Política23/10/2015

El jutge retira el passaport a Osàcar, que surt en llibertat amb càrrecs

La detenció de l'extresorer de CDC ha condicionat la compareixença de Mas al Parlament. Ha prestat declaració davant del jutge durant poc més d'una hora. També han declarat dos altres detinguts el dimecres pel suposat cas de les suposades donacions irregulars

Gerard Pruna / Núria Orriols / Agències
i Gerard Pruna / Núria Orriols / Agències

BarcelonaL'extresorer de Convergència, Daniel Osàcar, ha sortit en llibertat amb càrrecs després de presentar-se davant del jutge aquest divendres el matí. L'extresorer de CDC, que estat detingut i traslladat al jutjat del Vendrell, s'ha negat a declarar perquè "el cas està sota secret de sumari" –tal com va fer també ahir l'actual responsable de finances del partit, Andreu Viloca– segons han confirmat fonts de l'entorn de la defensa a l'ARA. D'acord amb els consultats, la defensa no té coneixement dels motius que han propiciat la detenció d'Osàcar aquest divendres. Com a mesura cautelar, la Fiscalia Anticorrupció, ha demanat la retirada del passaport al detingut, una petició que el jutge instructor ha acceptat. De fet, va ser el ministeri públic qui va demanar ahir també la presó incondicional per Viloca.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La detenció de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar aquest matí per part de la Guàrdia Civil ha planat sobre la compareixença de Mas al Parlament i ha donat més munició a una oposició –encara la de l'anterior legislatura, ja que el nou Parlament no es constitueix fins dilluns– que ha exigit explicacions al president sobre si hi ha hagut finançament irregular a CDC. Dimecres, en plena operació policial i en una roda de premsa després de signar el decret de constitució del Parlament, Mas es va oferir a explicar a la cambra catalana el sistema d'adjudicació d'obra pública a Catalunya. Quines han estat les últimes notícies sobre les quals Mas haurà de donar explicacions?

Cargando
No hay anuncios

Osàcar, la dotzena detenció

La Guàrdia Civil ha detingut també aquest divendres l'extresorer de CDC Daniel Osàcar en el marc de l'operació policial Petrum III, que va començar dimecres i que ja ha portat l'actual tresorer, Andreu Viloca, a la presó. L'extresorer, que també va ser administrador de la Fundació CatDem, és el dotzè detingut per la Guàrdia Civil aquesta setmana en relació amb el cas que instrueix el jutjat del Vendrell sobre el pretès cobrament de comissions il·legals del 3% per part de CDC.

Cargando
No hay anuncios

Daniel Osàcar ha estat conduït a la caserna de la Guàrdia Civil del Vendrell amb el mateix vehicle que se l'ha endut detingut aquest matí del seu domicili de Barcelona. A quarts d'una del migdia ha entrat a declarar davant del jutge i a quarts de tres ja havia sortit en llibertat, però amb el passaport retirat.

Fonts pròximes al cas han indicat a EFE que Osàcar havia de ser detingut aquest dimecres, quan es va escorcollar la seu de CDC a Barcelona i es va detenir l'actual tresorer, però que finalment, a causa del seu delicat estat de salut, els investigadors van decidir ajornar l'arrest fins avui perquè passi les mínimes hores possibles al calabós.

Cargando
No hay anuncios

L'agost passat, l'institut armat ja va escorcollar el domicili d'Osàcar, juntament amb la Fundació CatDem i el despatx de Viloca a la seu de CDC. Ho va fer en el marc de l'operació Petrum II per ordre del jutjat d'instrucció del Vendrell per presumptes pagaments de comissions del 3% de l'empresa Teyco –controlada per la família Sumarroca, històricament vinculada als Pujol.

El nom de Daniel Osàcar apareix també en el cas de l'espoliació del Palau de la Música, pel qual la Fiscalia li demana set anys i mig de presó pel seu paper clau en el presumpte pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a la formació nacionalista.

Cargando
No hay anuncios

Homs posa la "mà al foc"

En una entrevista a 'El món a RAC1', el conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, ha reiterat en diverses ocasions que posa "la mà al foc" tant per Osàcar com pel tresorer de CDC, Andreu Viloca. "Esclar que poso la mà al foc per Osàcar, perquè és una bellíssima persona i honrada, igual que Viloca. No vull generar ni una ombra de dubte". El conseller de la presidència en funcions també ha insistit que està molt tranquil pel que fa a la manera com s'adjudica l'obra pública d'aquest país.

Cargando
No hay anuncios

Llibertat amb càrrecs per empresaris

Després de declarar davant del jutge del Vendrell, han quedat en llibertat amb càrrecs els empresaris Jordi Soler (Grup Soler) i Sergio Lerma (Oproler).

Cargando
No hay anuncios

El magistrat ha imposat una fiança de 50.000 euros a Lerma i l'obliga a comparèixer en seu judicial una vegada al mes alhora que l'impedeix sortir d'Espanya.

Josep Antoni Rosell, director general de la Generalitat, en llibertat

Cargando
No hay anuncios

Davant el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell ha comparegut aquest migdia Josep Antoni Rosell, director general de l'empresa pública de la Generalitat Infraestructures.cat, per qui la Fiscalia Anticorrupció també ha demanat presó sense fiança (com en el cas del tresorer de CDC, Andreu Viloca, que ahir va ser empresonat cauterlarment).

A primera hora de la tarda, però, el jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs a Rosell. Ara bé, li ha retirat el passaport, tal com ha fet amb Daniel Osàcar.

Cargando
No hay anuncios

Andreu Viloca, empresonat

El jutge va dictar aquest dijous presó incondicional per a l'actual tresorer de CDC, Andreu Viloca, acusat per la Fiscalia de sis delictes vinculats a la corrupció: suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partits, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil. El tresorer de CDC, que va passar ahir a disposició judicial, es va negar a declarar davant el jutge instructor, acollint-se al seu dret a no fer-ho, després d’haver passat la nit en dependències policials a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona.

L’advocat de l’acusat, Xavier Melero, va anunciar que recorreria la decisió del magistrat –d’enviar el seu client a la presó– perquè la considerava una mesura “exagerada”. El lletrat va explicar que, davant el jutge Viloca, havia actuat amb “la serenitat de la persona que té la consciència tranquil·la, de qui no ha fet res malament”.

Els dos empleats de CDC, en llibertat

Per contra, els dos treballadors del partit que van ser detinguts juntament amb Viloca van quedar en llibertat amb càrrecs. Tant l’exgerent i secretari del patronat de la CatDem, Carles del Pozo, com l’administrativa Anna Dolors Benítez estan en espera de ser citats com a imputats per declarar per la seva implicació en pretesos pagaments de comissions il·legals a CDC. Els dos empleats del partit, així com la resta de detinguts –entre els quals hi ha diversos empresaris–, també havien passat la nit a les dependències de la Guàrdia Civil.