Política30/05/2016

Demòcrates avala el referèndum unilateral d'independència que planteja la CUP

Antoni Castellà defensa que la proposta tindria "credibilitat a nivell internacional", però ERC rebutja per ara modificar el full de ruta votat el 9-N i insta a portar el debat al Parlament si algú vol abordar-lo

Acn / R.t.
i Acn / R.t.

BarcelonaLa pantalla del referèndum unilateral no està superada per part dels independentistes. Tot al contrari, torna a treure el cap, per bé que amb un matís, que se celebri de forma unilateral, sense necessitat de pacte amb l'Estat. Ho va plantejar la CUP en la seva recent assemblea celebrada a Esparreguera, on va exigir "forçar" un referèndum unilateral d'independència abans del gener del 2017.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta idea, que no va rebre l'aval de l'expresident de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, sí que va rebre el suport en un primer moment del president de l'ANC, Jordi Sánchez, i aquest dilluns ha obtingut el vistiplau de Demòcrates de Catalunya. El líder del partit escindit d'Unió, Antoni Castellà, ha anunciat l'aposta de la seva formació perquè el Parlament convoqui un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI). "No podem estar esperant si el referèndum pactat és possible", ha raonat.

Cargando
No hay anuncios

El diputat de Junts pel Sí ha defensat que, ja sigui abans o després d'unes eleccions constituents, un RUI tindria "credibilitat a nivell internacional". Si es produís abans, els actuals 72 diputats independentistes legitimarien la proposta, mentre que, si fos després –un cop aprovades les lleis de desconnexió, avançades les estructures d'Estat i el plantejament d'una Constitució catalana–, tindria sentit que "els partits es presentessin a unes eleccions constituents amb el RUI al programa". "Davant de la comunitat internacional, aquest referèndum estaria legitimat al marge de la legalitat espanyola", ha afegit Castellà.

A més, el portaveu de Demòcrates ha explicat la necessitat d'arribar a un acord "clar i ampli" de com ha de ser el "procés constituent i participatiu", perquè el Parlament no sigui "exclusivament el centre de lideratge" del procés. Així, Castellà ha demanat més "amplitud i estabilitat".

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, ERC, ha rebutjat la proposta dels democristians. "No ens movem ni un bri d'allò pactat el 9-N", ha asseverat el diputat al Congrés Joan Tardà, que s'ha mostrat fidel al full de ruta de Junts pel Sí i als passos previstos en la declaració de ruptura. Així, ha etzibat que, "si algú creu convenient modificar el full de ruta, ho haurà de plantejar al Parlament, l'única institució legitimada per modificar-lo".