l’administració local- i les quotes dels afiliats. En la campanya electoral de les eleccions generals, segons va poder saber l’ARA, la formació amb prou feines havia pogut reduir el deute a uns nou milions d’euros. Les fonts consultades asseguren que en qüestió de setmanes es donaran tots els detalls de la insolvència econòmica d’ICV.
La llei prohibeix la condonació
CatComú deixa clar en el seu codi ètic que no assumirà el deute d’ICV i, a més, la llei no ho permet. El govern de Mariano Rajoy, que tenia majoria absoluta fa dues legislatures, va aprovar el 2014 una modificació de la llei de control de l’activitat econòmica i finançament de partits en la qual, entre altres coses, es prohibia la condonació del deute amb les entitats bancàries de les formacions polítiques.
La formació ecosocialista, nascuda el 1987 fruit d’un acord entre el PSUC, el Partit Comunista Català i l’Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra, podria sumar-se a Unió Democràtica de Catalunya al club de les sigles que desapareixen del mapa polític per motius econòmics. En el cas d’Unió, els seus membres han ideat noves fórmules, com Ramon Espadaler amb Units per Avançar i Antoni Castellà o Núria de Gispert amb Demòcrates. La situació d’ICV és diferent, i com que ja està integrada a Catalunya en Comú, el més lògic és que insti els militants a afiliar-se a la confluència. Hi ha corrents interns, com per exemple Compromís per la Independència, que encara no tenen decidit si s’articularan de nou a dins dels comuns.