Política25/05/2018

Enfrontament entre Torrent i Carrizosa pel llaç groc: Cs retira el símbol de l'escó del Govern i Torrent suspèn el ple

El president de la cambra reuneix els grups i acorda que el llaç se situï al costat de Torra

Núria Orriols / Aleix Moldes
i Núria Orriols / Aleix Moldes

BarcelonaEl primer ple del Parlament després de l’elecció de Quim Torra com a president de la Generalitat ha començat amb polèmica. S'ha iniciat amb una imatge inèdita: el nou president investit assegut sol a la bancada del Govern, com a conseqüència del bloqueig del govern espanyol a publicar al 'Diari Oficial de la Generalitat' els nomenaments dels consellers. Per simbolitzar l'absència dels empresonats i els exiliats, els grups independentistes han col·locat un llaç groc que el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha retirat de manera unilateral.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent taronja ha exigit al president del Parlament, Roger Torrent, que es treguin tots els llaços grocs perquè "no representen ningú". Torrent li ha demanat que tornés a posar el símbol allà on era i que no convertís el ple "en un pati d'escola". Després de demanar-l'hi diverses vegades i que Carrizosa en fes cas omís entre riures i aplaudiments dels diputats de Ciutadans, Torrent ha decidit suspendre el ple i reunir-se amb tots els grups parlamentaris.

Cargando
No hay anuncios

Minuts més tard, quan els diputats ja havien marxat de l'hemicicle, la CUP ha tornat a situar el llaç on era: a la bancada del Govern i just davant d'on s'asseuen els diputats de Ciutadans.

Ja hi ha hagut reaccions al comportament de Ciutadans. El mateix president, Quim Torra, a través de Twitter ha piulat:

Cargando
No hay anuncios

I també l'expresident Carles Puigdemont:

Cargando
No hay anuncios

Després de la reunió amb tots els grups, el president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat un punt d'entesa: el llaç groc se situarà al costat del seient de Torra i no davant de la bancada de Ciutadans, tal com estava posat. El ple s'ha reprès mitja hora després de suspendre's, a les 11.45 h.

Cargando
No hay anuncios

Des de la presidència del Parlament es demana "respecte" a la institució i s'ha advertit que "no es permetrà ni una sola falta de respecte a l'hemicicle". Ha demanat "respecte per a tots els símbols, sobretot per als que fan referència als diputats que veuen vulnerats els seus drets polítics", afirmen des del seu entorn.

Bloqueig dels consellers

Des que Torra va designar els consellers, la Moncloa es nega a publicar-ne la designació, la qual cosa és obligatòria, perquè considera que no es pot nomenar Jordi Turull i Josep Rull (empresonats) ni Lluís Puig i Toni Comín (exiliats) com a membres del Govern, malgrat que tots tinguin els drets polítics intactes. Avui el president espera tenir l'informe jurídic de la Comissió Jurídica Assessora sobre quin és el seu marge de maniobra: si pot ordenar publicar els nomenaments al DOGC malgrat el veto de l'Estat i si pot fer la presa de possessió dels consellers presos i exiliats a distància. I és que fins que el Govern en ple no prengui possessió no està previst que s'aixequi el 155 –segons el que va acordar el Senat.

Cargando
No hay anuncios

Dimecres el president va suspendre la presa de possessió a l'espera d'aquest informe jurídic. Malgrat la carta que el secretari de Govern, Víctor Cullell, va trametre a la Moncloa, en què l'instava a publicar els nomenaments o a argumentar sobre quina base legal els frenaven, el govern espanyol no ha contestat a la Generalitat.

Pendents de l'informe, paral·lelament, el ple debatrà avui la creació de les comissions legislatives, que es creen un cop s'han format els nous departaments del Govern, i també l’impuls d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge dels Mossos d’Esquadra (proposada per tota l’oposició). També s'ha presentat l'informe del Compte General de la Generalitat de l'any 2014.