Política05/10/2020

La jutge desestima les cautelars del PDECat i no bloqueja el partit de Puigdemont

Considera, d'entrada, que el Partit Demòcrata no és interessat "legítim" en la qüestió

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaLa jutge ha rebutjat les mesures cautelars que havia demanat el PDECat i no bloquejarà el partit a Carles Puigdemont. Segons la resolució, a la qual ha tingut accés l'ARA, la magistrada considera que el Partit Demòcrata no té un interès "legítim" per deixar en suspens JxCat ni demanar que s'anul·lin tots els acords presos pel partit de Junts des que Puigdemont va aconseguir el control de les sigles.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els supòsits d'incompliment de règim de convocatòria i d'adopció d'acords [de l'assemblea de JxCat impugnada pel PDECat] no es troben en connexió amb els interessos exposats pel demandant [Partit Demòcrata] [...], quan aquests interessos es relacionen per part del propi demandant amb decisions adoptades pel partit de JxCat amb posterioritat [de l'assemblea impugnada]", diu la resolució. És a dir, la jutge considera que les queixes del PDECat –apropiació del capital polític o lesió dels interessos econòmics perquè comparteixen coalicions– no són atribuïbles a l'assemblea que va permetre a Puigdemont aconseguir el control del partit el 27 de juny.

Cargando
No hay anuncios

També dona un altre argument, agafant-se al Codi Civil. La jutge recorda que no totes les "irregularitats" són causa de nul·litat i que les al·legades pel PDECat, que tenen a veure amb la convocatòria de l'assemblea, no anul·larien tots els acords posteriors que ha pres Junts per Catalunya.

Des del PDECat, després de conèixer la decisió, han emès un comunicat en què asseguren que "s'acreditarà la seva condició d'interessat legítim" perquè es revoquin els acords presos per part del partit de Puigdemont. També es manté "ferm" que ha actuat correctament i lamenta la situació creada per l'actuació de l'expresident, que consideren "irregular" i "poc ètica".

Cargando
No hay anuncios

Per entendre la causa cal rebobinar fins al dia 27 de juny. Va ser llavors que l'expresident va prendre el control del partit de Junts, que fins llavors havia estat a l'òrbita del Partit Demòcrata. En aquell moment la presidenta –instrumental– de JxCat era Laia Canet Sarri, treballadora del PDECat, que el 2018 va registrar el partit per ordre de la llavors coordinadora general, Marta Pascal. Amb ella s'hi van col·locar Pol Xart i Anna Soriano a la tresoreria i la secretaria general, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Segons va explicar Canet Sarri a la vista sobre el cas que es va celebrar el dia 25 de setembre, des de llavors havia transmès diverses vegades a la direcció del PDECat, sense èxit, que volia deixar de constar com a representant de JxCat al registre de partits. Al juny li va sortir l’oportunitat de fer-ho a través de Puigdemont i ho va fer sense convocar ni a Xart ni a Soriano.

El dia 27 de juny es van produir diverses trucades telefòniques –amb l'advocat Joaquim Jubert, ara membre de la direcció de JxCat com a intermediari– que van servir per fer el canvi de direcció davant el registre de partits i situar-hi afins a Puigdemont: Carles Valls, alcalde de Balenyà, com a president; Irene Negre com a tresorera; Montse Morante com a secretària general, i Josep Pagès com a defensor del militant. Aquesta direcció va conduir Junts fins el 9 d'agost, quan l'assemblea del partit va escollir Puigdemont com a president i Jordi Sànchez com a secretari general.

Cargando
No hay anuncios

El president del PDECat, David Bonvehí, no es va assabentar de l'operació fins al 7 de juliol, quan l'hi va comunicar Jordi Sànchez. Ell no havia donat el vistiplau per a aquest canvi, que significava perdre el control de JxCat. Un cop coneguda l'operació de Puigdemont, el Partit Demòcrata va començar a estudiar accions legals i el 6 d'agost va interposar una demanda perquè considera que les sigles són seves i que el canvi de noms no s’havia fet legalment.

De fet, el PDECat al·lega que existeix un acord entre Puigdemont, Sànchez i Bonvehí –publicat per l'ARA– en què s'estableix que no es pot utilitzar la marca sense acord entre les parts. Tanmateix, el Partit Demòcrata no l'ha aportat a la causa.