Del veto a Rajoy al sí condicionat, 55 dies per capgirar el discurs de Rivera
El líder de Ciutadans rebrega l'hemeroteca des que el 16 de juny va oficialitzar el veto al líder del PP
BarcelonaQueda lluny el debat a quatre entre els candidats de PP, PSOE, Podem i Ciutadans de cara a les eleccions del 26-J. Aquell 13 de juny en què, enmig de la batalla dialèctica, Albert Rivera protagonitzava un dels moments més tensos de la nit i retreia a Mariano Rajoy tots els casos de corrupció que encerclen el PP i qüestionava que tingués "autoritat moral" per continuar al capdavant del govern espanyol. El dirigent popular acusava el cop i titllava Rivera d'"inquisidor". La distància entre tots dos es feia evident, i es rematava tres dies després –el 16 de juny–, quan Rivera feia explícit el veto a Rajoy des de Barcelona: "No volem que segueixi governant".
Les paraules de Rivera dinamitaven l'estratègia seguida fins ara per Ciutadans i li posaven al voltant del coll la soga de l'hemeroteca. Una hemeroteca, però, que els liberals han desafiat sense gaires escrúpols sempre que els ha fet falta. "La gent no té memòria", admet un membre del partit, que apunta que l'important és saber crear el marc mental que justifiqui els canvis de criteri. Uns canvis d'opinió que han estat constants des d'aquell dia de juny a Barcelona.
27 de juny. Els primers dubtes
El 27 de juny, hores després que les urnes reforcessin Rajoy, Rivera ja començava a titubejar. "Mai hi ha hagut veto a Rajoy", deia en una entrevista radiofònica hores més tard en què també assegurava que Ciutadans no donaria els seus vots a Rajoy: "Si em pregunta si farem president Rajoy amb els 3,1 milions de vots de Ciutadans, la resposta és no", assegurava. No trigaria a desdir-se'n un cop més.
13 de juliol. El pas a l'abstenció
El 12 de juliol, després d'una primera reunió amb Rajoy abans que el rei iniciés la ronda de contactes amb els partits, Rivera reiterava que Ciutadans "no donarà suport a aquest govern ni a aquesta investidura", però només un dia després (13 de juliol) reunia la seva executiva per anunciar que els liberals s'abstindrien en segona votació per intentar afegir pressió al PSOE: "La decisió d'aquesta setmana serà la mateixa d'aquí una, dues, tres o quatre setmanes", afirmava. S'equivocava.
3 d'agost. Una reunió per destensar la relació
Després d'una nova reunió amb Rajoy el 3 d'agost, Rivera encara no culmina el gir estratègic, però comença a aplanar el camí cap al sí. Després de reunir-se amb Rajoy, manté que els seus diputats no es mouran de l'abstenció. Obre, això sí, un canal de diàleg permanent amb el president del govern espanyol en funcions, amb qui acorda negociar un pacte per la unitat d'Espanya, els pressupostos del 2017 i el sostre de despesa. Rajoy, que comença a veure a prop el seu desig, surt de la reunió "optimista".
9 d'agost. Sis condicions per al sí
Un cop més, Rivera reuneix d'urgència l'executiva de Ciutadans per intentar donar legitimitat a un canvi de criteri. A la tarda, en una compareixença al Congrés, el dirigent liberal posa sis condicions assumibles a Rajoy a canvi del seu sí. Falten 24 hores per tornar a reunir-se amb el líder del PP. Han passat 55 dies des que va fer oficial el seu veto a Rajoy. Rivera ha completat el gir de 180 graus.