Sánchez esquiva la qüestió catalana en el balanç de final de curs
Amb un missatge ple d'optimisme, diu que ha complert un terç dels compromisos de la legislatura en un any i mig
MadridAmb l'optimisme de les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa i l'objectiu de tenir un 70% de la població espanyola vacunada amb la pauta completa d'aquí quinze dies –així com també l'anunci de bon matí que es prorrogarà l'escut social de la pandèmia–, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet balanç aquest dijous des de la Moncloa d'un curs polític marcat de nou per la crisi del coronavirus. Un discurs plagat de missatges positius en què ha assegurat que el seu executiu ja ha complert un terç dels objectius que es van marcar a principi de legislatura, fa només un any i mig.
En canvi, ha passat de puntetes sobre la qüestió catalana: no ha mencionat en cap moment la concessió dels indults i ja en el torn de preguntes ha considerat una "pena" que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no assisteixi divendres a la conferència de presidents autonòmics a Salamanca, però ha recordat que dilluns es reunirà la Comissió Bilateral tal com preveu l'Estatut. Sobre la legalitat de les fiances del Tribunal de Comptes, no ha volgut entrar en "hipòtesis" i ha insistit que el govern espanyol esperarà al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries –previst per a aquest dijous– abans que l'Advocacia de l'Estat elabori l'informe que li ha reclamat l'ens fiscalitzador en un moviment per implicar la Moncloa en l'assumpte.
Tots els dards han sigut per al PP, a qui ha advertit que ara toca escollir entre "recuperació o crispació" i que "el govern ja ha escollit". De nou, ha insistit en la necessitat de "complir la Constitució" i desbloquejar la renovació dels òrgans constitucionals –Consell General del Poder Judicial, Tribunal Constitucional, Tribunal de Comptes i Defensor del Poble–, però no ha aportat cap solució més enllà que el partit de Pablo Casado "reflexioni" i s'avingui a negociar després d'haver trencat a última hora quatre acords.
Sánchez ha aplegat els mitjans en la tradicional roda de premsa d'abans de marxar de vacances. Inicialment estava previst que comparegués el 3 d'agost, però ha decidit avançar-ho coincidint amb les noves dades d'ocupació –amb la creació de gairebé mig milió de llocs de treball a l'Estat en el segon trimestre– i un dia abans de reunir la conferència de presidents autonòmics a Salamanca. El dia 3, finalment, es reunirà amb Felip VI al Palau de Marivent a Mallorca, un dia després que es reuneixi la Comissió Bilateral Estat-Generalitat com a primera pedra per al diàleg abans de tornar a reunir la taula de negociació al setembre.
Sense preguntes per als mitjans catalans
Pedro Sánchez està en una etapa en què, per sobre de tot, vol comunicar optimisme i esperança. Vet aquí l'objectiu fonamental de la seva profunda remodelació de govern, anunciada precipitadament no fa ni tres setmanes. Amb la substitució de Miquel Iceta al capdavant de Política Territorial i la designació també d'Isabel Rodríguez com a ministra portaveu, vol "desinflamar" la qüestió catalana, que no sigui una qüestió que acapari la seva agenda. Creu que ja s'ha pogut girar full a la decisió de concedir els indults i ara falta comunicar el pla que té Madrid per a Catalunya.
En aquest sentit, la Moncloa està intentant reduir al màxim els missatges sobre Catalunya perquè no monopolitzin el debat. Des que va estrenar-se com a ministra portaveu fa tres setmanes, Rodríguez ha concedit una sola pregunta a un mitjà català durant la roda de premsa posterior al consell de ministres –i va ser dimarts gairebé de rebot perquè ningú més havia aixecat la mà i ja era de les últimes preguntes–. En les respostes, també evita entrar en detalls. El president espanyol ha fet tres quarts del mateix aquest dijous i no ha donat el torn de pregunta a cap mitjà català. De fet, ha respost sobre l'absència d'Aragonès en un segon torn ja que ha obviat la primera pregunta que un periodista li ha fet.
I és que ara per ara no s'esperen grans sorpreses sobre Catalunya: l'agenda del govern espanyol passa únicament per debatre més autogovern. Com va dir el nou ministre de la Presidència i home fort del govern de Sánchez, Félix Bolaños, "el Procés ha acabat". El mateix considera el president del grup parlamentari dels comuns, Jaume Asens, que així ho ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Un document sobre les promeses complertes
L'optimisme de Sánchez va de bracet dels fons de recuperació i dels resultats en ocupació, però la Moncloa no comptava amb l'impacte d'una cinquena onada que ja comença a tensionar hospitals i unitats de cures intensives. El govern espanyol està mirant cap a una altra banda en aquest assumpte i de moment no vol entrar en la possibilitat que només es pugui accedir als llocs, com l'hostaleria i la cultura, amb el passaport covid. Però de moment tampoc ha censurat l'estratègia que ja han aplicat Galícia i les Canàries, en la línia d'estats veïns com Portugal, França o Itàlia.
