Una desena de diputats trenquen la disciplina de vot en l'elecció d'Arnaldo al TC
El socialista Odón Elorza ha fet públic que no ha donat suport al candidat proposat pel PP
MadridUna desena de diputats han trencat la disciplina de vot en la votació dels nous membres del Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes. Han votat 249 diputats, del PSOE, el PP, Unides Podem i alguns partits minoritaris. Els tres partits que formaven part de l'acord sumaven 243 i la candidatura d'Enrique Arnaldo ha sortit amb 232 vots, de manera que han donat suport al polèmic candidat del PP al tribunal de garanties onze parlamentaris menys dels previstos. Concepción Espejel ha estat escollida amb 237 vots i Juan Ramón Sáez i Inmaculada Montalbán amb 240. La discrepància s'ha traslladat fins i tot al propi TC, que aquesta tarda celebrava un ple per verificar que els nomenats complien els requisits i un dels membres ha votat en contra de tots quatre.
Així, els candidats proposats pel PSOE i Unides Podem tampoc han rebut a la cambra baixa el suport unànime dels partits que integraven el pacte. De fet, l'ex número 3 del PSOE José Luis Ábalos ha votat en blanc -fonts socialistes informen que no ha estat intencionat i que ha avisat a la direcció del grup parlamentari-, i el diputat per Badajoz Mariano Sánchez nul, perquè ha posat els noms dels candidats a Defensor del Poble on havia de posar els del TC. En total, hi ha hagut vuit diputats que no han escrit cap dels quatre noms dels aspirants i són els vuit vots en blanc que ha anunciat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Pel que fa a les votacions del Tribunal de Comptes, els aspirants han obtingut 239 vots –excepte José Manuel Otero, 238– i 10 diputats han votat en blanc.
Elorza, díscol al PSOE
La votació era telemàtica i secreta, però el diputat del PSOE Odón Elorza ja ha anunciat públicament que rebutjava la candidatura d'Arnaldo. La direcció del grup havia obligat els seus diputats a comunicar el seu vot, de manera que coneix que hi ha hagut només aquestes tres fugues. Elorza és l'únic que voluntàriament ha trencat la disciplina de vot. La setmana passada a la comissió de nomenaments va despullar Arnaldo amb 17 preguntes que qüestionaven la seva idoneïtat per al càrrec i va afirmar que votaria amb una "pinça al nas". Després que el PSOE decidís designar un altre portaveu per al debat al ple, Elorza no ha donat suport al candidat proposat pel PP "en defensa del prestigi i la dignitat de les institucions del TC i el Congrés". El PSOE ha anunciat que estudiarà si pren mesures contra ell.
A Unides Podem també hi ha hagut trencament de la disciplina de vot. Sabent que tres diputats del PSOE no han votat Arnaldo, faltarien vuit vots de PP o de la formació lila que no li han donat suport i és de suposar que són d'Unides Podem. Dues d'elles són Gloria Elizo i Meri Pita, que aquest dimecres van publicar un article a El Periódico de España en què consideraven que "el preu a pagar en termes polítics de regeneració democràtica i social, de construcció de ciutadania, és senzillament inassumible".
En una piulada a Twitter, Elizo ha afegit: "Continuo creient que n'hi ha prou amb petits gestos de coherència, actes de dignitat aïllats, per provocar grans canvis". Al seu torn, Pita ha assegurat que ha votat "en conseqüència i en consciència" amb l'article. Un altre diputat d'Unides Podem ha insinuat a l'ARA que s'ha desmarcat i ha avisat que, "probablement", hi ha més de dos membres del grup parlamentari –a part d'Elizo i Pita– que també ho han fet.
Com a senyal de protesta, 100 diputats no han participat en la votació. Pretenien criticar el pacte entre el govern espanyol –PSOE i Unides Podem– i el PP per repartir-se els càrrecs que estaven pendents de renovació. La candidatura d'Enrique Arnaldo per al tribunal de garanties, a proposta de la formació de Pablo Casado, ha centrat la polèmica, però tots els partits que no han votat ho han fet perquè, de nou, les forces del bipartidisme han tancat un acord al marge de la resta de formacions. El rebuig al procediment ha unit grups d'esquerres, sobiranistes i també Cs i Vox, mentre que la nota discordant dins dels partits de la coalició l'han marcat els díscols que s'han desmarcat de l'acord.
Els partits sobiranistes han escenificat la seva protesta de manera conjunta amb una fotografia als passadissos del Congrés i una compareixença davant dels mitjans. Hi eren representants d'ERC, Junts, el PDECat, EH Bildu, la CUP i el BNG. Cap d'aquests partits ha votat i en el cas dels republicans, els independentistes bascos i el PDECat, ni tan sols han aprofitat el seu torn d'intervenció a l'hemicicle. "La millor manera de protestar és abandonar el ple", ha assegurat Gabriel Rufián, portaveu d'ERC. D'altres sí que han intervingut, com Josep Pagès, que en nom de Junts ha preguntat a Unides Podem per la seva "coherència". Ha sigut precisament a Podem a qui els partits sobiranistes han reclamat explicacions.
També Vox ha ficat el dit a la llaga i ha provat de ridiculitzar el diputat d'Unides Podem Antón Gómez Reino després de la seva intervenció: la bancada ultra l'ha aplaudit al crit de "Sí se puede". El parlamentari gallec ha deixat clar en el seu discurs que no defensava el vot favorable a persones com Arnaldo i Concepción Espejel –"Es podria dir que són dirigents del PP sense carnet", ha dit–, sinó que Unides Podem fa pinya amb l'acord per "acabar amb el segrest dels òrgans constitucionals i defensar la democràcia de qui la vol desestabilitzar".
PSOE i PP s'emplacen a renovar el CGPJ
Els únics que han defensat l'acord han sigut els portaveus del PSOE, Francisco Aranda, i del PP, Vicente Tirado. Tots dos han apel·lat al bon funcionament de les institucions i a l'"estabilitat" de l'Estat. Després de criticar aquelles formacions que han abandonat l'hemicicle apel·lant a la "dignitat", el diputat del PSC ha allargat la mà a la formació de Pablo Casado per procedir a la renovació del Consell General del Poder Judicial, un cop ja s'ha fet un primer pas amb el TC i el Tribunal de Comptes. Abans, Tirado també ha apostat per desbloquejar l'òrgan de govern dels jutges, tot i que la situació segueix encallada.
Les persones escollides han sigut Enriqueta Chicano, Dolores Genaro, Isabel Fernánez, Diego Íñiguez, José Manuel Otero i Miguel Ángel Torres per al Tribunal de Comptes; Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Juan Ramón Sáez i Inmaculada Montalbán per al Tribunal Constitucional, i Ángel Gabilondo com a Defensor del Poble i Maria Teresa Jiménez Becerril la seva adjunta primera.