LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT

La unitat d’Espanya destensa la relació de Rajoy i Rivera

Rajoy es va reunir dimarts amb Sánchez i ahir al matí ho va fer durant una hora i mitja amb Rivera. També cridarà el PNB i els grups canaris.
i Ferran Casas
04/08/2016
4 min

MadridMariano Rajoy fa temps que presenta la necessitat d’assegurar la unitat d’Espanya i frenar el procés sobiranista com un argument per posar fi als 10 mesos d’interinatge del seu govern. Per seguir necessita que, en el temps que queda per a una investidura encara sense data, Ciutadans (C’s) passi de l’abstenció al i arrossegui el PSOE del no a l’abstenció per evitar unes terceres eleccions que, segons ell, serien “inadmissibles”. L’espanyolisme és el motor de C’s i el motiu del seu naixement, ara fa 11 anys, a Catalunya. Albert Rivera, envalentit després d’aconseguir que la seva pressió al PP i al PSOE fes que es desdiguessin de donar al Partit Demòcrata Català (PDC) el grup parlamentari al Congrés que li concedien gairebé per inèrcia, va proposar ahir a Rajoy un Pacte per Espanya. El líder del PP va acceptar immediatament, trencant així una mica més el gel amb Rivera i acostant-se una mica més a C’s per poder ser investit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rivera i Rajoy, que es van reunir una hora i mitja al Congrés, van coincidir en el fet que assegurar la unitat d’Espanya és un dels grans “reptes”, i que per això és necessari un govern que doni estabilitat i estigui compromès amb aquest assumpte, i més si es té en compte que el procés no dóna senyals de recular. Rivera va explicar que, de la mateixa manera que es van fer els pactes de la Moncloa per l’economia, el de Toledo per les pensions o més recentment l’acord contra el terrorisme jihadista, ara calia un acord multipartit per deixar clar a l’independentisme que no va enlloc. Rajoy va comprar una idea que, sumada a l’establiment d’un “canal de diàleg permanent” i a l’acceptació que el líder del PP és l’únic president possible -atès que té l’encàrrec del rei Felip VI-, va fer que acabés la reunió amb molt més optimisme que la del dia abans amb Pedro Sánchez, encara tancat en banda a l’acord.

El PP, el PSOE i C’s s’han posicionat diverses vegades i sense ambigüitats a favor de la Constitució i en contra del dret a decidir. De fet, els seus 254 escons a la cambra baixa apareixen com un mur infranquejable per als defensors del referèndum acordat. Però el líder de C’s no en té prou i vol liderar un acord estable del qual surtin mesures concretes. “Cal traslladar als espanyols que seguirem vivint junts, que la unitat nacional no es negocia i que no hi haurà referèndums com els que defensa Podem”, va dir.

Rivera va afirmar que el Pacte per Espanya pot ser el marc adequat per ordir una reforma de la Constitució que respecti aquests principis. I es va mostrar confiat que el PSOE, al qual va obligar a posicionar-se contra qualsevol consulta quan va pactar-hi per provar d’investir Sánchez, hi seria “perquè ha fet passos per oblidar el referèndum i en defensa de la Constitució”. Rajoy està d’acord amb Rivera, va abonar una “posició comuna” i va afegir que a la taula hi vol tothom, “però de manera molt particular el PSOE”, mentre recordava que els últims recursos al TC s’han presentat d’acord amb ells.

Més enllà d’això, Rivera va explicar que la seva intenció és, per ara, no moure’s de l’abstenció i que Rajoy ho entenia. El president, satisfet perquè com a mínim el líder de C’s accepta el marc de negociació, no semblava preocupat malgrat que va evitar posar data a la seva investidura. Rivera està convençut que Rajoy s’hi sotmetrà i que ho farà d’aquí poc temps.

Tots dos van afirmar que en qüestions clau de l’economia -com ara complir el dèficit marcat per Brussel·les- estan d’acord, i el PP va remetre a liberals i socialistes un full de ruta negociador amb objectius, una proposta de comissions de treball i un buidatge de “coincidències” per evidenciar que, si hi ha voluntat, l’acord no és tan llunyà com desprenen les declaracions públiques dels líders. Després de la reunió amb Rivera, el president en funcions va informar la cúpula del PP i el rei Felip VI sobre els seus contactes.

Rols diferenciats del PSOE i C’s

Rajoy no ha fet grans concessions més enllà d’acceptar debatre la llei d’educació o la reforma laboral. Però ha canviat el to. Si fins fa poc presentava Rivera com a prescindible, ahir deia que és “imprescindible” per a un govern estable, i diferenciava el seu rol del dels socialistes. “Cal algun compromís del PSOE perquè hi hagi govern i algun compromís de C’s per poder governar”, va dir.

I al mig del ball, Sánchez. En un comunicat, el PSOE va demanar a C’s que “respecti” la decisió de no investir Rajoy i que no els demani que es moguin, igual que ells respecten “que negociï amb el PP renunciant a l’exigència que Rajoy no en fos el candidat”. Podem encara pretén que Sánchez triï entre la “vella guàrdia” política i mediàtica del PSOE i un pacte d’esquerres.

stats