El nou govern de Pedro Sánchez

El qui és qui dels negociadors de la investidura de Sánchez

El PSOE i Sumar es comprometen a tancar l'acord de coalició a l'octubre

Madrid / BarcelonaPedro Sánchez es dona temps per lligar la investidura. El novembre es perfila com el mes en què el líder del PSOE intentarà formar govern, després que en una reunió aquest dimecres amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, s'hagin compromès a tancar un acord de coalició durant el mes d'octubre. Acceleraran les negociacions per acabar d'acostar posicions en algunes qüestions que impedeixen que ja hi hagi acord.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sumar demana més "ambició" en matèria laboral –pujada del salari mínim i reducció de la jornada–, en fiscalitat i en habitatge, i cal tancar el repartiment de ministeris. No hi ha diferències en l'agenda territorial, destaquen, de la qual cosa es pot intuir que el PSOE està disposat a l'amnistia. Mentrestant, Sánchez es reunirà amb els grups parlamentaris i una comissió del PSOE aprofundirà en les converses amb ERC, Junts, el PNB i EH Bildu per assolir un acord. Qui són els principals negociadors de la investidura de Sánchez?

Cargando
No hay anuncios

PSOE

Cargando
No hay anuncios

Set integrants, inclòs Óscar Puente, i Illa coordinant l'agenda catalana

Més enllà del lideratge de Sánchez, que protagonitzarà una protocol·lària trobada amb els portaveus dels grups parlamentaris al Congrés, excepte amb Vox, el PSOE ha designat una comissió negociadora integrada per set persones.

Cargando
No hay anuncios
  • María Jesús Montero: ministra d'Hisenda i Funció Pública. Domina la part econòmica.
  • Félix Bolaños: ministre de la Presidència, Memòria Democràtica i Relacions amb les Corts. És qui s'ocupa de les qüestions més polítiques i jurídiques, tal com ja va passar amb els indults i la reforma del Codi Penal.
  • Pilar Alegría: ministra d'Educació i Formació Professional, i portaveu del PSOE
  • Santos Cerdán: secretari d'organització del PSOE. És l'interlocutor amb EH Bildu.
  • José Ramón Gómez Besteiro: diputat per Lugo i exdelegat del govern espanyol a Galícia. Negociarà amb el BNG.
  • Óscar Puente: diputat al Congrés per Valladolid. Va intervenir en nom del PSOE al debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo.
  • Hana Jalloul: secretària de política internacional i cooperació a l'executiva del PSOE.

En funció de les qüestions que s'abordin, participaran uns o altres a les reunions amb els partits. En el que tingui a veure amb Catalunya, Sánchez es coordinarà permanentment amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i aquest mateix dimecres han mantingut una reunió a la seu del PSOE del carrer Ferraz. Tanmateix, Illa no forma part de la comissió negociadora i, per tant, no participarà directament de les reunions.

Cargando
No hay anuncios

Sumar

Cargando
No hay anuncios

Nacho Álvarez pilota l'agenda econòmica i social, i Jaume Asens la territorial

Yolanda Díaz és la màxima responsable de les negociacions de Sumar amb el PSOE i amb altres possibles aliats, i la prova és que va viatjar personalment a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont. Ara bé, l'aterratge i la concreció els condueixen alguns dels seus principals col·laboradors.

Cargando
No hay anuncios
  • Nacho Álvarez: secretari d'estat de Drets Socials en funcions. És el portaveu econòmic de Sumar i ja era un dels principals negociadors d'Unides Podem en l'anterior legislatura. Els seus principals col·laboradors són l'eurodiputada María Eugenia Palop i el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey.
  • Jaume Asens: excap de files d'En Comú Podem al Congrés. Ha obert camí en les converses amb Carles Puigdemont i està preparant una proposta de llei d'amnistia.
  • Josep Vendrell: cap de gabinet de Yolanda Díaz. L'exdiputat d'ICV s'encarrega més aviat de coordinar els temes que preocupen als diferents partits del conglomerat de Sumar. Per exemple, amb Compromís sobre tot el que fa referència al finançament autonòmic.

I Podem? La formació lila, arraconada dins del conglomerat de Sumar, reivindica un lloc al futur govern de coalició i considera "imprescindible" que Irene Montero continuï com a ministra d'Igualtat. Segons ha afirmat la secretària general de Podem, Ione Belarra, ni el PSOE ni Sumar els han donat una resposta sobre aquesta petició. I això que els socialistes pretenen quedar-se aquesta cartera en el futur govern.

Cargando
No hay anuncios

ERC

Cinc dies després de les eleccions del 23-J, Esquerra va designar la diputada al Congrés Teresa Jordà com la portaveu de les negociacions. La parlamentària, però, actua en coordinació amb el també diputat a la cambra baixa Gabriel Rufián i amb els membres de la direcció del partit, com ara la secretària general d'ERC, Marta Rovira, o el president del grup d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové.

Cargando
No hay anuncios
  • Teresa Jordà: diputada d'ERC al Congrés i portaveu de les negociacions.
  • Gabriel Rufián: portaveu d'ERC al Congrés. Ell i Jordà van pilotar les negociacions per a la constitució de la mesa del Congrés.
  • Marta Rovira: secretària general d'ERC i qui aborda les negociacions des de Ginebra, on està exiliada.
  • Marta Vilalta: secretària general adjunta i portaveu d'ERC.
  • Josep Maria Jové: president del grup parlamentari d'ERC al Parlament i president del consell nacional del partit. Ha format part de l'equip negociador dels republicans en altres ocasions, com ara la primera taula de diàleg.
  • Juli Fernàndez: secretari general adjunt d'estratègia, comunicació i coordinació institucional d'ERC.

Junts

A diferència dels altres partits, Junts no ha publicitat els seus negociadors, però qui pilota les converses és l'expresident Carles Puigdemont. Ell és qui ha agafat la batuta i l'hermetisme és absolut. Només el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la líder al Congrés de Diputats, Míriam Nogueras, tenen coneixement de què s'està negociant: no intervé la direcció de Junts i tampoc la permanent del partit –un òrgan més restringit amb els màxims càrrecs orgànics–, que tan sols va validant l'avanç de les converses. Ara bé, en termes tècnics, sobretot en l'àmbit de la llei d'amnistia, l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, és una persona rellevant en l'intercanvi de documents, mentre que l'eurodiputat de Junts i exconseller Toni Comín és el principal enllaç amb Sumar a través de l'exdiputat Jaume Asens.

  • Carles Puigdemont: l'expresident és qui pilota les converses per a Junts, malgrat que ara mateix és un militant de base i no ostenta cap càrrec orgànic. Malgrat això, la direcció del partit va decidir just l'endemà del 23-J que donava confiança a l'exiliat perquè pilotés totes les converses amb el PSOE. L'únic càrrec que té ara Puigdemont és la presidència del Consell per la República.
  • Jordi Turull: és l'actual secretari general de Junts i l'enllaç entre Waterloo i la direcció del partit.
  • Míriam Nogueras: és la líder dels juntaires al Congrés de Diputats i serà la cara visible de la interlocució amb els socialistes a la cambra espanyola.