La nova legislatura catalana

Deu dies decisius per saber si Illa serà president

El finançament, l'habitatge i el Hard Rock, entre les qüestions que negocien el PSC, ERC i els comuns

4 min
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, invervé al Consell Nacional del partit

BarcelonaEl 26 d'agost és l'últim dia en què hi pot haver un debat d'investidura, però abans hi ha una altra data límit per deduir si Catalunya tindrà nou govern o si s'encamina a una repetició electoral. És el deadline que ha posat Esquerra al PSC si vol els seus vots per investir Salvador Illa: abans que acabi el mes de juliol hi ha d'haver un preacord per encarrilar la investidura. Sobre la taula hi ha diversos temes que s'estan negociant: des del finançament autonòmic fins al compliment dels acords que republicans i socialistes ja havien tancat en els últims mesos. Ara bé, Esquerra també té obertes converses amb Junts i, de fet, la possibilitat que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont torni a Catalunya, amb el risc de ser detingut, pot impactar en les negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La setmana començava amb una reunió presencial entre Marta Rovira, la secretària general d'ERC i coordinadora de les converses, i la presidenta de la Diputació de Barcelona i qui lidera les negociacions dels socialistes, Lluïsa Moret. Era la primera trobada presencial des que la dirigent republicana va tornar de l'exili divendres passat. Rovira va demanar a Moret intensificar les converses, perquè considerava que s'estava avançant poc. A l'altra banda, i a mesura que ha anat avançant la setmana (i les negociacions), fonts socialistes s'han anat mostrant més optimistes sobre la possibilitat que l'acord fructifiqui, després d'uns dies en què els republicans han rebaixat les expectatives sobre la proximitat de l'acord. La militància d'ERC tindrà l'última paraula en una consulta que el partit ha de convocar en plena crisi interna.

L'escull principal continua sent el finançament autonòmic. Esquerra de moment no es mou de la seva posició de màxims: exigir un sistema similar al concert econòmic basc en què Catalunya tingui la clau de la caixa, però establir també una quota de solidaritat. Els socialistes rebutgen que Catalunya tingui el mateix model que el País Basc i la seva proposta implica desenvolupar l'Agència Tributària mixta que estableix l'Estatut i que no s'ha desplegat. Tot i que la investidura es negocia des de Catalunya, el PSC manté la línia oberta amb el PSOE per saber "fins on es pot arribar" amb la caixa autonòmica, segons reconeixen a l'ARA fonts socialistes.

I el referèndum?

Esquerra no ha posat com a condició el referèndum, però les converses no només estan encallades en el finançament, que és la línia vermella que ha traçat ERC, sinó que els republicans també exigeixen avenços en els acords que els dos partits ja havien firmat en altres negociacions, com ara la investidura de Pedro Sánchez. Es tracta, per exemple, de fer passos per materialitzar el traspàs de Rodalies –aquesta setmana Generalitat i Estat es van comprometre a iniciar el traspàs de la línia R1 al gener de l'any que ve– o que sigui efectiu el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital, que s'ha posat diverses vegades per escrit. Republicans i socialistes també negocien altres qüestions relacionades amb infraestructures, com ara que la Generalitat entri en la gestió de l'aeroport. ERC també vol avenços en l'àmbit lingüístic i, en aquest sentit, també s'està intentant concretar la llei de llengües, que hauria de garantir el plurilingüisme en l'administració estatal. Una norma que van pactar Pedro Sánchez i Pere Aragonès en l'última reunió que van mantenir el desembre passat i que no s'ha materialitzat tot i posar per escrit que s'havia d'haver fet abans d'aquest mes de juliol.

El PSC no només haurà de travar el suport d'Esquerra perquè Salvador Illa sigui president, sinó que també haurà d'aconseguir el dels comuns, amb qui les converses van avançant i ja hi ha intercanvis de documents. Arribarà primer l'acord amb Esquerra? "Les negociacions no són una cursa", advertia la líder dels comuns, Jéssica Albiach, aquesta setmana, davant de les presses dels republicans per segellar un preacord abans d'agost. Les polítiques d'habitatge centren ara les negociacions del PSC amb els comuns, amb la petició de regular el lloguer de temporada, impulsar les lleis de barris verds, abordar els desnonaments i construir parc públic d'habitatge per incrementar l'oferta de lloguer i fer-ne abaixar els preus, segons fonts d'aquest partit. També debaten sobre mesures en matèria de sanitat i educació. 

El futur del Hard Rock

Tant els comuns com ERC també negocien amb el PSC el futur del Hard Rock: una possible via d'aterratge podria ser revertir la rebaixa als impostos als macrocasinos que preveu ara mateix la llei, una mesura que els comuns van proposar durant la negociació de pressupostos i que la mateixa ERC va acabar incorporant al seu programa electoral per al 12-M. Els comuns asseguren que la carpeta sobre infraestructures, que inclou aquest punt, serà la que abordaran en últim lloc.

No hi ha, en canvi, cap negociació oberta entre els socialistes i el PP, que per si sols tampoc no sumarien i haurien d'anar a buscar un tercer soci. El PP va posar com a condició per a tenir converses amb els d'Illa que trenquessin els acords amb els independentistes, i, malgrat que el PSC hi va voler parlar en l'inici de les negociacions sobre la mesa del Parlament, els contactes aviat van entrar en via morta i els mateixos socialistes ja hi han tancat la porta. Ara s'ho juguen tot a la carta de l'acord tripartit d'esquerres.

El possible retorn de Puigdemont

Mentre Illa intenta aconseguir muntar el trencaclosques que li permeti arribar al Palau de la Generalitat, Junts no tira la tovallola i manté que Carles Puigdemont pot optar a una investidura. En aquest sentit, els juntaires mantenen converses amb ERC, tot i que fonts de les dues bandes admeten que hi ha poca concreció sobre la taula. Perquè una investidura de l'expresident de la Generalitat tirés endavant caldria que el PSC entrés en l'equació, i els socialistes no hi estan disposats. Del que més han parlat fins ara Junts i ERC és de com afrontar l'aplicació de l'amnistia davant de les reticències del poder judicial, així com del retorn de Carles Puigdemont.

stats