Successos

Detingut el presumpte autor de l'atemptat contra Vidal-Quadras als Països Baixos

És la sisena persona arrestada per l'intent d'assassinat que l'exdirigent del PP i fundador de Vox vincula al règim iranià

ARA
2 min
El fundador de Vox Aleix Vidal-Quadras, en roda de premsa a Madrid

BarcelonaLa policia dels Països Baixos ha detingut el presumpte autor material de l'atemptat contra l'exdirigent del PP i fundador de Vox, Aleix Vidal-Quadras, del novembre passat a Madrid. Segons han informat la Policia Nacional i el ministeri de l'Interior aquest matí, la persona detinguda tenia una ordre de detenció internacional de l'Audiència Nacional, i és la sisena detenció que es du a terme en el marc de la investigació que lidera la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional. Es tracta de Mehrez Ayari, de 37 anys, un ciutadà francès d'origen tunisià amb múltiples antecedents a França. És una detenció clau, al tractar-se de la persona que va disparar directament a l'exdirigent polític des d'una moto, amb la qual va fugir.

Als Països Baixos també es va produir la cinquena de les detencions relacionades amb l'intent d'assassinat, en aquest cas d'una dona de nacionalitat neerlandesa i que va ser arrestada a finals del mes d'abril, que hauria participat en el finançament de l'acció i en la vigilància de l'expolític. La quarta detenció va ser al gener, quan un ciutadà veneçolà, un dels presumptes autors, va ser detingut a la frontera de Colòmbia per una ordre de recerca internacional acusat d'un delicte de terrorisme. Estava suposadament implicat en la compra del vehicle utilitzat a l'atemptat, i el jutge ja n'ha sol·licitat l'extradició. La Policia Nacional ja havia detingut quinze dies després de l'atac tres persones més que l'Audiència Nacional havia enviat a presó.

L'exdirigent va vincular des d'un primer moment l'atac als seus contactes i vincles amb l'oposició al règim iranià dels aiatol·làs. Vidal-Quadras, de 78 anys, va rebre un tret a la cara que li va causar una fractura doble a la mandíbula de la qual es va recuperar, i ha fet diverses aparicions públiques des de llavors. El 9 de novembre, al barri de Salamanca de Madrid, un home que va baixar d’una moto amb el casc posat li va disparar i va tornar a pujar-hi per fugir del lloc dels fets. El vehicle el pilotava una altra persona. Des d'un primer moment, fonts policials ja van definir l'atemptat com una acció "planificada".

stats