Puc denunciar el meu arrendador si se salta el topall del lloguer?
Els infractors s'exposen a multes de fins a 900.000 euros, que s'aplicaran als contractes signats des de l'entrada en vigor del nou decret


BarcelonaDesprés de setmanes d'estira-i-arronsa amb els comuns, el Govern ha aprovat aquest dimarts el règim sancionador de la llei d'habitatge per multar els propietaris que se saltin els topalls al lloguer i facin frau amb el lloguer de temporada. Es tracta d'una exigència que els de Jéssica Albiach havien posat sobre la taula durant la negociació dels pressupostos –ja fallida– i que ara el Govern haurà de defensar davant del Parlament, que hi tindrà l'última paraula. Mentrestant, el consell executiu s'ha posat les piles i aquest dimarts també ha creat una comissió interdepartamental que té com a missió coordinar la construcció dels 50.000 habitatges protegits en cinc anys que ha promès Salvador Illa. Però, més enllà d'això, com queden les sancions a qui se salti la llei?
Quines multes s'apliquen?
Les multes són proporcionals al grau en què l'arrendador se salti l'índex de referència del lloguer, d'aplicació en les àrees declarades zona tensionada. Saltar-se l'índex en un 30% o menys serà una infracció greu, multada amb entre 9.000 i 90.000 euros. Si es va més enllà del 30%, serà una infracció molt greu, amb multes d'entre 90.000 i 900.000 euros. Ara bé, la llei permet condonar fins a un 80% les sancions si els propietaris accedeixen a complir la normativa i reparen la infracció. Per tal de facilitar el control dels índexs, el decret del Govern estableix l'obligació de fer constar en l'oferta d'arrendament quin era el preu vigent en els últims cinc anys (o el preu del lloguer de referència) i si qui lloga és un gran tenidor. Fer frau amb el lloguer de temporada o repercutir despeses de gestió o per formalitzar el contracte en el llogater també serà una infracció molt greu.
A quins contractes s'apliquen?
El règim sancionador només afectarà els contractes que es formalitzin a partir de l'entrada en vigor del nou decret –prevista per a aquest dijous, un dia després de la seva publicació–. Què passa amb la resta? "Ens poden fer arribar la informació, però podrem actuar en aquells contractes que es produeixin a partir de la publicació", ha dit la consellera de Territori i Habitatge i portaveu, Sílvia Paneque, en roda de premsa. També a comptar a partir de l'entrada en vigor, el Govern donarà cinc dies a les plataformes i les immobiliàries per actualitzar les ofertes i els anuncis a la nova normativa.
Què passa amb el lloguer de temporada?
El lloguer de temporada continua estant permès. El que busca el règim sancionador és multar els propietaris que el facin servir com a tapadora per esquivar el topall de preus o treure's de sobre els llogaters abans del temps mínim que estableix un contracte per a habitatge habitual. Continua emparat legalment, per exemple, per a un estudiant que passi un temps a Catalunya mentre és a la universitat o un treballador que es desplaci al país per prestar serveis durant un temps concret. Un exemple de frau seria el cas d'una família a qui se li van fent successives renovacions de contracte cada 11 mesos malgrat viure en l'habitatge de forma habitual. Per controlar-ho, el decret obliga a incloure la finalitat del contracte en el document que signin arrendador i arrendatari, que s'ha d'acreditar.
Qui verificarà el compliment?
El personal de l'Agència Catalana de l'Habitatge i de l'Agència Catalana de Consum pot fiscalitzar el compliment de la nova normativa catalana. Ara bé, els comuns pressionen perquè el Govern habiliti un cos de fins a un centenar d'inspectors que específicament es dediquin a comprovar que la llei es compleix. D'entrada, l'executiu hi està d'acord, però ho deixa en l'aire assegurant que dependrà de futures negociacions: "Ha d’estar subjecte a suplements de crèdit de partides no presents al pressupost", ha dit Paneque, que ha afegit pressió a ERC i els comuns, favorables a la mesura, perquè hi donin suport. El decret modifica també el codi de consum de Catalunya per introduir sancions als professionals del sector i empreses que facin frau de llei amb els contactes.
Com es pot denunciar?
En els pròxims dies la Generalitat activarà un canal telemàtic perquè els llogaters es puguin informar de la legislació i, si ho consideren, presentar denúncies davant de l'Agència Catalana de l'Habitatge. A més, entre febrer i març el Govern també activarà una campanya informativa sobre els drets dels llogaters, tal com li havien demanat els comuns. També obriran converses amb els agents del sector immobiliari perquè tinguin informació clara sobre quines són les regles dels contractes i què han d'explicitar en les ofertes.
Què passa amb els pisos turístics il·legals?
Cal recordar que els pisos turístics, sotmesos cada vegada a una normativa més restrictiva, continuen exposats a sancions a Catalunya. De fet, i segons ha explicat Paneque, el Govern ha demanat una reunió urgent amb els responsables d'Airbnb, que no ha retirat més de 10.000 ofertes il·legals de pisos turístics detectades per la Generalitat, segons ha avançat la SER Catalunya. La consellera ha avisat que si no compleixen amb la llei expedientaran la companyia: "Hem demanat un informe als serveis jurídics perquè ens puguin dir el marc en què ens podem moure", ha dit a la roda de premsa posterior al consell executiu.