El denunciant del cas a l'Hospitalet avala la versió dels fets de Marín però l'acusa de protegir els sospitosos
Graells diu que l'aparell del PSC el va "marginar" després d'alertar tres cops de les irregularitats
Barcelona"El que ha apuntat l'alcaldessa respon plenament a la realitat". El regidor socialista a l'Hospitalet de Llobregat que va denunciar el cas de presumpta corrupció al Consell Esportiu, Jaume Graells, s'expressava així dilluns en una assemblea telemàtica de l'agrupació sud del PSC a la ciutat. La trobada, la gravació de la qual va avançar eldiario.es i a la qual ha tingut accés l'ARA, va servir a l'alcaldessa, Núria Marín, per explicar a la militància el seu paper davant les suposades irregularitats a l'entitat per les quals està investigada per la Policia Nacional. I Graells, que va ser qui la va advertir de la trama –detallada al juliol per Nació Digital–, va avalar les seves paraules en una intervenció posterior i quan l'alcaldessa ja estava desconnectada. "Jo tinc la mateixa versió de tot el que ha dit ella", va dir. Contactat per aquest diari, el regidor admet que coincideix amb la "cronologia" dels fets defensada fins ara per Marín, però deixa clar que discrepa de ple amb les seves "actuacions" al llarg d'aquest temps i l'acusa de protegir els sospitosos. Denuncia, amb tot, que el partit el va "marginar".
Marín, que sí que ha rebut el suport del PSC i el PSOE –i també de JxCat i els comuns a la Diputació–, està sent investigada policialment per presumpte malversació, prevaricació i omissió del deure de perseguir el delicte. La seva explicació dilluns a la militància va anar encaminada a defensar la seva "innocència" pel que fa a la presumpta inacció davant les sospites de corrupció que Graells li va traslladar el 4 de febrer. Com va apuntar la setmana passada després de declarar davant la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), va explicar que va traslladar les informacions que li van arribar a la secretària municipal i que va demanar explicacions als regidors implicats en el cas, Cristian Alcázar –tinent d'alcalde i líder del PSC a l'Hospitalet– i Cristóbal Plaza –que va dimitir dissabte passat–, els quals serien detinguts el 10 de juny juntament amb el director del Consell Esportiu, Eduard Galí.
Segons la seva versió, tant Alcázar com Plaza van negar els fets i van vincular la denúncia a qüestions de tipus "personal, professional i sentimental". Unes acusacions que Graells va afirmar després que són "absolutament falses". "Hi havia irregularitats greus, i continuo dient que el que s'ha comès és inadmissible políticament i èticament", va reblar a l'assemblea. Sigui com sigui, i davant les "versions contradictòries", l'alcaldessa assegura que va demanar informació de les subvencions, contractes i relació econòmica entre l'Ajuntament i el Consell, així com l'impuls d'una auditoria a l'entitat. Un encàrrec que va fer a Plaza i que, segons va remarcar a l'assemblea, es va posar en marxa el 25 de febrer. "Algú pot considerar que és molt temps, però això ja ho deixo a cadascú i a la seva lliure opinió", va sentenciar.
El partit manté que ha respost totes les denúncies
En conversa amb l'ARA, Graells opina que, efectivament, va passar massa temps i que no es va actuar com calia. "S'hauria d'haver apartat els sospitosos dels seus càrrecs [...], encarregar l'auditoria i fer-ne el seguiment", defensa. A parer seu, de fet, l'alcaldessa "va fer costat des del principi" a Alcázar i Plaza: "Deixa passar massa dies perquè els que han comès presumptes irregularitats puguin fer i desfer d'acord amb els seus interessos. S'hauria d'haver actuat amb immediatesa i ella ho podia fer, perquè és l'alcaldessa", afegeix. En l'assemblea de dilluns, el denunciant també es va lamentar per la falta de resposta de l'aparell del PSC. "Us haig de dir que ningú del partit m'ha trucat [...]. Ningú ha volgut conèixer la meva versió", va afirmar, i va revelar que es va arribar a adreçar en "tres ocasions" a l'òrgan de control intern del PSC, creat al desembre per canalitzar denúncies de presumptes conductes penals, i que no va obtenir cap "resposta".
"A l'últim congrés [del partit] es va dir que els denunciants s'han de protegir, perquè sempre hi ha represàlies. [...] No els que cometen irregularitats, sinó el que les denuncia", va lamentar en la seva intervenció. "L'aparell del partit m'ha marginat", conclou. Fonts del PSC neguen la major: "Totes les denúncies que ha fet Graells han rebut resposta, i ens consta que té acusament de rebut", afirmen. "La resposta és: «Rebut, ho trametem a l'òrgan corresponent». Ni m'han citat, ni m'han demanat més informació. ¿Això és una resposta?", es queixa el regidor, que no s'està d'assenyalar que Marín, com a presidenta del PSC, també "hauria d'haver comunicat a la comissió interna les presumptes irregularitats" que ell li va traslladar: "Tots els afiliats hi estem obligats i, per tant, ella també".
Marín atribueix a la pandèmia la lentitud de l'auditoria
De cara a l'assemblea, Marín es va limitar dilluns a atribuir a la pandèmia del covid-19 que l'auditoria al Consell Esportiu anés a "un ritme menys accelerat del que a tots ens hagués agradat", i va afegir que, quan Graells li va comunicar que el seu advocat li aconsellava denunciar el cas a les autoritats judicials, ella no s'hi va oposar. "No era ningú per impedir-l'hi", va argumentar, i va afegir que a mitjans de juny el regidor li va enviar un correu amb documentació i que ella la va reenviar a l'autoritat judicial. "Jo, a l'alcaldessa, li vaig anar amb tota la documentació, li vaig anar amb fets, i hi ha qui ha tingut molta efectivitat i ha fet molt mal al partit perquè a mi no se m'ha donat credibilitat. En molts àmbits, s'ha pres de broma el tema", va criticar Graells.
El regidor, que posteriorment va ser criticat per alguns dels membres de l'assemblea i se li va tallar el micròfon en diverses ocasions quan intentava replicar, va acabar advertint que, malgrat que el PSC es pugui "autoenganyar" davant del cas al Consell Esportiu, al final pot "patir". "Pensàvem que això era una bogeria del Jaume per qüestions sentimentals i, ai Déu meu, al final ha vingut la realitat. I la realitat era una altra", va dir, i va sentenciar: "Si el partit acaba pensant que l'únic responsable és qui ha denunciat, és que alguna cosa no estem fent bé". Tal com ha publicat l'ARA aquesta setmana, l'ex tinent d'alcalde de Santa Margarida de Montbui (Anoia) Sebas Leno va ser acomiadat el 2013 del partit, on també treballava, un mes després de denunciar que el llavors alcalde, Teo Romero, s'inflava el sou amb remuneracions "fora de la legalitat". L'alcalde va acabar finalment en el punt de mira d’Antifrau i al novembre acceptava una condemna de dos anys de presó i quatre d’inhabilitació.