El fiscal general de l'Estat demanarà que es reactivi l'euroordre per detenir Puigdemont si viatja a Dinamarca

El Codi Penal danès pot castigar amb cadena perpètua els intents de "separar una part de l'Estat"

Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les
i Ernesto Ekaizer
20/01/2018
2 min

MadridEl fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, sol·licitarà al magistrat instructor Pablo Llarena una euroordre de detenció si Carles Puigdemont viatja a Dinamarca aquest dilluns 22 de gener. El fiscal, que analitza, segons fonts judicials, des de fa dies la situació, va tornar aquest dissabte a examinar la situació a la llum dels informes policials procedents de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes fonts han assenyalat aquest dissabte a l'ARA que el fiscal general de l'Estat estima que la no sol·licitud de l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE), si es confirma el trasllat de Puigdemont a Copenhaguen per donar una conferència universitària, no és, com a tal, una opció.

El fiscal general, van dir les fonts, creu que no hi hauria o no hauria d'haver marge de discrecionalitat quan es tracta del mandat legal. No es pot mirar a una altra banda, raona l'equip de Sánchez Melgar, a l'hora de considerar si es demana o no la detenció de qui està considerat per l'ordre de detenció de la magistrada de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, com el principal protagonista de la causa de rebel·lió, sedició i malversació.

El fiscal general i el seu equip ha estat treballant en dos fronts. El primer és la informació policial sobre els moviments de Puigdemont a Bèlgica; el segon, la consulta amb especialistes sobre la legislació de Dinamarca.

Les dades procedents de Brussel·les no són concloents sobre el viatge de Puigdemont ja que la conferència de dilluns a Copenhaguen podria realitzar-se per videoconferència.

Però les dades recollides en relació amb la legislació entusiasmen als fiscals tenint en compte que, a diferència de Bèlgica, es donaria el requisit de la doble incriminació –ser delicte a Espanya i Dinamarca– per la rebel·lió i sedició, la separació d'una part del territori danès, castigat amb presó permanent revisable, segons les fonts consultades pels fiscals.

Sánchez Melgar no va poder participar en la decisió de retirada de l'euroordre i l'anul·lació de l'ordre d'arrest internacional resolta en solitari pel magistrat Llarena. En aquells dies encara no havia assumit les seves funcions. El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, a càrrec llavors de la Fiscalia General de l'Estat, no es va pronunciar sobre aquesta retirada.

És possible que Puigdemont decideixi no córrer riscos i eviti el viatge a Dinamarca, segons fonts judicials. Si la Fiscalia no confirma aquest viatge, no sol·licitarà l'euroordre. Però aquests moviments apunten, més enllà de Dinamarca, a replantejar l'ordre d'arrest internacional, segons fonts judicials.

stats