LA GOVERNABILITAT A ESPANYA
Política27/02/2016

Sánchez redobla la pressió sobre Podem

La supressió de les diputacions fa que el PSOE voti dividit l’acord amb C’s, que allunya Rajoy de Rivera

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridLa militància del PSOE passa avui examen a Pedro Sánchez per primera vegada des de la seva elecció com a secretari general. Fins a les vuit del vespre, 189.167 militants estan cridats a referendar l’acord amb Ciutadans (C’s), que ha aixecat polseguera entre dirigents socialistes per la decisió de proposar la supressió de les diputacions. Tanmateix, més enllà dels serrells del pacte, els resultats d’aquesta consulta “històrica” -però no vinculant-, com s’esforça a definir el PSOE, també serviran com a baròmetre del camí negociador que ha emprès Sánchez de cara al debat d’investidura de la setmana que ve. El líder socialista no suma prou vots només amb C’s. I tant PP com Podem ja han dit que votaran que no. Una baixa participació o un resultat ajustat podria ser utilitzat per Pablo Iglesias per subratllar que els socialistes prefereixen un pacte d’esquerres.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Sánchez només li queda una carta abans que els barons territorials comencin a posar en dubte el seu lideratge si no és investit, com indiquen de moment tots els pronòstics: convèncer Podem, que s’ha aixecat de la taula de negociacions. Ahir va redoblar la pressió durant l’acte de campanya de la consulta, a la ciutat madrilenya d’Alcalá de Henares, governada pels socialistes gràcies al suport del partit lila i d’IU. “Són tan d’esquerres, tan d’esquerres, tan d’esquerres, que són capaços de votar en contra d’un candidat socialista perquè segueixi governant el PP”, va disparar. Podem, de moment, concentra totes les seves energies a posar en evidència el xoc de versions que hi ha hagut entre el PSOE i Ciutadans a l’hora de fer una lectura de l’acord. De fet, els dos partits van exhibir fins ahir posicions diferents sobre la reforma laboral a la seva web. Aquestes posicions les van modificar un cop Podem va esbombar aquesta qüestió a les xarxes socials. “Quina llàstima que Sánchez hagi optat per un pacte que manté les bases de la precarització”, va exposar la formació d’Iglesias en un tuit.

Cargando
No hay anuncios

El PP alimenta les discrepàncies

El PP també va voler aprofundir en les diferències exhibides entre socialistes i liberals. Ha iniciat una profunda campanya a favor de les diputacions forçant el PSOE, en ajuntaments d’Andalusia i Extremadura, a posicionar-se en contra de la proposta de Ferraz. Mariano Rajoy també va carregar contra Rivera. “Espero que comprenguis que no em sumi a aquest acord”, va respondre el president espanyol en funcions per carta al líder de C’s, que li havia fet un prec perquè s’abstingués en la investidura. Rajoy va admetre dimecres que hi ha veus dins del govern que li demanen que faci un pas al costat si hi ha eleccions anticipades. Ahir, la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en va discrepar “rotundament”.

Cargando
No hay anuncios

El Congrés estudia avançar la segona votació d’investidura

La junta de portaveus del Congrés decidirà dilluns si avança la segona votació d’investidura de dissabte a divendres després de l’amenaça del PP de portar el cas al Tribunal Constitucional. La polèmica va sorgir després que el president del Congrés, Patxi López, decidís avançar a l’1 de març l’inici del debat d’investidura. Si no hi ha canvis, dimarts a la tarda Sánchez presentarà la seva candidatura i dimecres es votarà per primer cop. Si no obté la majoria absoluta -com és previsible-, començaran 48 hores fins a la segona votació. El PP i Podem reclamen que la votació sigui divendres a la tarda, mentre que els serveis jurídics avalen que sigui dissabte. López s’ha mostrat disposat a canviar la data.