Política06/06/2017

La reforma del reglament s’aprova en comissió i ja espera el dictamen del Consell de Garanties

L’oposició afirma que la majoria sobiranista "devalua la democràcia" i la CUP reconeix que en un context "ideal" no caldria una desconnexió exprés

Aleix Moldes
i Aleix Moldes

BarcelonaJxSí i la CUP han enllestit aquest dimarts en comissió parlamentària la reforma del reglament amb la qual pretenen impulsar la desconnexió exprés, una via que va avançar l’ARA al mes de febrer i a la qual encara li queda el tràmit del Consell de Garanties Estatutàries abans de sotmetre’s a la votació del ple del Parlament, probablement a finals de juliol. La reforma atorga als grups parlamentaris la potestat de tramitar les proposicions de llei per lectura única (sempre que tinguin majoria al ple) sense necessitat de consensuar-les abans amb la resta de partits polítics. És la via escollida per poder aprovar la llei de transitorietat jurídica en un sol dia.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’oposició ha carregat durament contra aquesta reforma els últims mesos i ho ha tornat a fer aquest dimarts, quan ha denunciat que JxSí i la CUP han "devaluat la democràcia". El PSC i Cs portaran el dictamen al Consell de Garanties i endarreriran un mes l'aprovació de la normativa. "Volen tapar la boca a aquells que representem més ciutadans catalans que Convergència, ERC i la CUP junts", ha criticat el vicepresident segon del Parlament i diputat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra.

Cargando
No hay anuncios

"Pretenen que els grups no puguem esmenar, ni tan sols recórrer les proposicions de llei, algunes de les quals mantenen en secret", ha apuntat Espejo-Saavedra. La crítica és compartida pel diputat del PSCFerran Pedret, que ha lamentat que "un 17 d’agost" JxSí i la CUP presentin i aprovin la llei de desconnexió en un sol dia, sense que els grups de l’oposició puguin presentar esmenes. Pedret ha recordat que, a la pràctica, això significaria "tramitar una reforma de l’Estatut o una reforma constitucional" sense tenir les majories per fer-ho.

"En nom de la democràcia estan preparant la seva petita república bananera, que acabarà sent una dictadura bananera, com ho son totes les repúbliques bananeres que prenen com a model", ha exclamat el portaveu parlamentari del PP, Alejandro Fernández. Els populars no havien presentat cap esmena per "no legitimar" la reforma del reglament, tot i que han acabat participant en la votació.

Cargando
No hay anuncios

Des de CSQP, el portaveu parlamentari, Joan Coscubiela, ha opinat que, a partir d'ara, "el Parlament tindrà un nivell de garanties democràtiques inferior a les de la resta de parlaments autonòmics", perquè la majoria sobiranista no ha acceptat que els grups puguin presentar esmenes a l'articulat quan les lleis es tramitin per lectura única.

El diputat de la CUPBenet Salellas ha reconegut tot seguit que la reforma del reglament no seria necessària "en un context de normalitat democràtica". Segons ell, el fet que l'Estat faci servir tots els instruments al seu abast per impedir el referèndum justifica que els grups independentistes modifiquin el reglament per tramitar la llei de desconnexió en un sol dia.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, el president de JxSí, Jordi Turull, s'ha mostrat molt crític amb l'oposició. Els ha recordat que, per tramitar les lleis de desconnexió, JxSí i la CUP els van oferir sumar-se a un "full en blanc" per redactar les lleis des de zero i que s'hi van negar. I, davant l'afirmació que "s'intenta deixar sense veu l'oposició", Turull ha reaccionat subratllant que "a partir d'aquesta reforma, els grups minoritaris objectivament hi guanyen", segons ell, perquè podran tramitar també lleis per lectura única, tot i que ha obviat el requisit per fer-ho: comptar amb la majoria del ple.

Cop de peu endavant amb els investigats per corrupció

Cargando
No hay anuncios

La lectura única no ha sigut l'única qüestió que es reformarà al reglament del Parlament, que també preveu altres qüestions tècniques. La CUP havia aprofitat l'avinentesa per intentar introduir un punt que obligués a suspendre la condició de diputat als investigats per corrupció. Tot i les negociacions amb JxSí, aquesta qüestió ha quedat aparcada, segons ha reconegut Turull. JxSí, com PSC i PP, hi ha votat en contra, tot i que la coalició independentista seguirà negociant amb els cupaires. CSQP ha votat a favor d'aquest punt i Cs s'hi ha abstingut.

Fonts de la majoria sobiranista expliquen que l'encaix jurídic de la suspensió de la condició de diputat és problemàtica, ja que en el sistema electoral espanyol l'acta de diputat s'atribueix a la persona, que n'és l'única titular. Aquesta qüestió ha tornat a guanyar protagonisme els últims dies, des que divendres el TSJC va obrir diligències contra el diputat de JxSí Germà Gordó en el cas del 3%.

Cargando
No hay anuncios

El Parlament començarà a treballar el 15 d'agost

Fins ara, les vacances parlamentàries acaben el 31 d'agost, però JxSí i la CUP han decidit escurçar-les a través de la reforma del reglament. L'oposició tem que aquest moviment estigui relacionat amb la necessitat de la majoria independentista d'aprovar les lleis de desconnexió abans que acabi el mes d'agost per poder convocar a temps el referèndum.