POLÍTICA LINGÜÍSTICA
Política15/04/2016

En Comú Podem denuncia que l’Estat no sufraga llibres digitals en català

Denuncia al Senat que es promogui el monolingüisme

Sara González
i Sara González

BarcelonaL’Estat no inverteix en llibres online gratuïts de les biblioteques públiques escrits en llengües cooficials. Aquesta és la denúncia que ha fet el grup de Podem-Compromís-En Comú-Marea a través d’una pregunta al Senat registrada per la senadora d’ICV Maria Freixanet. El servei de préstec eBiblio es va posar en marxa el setembre del 2014 a tota la xarxa de bibioteques públiques de l’estat espanyol. Si en el cas de Catalunya, el País Basc i Galícia hi ha llibres en català, euskera i gallec és perquè són els governs de les comunitats els que hi destinen recursos. Des del ministeri d’Educació, Cultura i Esports no s’hi ha invertit fins ara ni un sol cèntim.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La política del ministeri en aquesta matèria no és només contrària al sentit de la Constitució, sinó que no vol entendre en quin país vivim ni reconèixer la pluralitat lingüística i encara menys potenciar-la com a riquesa”, denuncia Freixanet, que recorda, a més, que la cap del servei de biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Carme Fenoll, ha advertit de l’infrafinançament que s’està patint en aquest àmbit. Per la seva banda, el ministeri argumenta que per les retallades pressupostàries es prioritza la compra de llicència de llibres en llengua castellana. Aquest fet obliga les comunitats amb llengües cooficials a fer una política lingüística “de contrapès” i destinar una partida extra per garantir als seus ciutadans l’accés a publicacions en les dues llengües. Catalunya va entrar a formar part de la plataforma de préstec eBiblio l’any passat. Aquest any el ministeri ja ha gastat tres quartes parts del pressupost en llibres online i cap és en català, gallec o euskera. L’any passat es van destinar 600.000 euros a la compra de llicències.

Cargando
No hay anuncios

És per aquest motiu que el grup de Podem al Senat pregunta quina previsió d’inversió econòmica i d’adquisició de títols té el ministeri per a les biblioteques públiques en general -i per a eBiblio en particular- i també si té intenció de corregir la seva política, comprar llibres en llengües cooficials i amb quin calendari.

“La situació és greu i dóna una imatge de què és per al PP el país”, sentencia Freixanet, que afegeix que l’administració s’hauria “de fer càrrec que totes les llengües oficials de l’Estat estiguin a l’abast de tots els espanyols”. La pregunta va ser registrada a principis de setmana i el govern espanyol en funcions hauria de respondre en 15 dies si aposta o no pel bilingüisme.