CRÒNICA
Política12/10/2016

Desfilada de paraigües en un deslluït 12 d'octubre a Madrid

La pluja impedeix gran part de l'exhibició aèria en la primera Hispanitat en funcions

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, és l'encarregada de rebre les autoritats que van arribant a la plaça de Neptuno de Madrid, centre neuràlgic de la desfilada del 12 d'octubre. Normalment ho faria de costat amb l'alcaldessa de Madrid, però Manuela Carmena ha excusat la seva presència perquè és en una trobada de batlles a Colòmbia. Tant és, Cifuentes omple l'escena. La pluja que cau aquest dimecres sobre Madrid és l'excusa perfecta per presumir d'espanyolitat, i l'amfitriona de la desfilada tria un vistós paraigua amb la bandera d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El passeig del Prado aviat es converteix en una passarel·la de paraigües. Cifuentes hi posa la nota de color, però aquesta temporada triomfen els negres. La majoria d'autoritats que s'acosten a Neptuno han triat l'atzabeja, potser per no cridar l'atenció en un dia que cal cedir els honors a la família reial i sobretot als combatents dels diferents cossos de l'exèrcit. També el mateix model: res de paraigües plegables, sinó amples xampinyons de mànec corbat. És, per exemple, el que porta el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en arribar.

Cargando
No hay anuncios

Gairebé tothom opta per la discreció, però hi ha excepcions. A més de Cifuentes, posen la nota de color el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, que ha triat un gran paraigua blanc amb la discreta silueta d'un toro de color bordeus: espanyolitat pels quatre costats. El menys ortodox potser és el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, que es protegeix de la pluja amb una ombrel·la blava de publicitat d'una cadena hotelera.

A qui no li ha fet falta cap giny per guardar-se de la pluja ha estat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que com els seus homòlegs en els últims anys, ha decidit absentar-se de la desfilada. Tampoc hi són el basc, Iñigo Urkullu, ni la navarresa, Uxue Barkos.

Cargando
No hay anuncios

Es perden una desfilada poc lluïda. La pluja obliga a escurçar l'espectacle: la prudència aconsella reduir al mínim la desfilada aèria i els militars que desfilen van per feina. També hi ha poca gent al carrer, només uns centenars de valents disposats a jugar-se un refredat per veure de prop la cabra de la Legió. No podran veure, però, tancs ni grans carros de combat, perquè, de nou, com cada any des de l'inici de la crisi, la desfilada es fa 'low cost' i no surten al carrer les millors armes espanyoles.

Sota els paraigües, capelletes. Crida l'atenció veure el president del grup parlamentari del PP, Rafael Hernando, i el seu homòleg socialista, Antonio Hernando -supervivent de la defenestració de Pedro Sánchez-, compartint paraigua. Hernando i Hernando han protagonitzat enganxades memorables al Congrés, però la Hispanitat els uneix.

Cargando
No hay anuncios

En arribar a bord del Rolls Royce reial, el rei Felip VI decideix no agafar el paraigua. Rajoy, que el va a saludar, aleshores deixa el seu i es mulla. El rei marca tendència, mentre Letícia crida les infantes, que apareixen amb dues trenes i sota dos paraigües transparents. Comença el xou: salutació a la bandera, homenatge als caiguts i desfilada, que els monarques i les dues infantes es miren ja des de cobert.

Una horeta curta, i cap a casa. Allà, a la Zarzuela, a Felip VI l'espera la clàssica recepció reial, a què assisteixen els líders polítics. Servirà d'assaig per a la cita que té amb ells el 24 i 25 d'octubre. Avui els tindrà sota el mateix sostre, en la primera Hispanitat en funcions de la història.