El president espanyol ha presentat de la mà del seu balanç el document Complint, un minut i resultat de les promeses que han complert des de l'anterior balanç que va fer per Cap d'Any. En concret, ha detallat que, a data del 30 de juny, són 1.463 els compromisos adquirits pel govern espanyol –225 més dels que hi havia a finals del 2020–, dels quals un 94% ja estan en execució. Si bé un 32,8% diu que s'han complert, pronostica que a finals del 2021 –quan previsiblement tornarà a comparèixer i gairebé compleixi dos anys de legislatura– siguin un 38,2%.
Durant el primer semestre i malgrat la pandèmia, el govern espanyol ha culminat i portat al Congrés mesures estrella com la llei de l'eutanàsia, la llei del només sí és sí o la llei de la infància. Ara enfila una previsible àrdua tramitació parlamentària amb la llei de memòria democràtica. A més de l'actualització de l'estratègia de comunicació.
Casado critica que el president espanyol només ha complert amb els independentistes
Qui no ha esquivat la qüestió catalana ha estat el líder del PP, Pablo Casado, que ha contraprogramat Sánchez just després amb un balanç també del curs polític. Segons el líder dels populars, Sánchez ha "incomplert tots els seus compromisos" i només ha complert els que tenia amb l'independentisme. "Ha complert amb els independentistes, però ha mentit a tots els espanyols", ha etzibat després de criticar amb duresa l’indult concedit als presos polítics perquè ha recordat que "ho volen tornar a fer". En aquest sentit, el màxim dirigent dels populars ha sentenciat que "Sánchez és ostatge dels nacionalistes" i ha afegit que no "pot seguir amb la política del pal als constitucionalistes i pastanaga als que ataquen Espanya". El líder del PP ha afirmat que, si ell arriba a governar, "posarà ordre a Catalunya" i tipificarà com a il·legal fer un referèndum, prohibirà concedir indults a condemnats per sedició, intervindrà o tancarà els mitjans públics catalans i acabarà amb "l'adoctrinament".
En línies generals, Casado ha criticat el "triomfalisme" de Sánchez, i ha opinat que "s'hauria de sotmetre ja a les urnes" després d'instar-lo a convocar un debat de l'estat de la nació al setembre. "El problema no era Iglesias, ni Puigdemont o Otegi, Calvo, Ábalos" o la resta de ministres que han sortit de l'executiu sinó que "el problema és Sánchez", ha reblat. El líder del PP ha acusat el president espanyol de ser "medalla d'oro en destrucció de l'economia, plata en mortalitat COVID" y "bronze en destrucció de treball". Seguint amb l'analogia olímpica, ha carregat contra Sánchez, a qui ha titllat de "president en recessió" al capdavant d'un executiu que "ha entrat a barrina i no aixecarà el vol perquè arrossega un llast massa gran".
D'altra banda, Casado ha fet referència a la renovació d'òrgans com el CGPJ, i ha dit que està disposat a desbloquejar-ho "demà mateix" si Sánchez s'avé a modificar el sistema d'elecció perquè siguin els jutges els que triïn. Segons Casado, qui "bloqueja" és el govern espanyol. També ha carregat contra la política internacional de Sánchez i ha recordat el conflicte amb el Marroc com a màxim exponent de "la pèrdua de prestigi" de l'executiu espanyol.
Arrimadas acusa Sánchez d'estar "agenollat davant del separatisme"
La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, també ha afirmat que Sánchez només "compleix amb els separatistes" mentre que "incompleix amb la resta d'espanyols". En roda de premsa aquest dijous de balanç del curs polític, Arrimadas ha opinat que hi ha un "desequilibri absolut" i ha assegurat que Sánchez "ho dona tot als que menys s'ho mereixen" perquè està "disposat a qualsevol cosa" amb l'independentisme. "Està agenollat davant del separatisme", ha assegurat, i ha insistit que "el problema no és el que demani Aragonès sinó el que dona Sánchez". Segons Arrimadas, "premia" l'independentisme i això és "insuportable".