Un despatx aturat en el temps
L’equip de Territori ha mantingut intacta fins ara l’oficina de Rull
BarcelonaFa set mesos que no hi és, però tot al despatx parla de la seva absència. Els pòsters i les figures de Tintín, la maqueta d’un comboi de Ferrocarrils de la Generalitat, les fotografies dels seus... Han passat més de 200 dies des del 30 d’octubre al matí, en què, ja cessat pel govern espanyol, Josep Rull va ser l’únic conseller que es va acostar simbòlicament al seu lloc de treball. Més de mig any després d’aquella fotografia assegut al seu escriptori, tot continua intacte. Durant aquest temps –en què ha entrat a la presó d’Estremera, n’ha sortit i hi ha tornat a entrar–, Junts per Catalunya i ERC han batallat perquè pogués recuperar el seu despatx, una restitució que el govern espanyol i la justícia han acabat frustrant, però a la qual el seu equip anterior, el mateix que ara assumirà la funció de rellevar-lo, no hi renuncia: “Res m’agradaria més que poder deixar-li el meu lloc”, admet el nou conseller, Damià Calvet.
Ell és ara l’encarregat de substituir Rull al capdavant del departament. Al seu costat continua Ferran Falcó, que ja era el número dos de la conselleria la legislatura passada. Tots dos formen part del cercle d’amistats més pròxim de Rull. Ells han mantingut immaculat el despatx fins al dia d’avui amb l’anhel que algun dia el pogués tornar a ocupar. L’ordre del despatx, fruit del desús, contrasta amb la sala de reunions del costat, on ja es comencen a acumular els expedients dels primers dies del nou conseller. Aquí és on, de moment, treballen Calvet i el seu equip. El nou conseller no ha volgut instal·lar-se al despatx fins a no poder completar el traspàs de cartera amb Rull.
Aquest traspàs s’havia de fer dimarts passat a la presó d’Estremera, però la burocràcia penitenciària va obligar a ajornar-lo. Tot i això, el contacte entre Rull i Calvet és freqüent i les visites a la presó –l’última fa una setmana, just després de prendre possessió– han sigut constants.
Mentre espera la trobada, Rull ha agilitzat el traspàs de poders, que fa oficial a través d’una carta que avui publica l’ARA. A més de posar deures al nou conseller de Territori i Sostenibilitat –li reclama prioritzar el triangle canvi climàtic - economia circular - transició energètica–, es mostra convençut que “el relleu garantirà absolutament el compromís compartit amb el país”, i remarca “l’esperit de continuïtat” que suposa que el seu lloc recaigui en mans de Damià Calvet.
De fet, fa molts anys que Rull i Calvet es coneixen. Tots dos van entrar a la JNC el 1984 i junts se’n van acomiadar el 1998 quan ja eren, respectivament, secretari general i secretari general adjunt. D’aquella època és, precisament, un dels símbols que encara és al despatx de Rull a Territori: una estela de ceràmica que la JNC de Lleida va regalar-li quan va deixar de liderar el col·lectiu i que també va rebre, idèntica, l’ara conseller Calvet. Aquesta serà, de fet, l’única pertinença de Rull que continuarà al despatx quan a partir d’ara s’hi instal·li el nou titular de Territori: “Simbolitza d’on venim –la JNC– i cap a on anem –l’estat propi–; el nostre compromís amb el territori i la nostra amistat”, explica Calvet a l’ARA.
Agilitzar les visites a la presó
Les dues esteles no seran l’únic fil de continuïtat entre Calvet i Rull. La voluntat del nou equip de Territori és mantenir el contacte fluid que hi ha hagut fins ara amb el ja exconseller. Per agilitzar-ho, intentaran que Institucions Penitenciàries faciliti l’accés de Calvet al seu antecessor –facilitant, per exemple, que hi pugui anar sempre que vulgui, tal com fan els advocats–, de manera que les seves visites a la presó per veure Rull no siguin, com fins ara, a costa de restar trobades amb els seus familiars o gastar alguna de les 10 trucades de cinc minuts que els presos poden fer cada setmana. Tot plegat, amb el desig que Rull continuï guiant la conselleria de Territori. Ara per ara des d’Estremera; aviat al seu despatx.