Dels límits al pacte amb JxSí a com escollir el secretariat: què ha decidit la CUP?

L'assemblea manté el poder a les organitzacions afins, la majoria crítiques amb l'acord, i aprova mesures per adaptar-se al creixement de la formació, com el vot electrònic

Un moment de les votacions de la trobada de la Cup a Esparreguera
2 min

L’acord amb Junts pel Sí

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP abordava l’assemblea d’acord amb una ponència base redactada per diferents sensibilitats de la formació que ja era crítica amb el pacte amb Junts pel Sí. Ara bé, les esmenes introduïdes per les assemblees locals endurien el to i reclamaven aclarir els límits del pacte d’estabilitat. Els cupaires se senten només lligats a la declaració del 9-N i es desmarquen de l’acord parlamentari si el Govern no fa passos clars cap a la ruptura. Un d’aquests gestos passaria per convocar un referèndum unilateral abans del gener del 2017.

El paper de les entitats

Un dels punts que no va prosperar va ser limitar el poder del grup d’acció parlamentària, on s’emmarquen les organitzacions afins a la CUP, la majoria contràries a l’acord amb Junts pel Sí. Els resultats de l’assemblea van fer evident que el sector més reaci a l’acord amb Junts pel Sí, que lidera l’organització Endavant, va imposar-se en la majoria de votacions.

Com escollir el secretariat

Els diferents sectors de la CUP avalaven que el secretariat nacional es pugui escollir a través de candidatures conjuntes. L’objectiu és buscar el consens dels diferents corrents i bastir grups de treball que, encara que discrepin en alguns punts, garanteixin la cohesió interna. A més, es forçarà que almenys el 40% del secretariat i del consell polític siguin dones.

Vot telemàtic

Un dels objectius de l’assemblea era adequar els òrgans decisoris de la CUP al creixement de la formació, que ha passat de 3 a 10 diputats i ha triplicat els càrrecs electes al territori. Una de les vies per fer-ho és el vot telemàtic, que s’utilitzarà en algunes ocasions per evitar la convocatòria d’assemblees nacionals extraordinàries. Els defensors del vot electrònic al·leguen que és la via per comptar realment els partidaris i detractors d’una proposta i per conciliar la militància amb les obligacions laborals i familiars. Els detractors creuen que resta valor al debat assembleari.

stats