Política25/03/2018

El delicte de rebel·lió a Alemanya s'aplica en els casos en què hi ha violència

El Codi Penal del país castiga l'alta traïció amb almenys 10 anys de presó

Ara
i Ara

BarcelonaEl delicte de rebel·lió pel qual Carles Puigdemont està processat pel Tribunal Suprem (TS) té en el Codi Penal alemany l'equivalent en la tipificació d'alta traïció contra la Federació. El delicte està penat amb un mínim de 10 anys de presó, però només s'aplica en els casos en què s'hagi actuat "amb violència o per mitjà de l'amenaça de violència", tal com s'explicita en el Codi Penal del país.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la normativa alemanya, és susceptible de ser acusat per aquest delicte qui "perjudiqui l'existència de la República Federal Alemanya" o intenti "canviar l'ordre constitucional que es basa en la Constitució de la República Federal d'Alemanya". La pena està castigada amb un mínim de 10 anys de presó i, en casos menys greus, amb entre un any i 10 anys de presó. No obstant això, en tots els casos s'especifica la necessitat de fer servir la violència per poder ser acusat d'aquest delicte.

Cargando
No hay anuncios

El Codi Penal també recull un tercer delicte, el de preparació d'una operació d'alta traïció, que no requereix la violència per aplicar-se. Especifica que es pot imputar "a qui prepara una determinada operació d'alta traïció", i està castigat amb una pena d'entre un i 10 anys de presó, i en casos menys greus d'entre tres mesos i cinc anys.

El Suprem va retirar les euroordres a Bèlgica per les diferències processals

El 5 de desembre passat, el Suprem va retirar les euroordres de cerca i captura contra Puigdemont i els quatre consellers a Bèlgica. Segons van explicar a l'ARA fonts processals, la causa de fons perquè el jutge fes marxa enrere llavors van ser les diferències processals, ja que a Bèlgica no existeix el delicte de sedició i rebel·lió tal com es coneix a Espanya. El seu contingut és diferent. Només se'ls hauria extradit si Espanya els hagués jutjat pel sol delicte de malversació.

Cargando
No hay anuncios

Divendres, Llarena va reactivar l'euroordre, quan Puigdemont era a Finlàndia. Alemanya sí que tipifica el delicte de rebel·lió i, per tant, s'obre una porta per a l'extradició. Aquest matí, Puigdemont ha estat detingut a Alemanya en compliment de l'euroordre dictada divendres pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Els experts discrepen sobre l'extradició

Els experts consultats per l'ARA difereixen sobre les possibilitats que Puigdemont sigui extradit. Diego López Garrido, doctor en dret i catedràtic en dret constitucional a la Universitat de Castella-la Manxa, no té cap dubte que Alemanya acatarà l'euroordre remesa per la justícia espanyola per la semblança de tots dos delictes. "La regulació del Codi Penal alemany és assimilable a l'espanyol i Puigdemont ara ho té molt més complicat", assenyala el redactor del delicte de rebel·lió del Codi Penal espanyol. "Bèlgica també l'hauria lliurat amb condicions per evitar que fos jutjat per rebel·lió i, per aquest motiu, el jutge Pablo Llarena va retirar l'euroordre, però Alemanya té aquest delicte en el seu Codi Penal i el lliurarà perquè està detingut", anota el catedràtic, que no entén el viatge de Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

"Encara que aquí discutim si hi ha hagut rebel·lió, que jo crec que no, però sí sedició pels fets del 20-S o prevaricació i desobediència per l'aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat, el cas està encara en fase d'instrucció i els jutges alemanys no entraran a valorar-lo ara", opina López Garrido. No ho veu igual Margalida Capellà, professora de dret internacional de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que considera que "es tracta d'un delicte polític perquè no hi ha violència i la tendència és a no extradir". Capellà afirma que el delicte d'alta traïció no és equiparable al de rebel·lió i adverteix que primer "la justícia alemanya analitzarà si hi ha hagut violència".

La docent universitària opina que la justícia europea té en compte "la gravetat i el predomini del factor polític" i afegeix que "l'alemanya també és garantista com la suïssa i la belga". Capellà recorda, alhora, que "Alemanya és juntament amb Suïssa el país que accepta més sol·licituds d'asil", cosa que, a parer seu, juga a favor que Puigdemont no sigui extradit.