Política21/06/2017

Els lletrats del Parlament posen pegues amb la reforma del reglament

Rebutgen la via exprés per la llei de desconnexió

Ara
i Ara

BarcelonaLa Junta de lletrats del Parlament va presentar ahir un informe amb “observacions” i propostes tècniques i jurídiques a la mesa de la cambra sobre la reforma del reglament que han impulsat JxSí i la CUP per tramitar la llei de transitorietat. Segons els experts, reformar el reglament necessita un “ampli consens” -només els partits independentistes van participar de la ponència conjunta i tant Cs com PSC han portat el dictamen al Consell de Garanties- i també posa pegues en algunes modificacions que volen implementar JxSí i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre elles hi ha la voluntat de tramitar lleis per lectura única a proposta de dos grups parlamentaris –fins ara només ho pot demanar el Govern–, fet que permet registrar una llei i aprovar-la el mateix dia. Aquest procediment, inclòs en l’article 135 del reglament, redueix al mínim el període d’esmenes i els lletrats consideren que pot vulnerar el dret de les "minories parlamentàries". L’informe relaciona diversos reglaments que tenen tràmits semblants, però subratlla que preserven els “drets que configuren el 'ius in officium' dels diputats”, és a dir, totes aquelles qüestions que un diputat pot fer quan és escollit.

Cargando
No hay anuncios

Els lletrats proposen que la mesa pugui acordar la lectura única sempre que la norma que es vulgui tramitar compleixi amb termes de "simplicitat" o la "naturalesa" de la iniciativa ho aconselli. Aquests són uns requisits que difícilment compleix la llei de transitorietat, que vol implementar una nova legalitat catalana. De fet, els grups de l’oposició han presentat esmenes en aquest sentit: no s’oposen a la tramitació de la lectura única però sí que es pugui aplicar en lleis que comportin una reforma de l’Estatut.

L’informe avala algunes de les esmenes que els grups han presentat a les iniciatives de JxSí i la CUP. Entre altres qüestions, els experts subratllen que el reglament ha de deixar clar el dret a les formacions de demanar dictàmens al Consell de Garanties Estatutàries de totes les lleis que es tramiten per lectura única. En relació a la potestat d’una majoria de diputats d’alterar l’ordre del dia d’un ple per incloure la votació d’una proposició, podria provocar que s’inclogui "qualsevol tramitació sense que hagi complert tots el tràmits", adverteixen. Els lletrats comparen aquesta qüestió amb el Congrés, on es necessita unanimitat per modificar l’ordre del dia d’una sessió plenària.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les demandes dels partits independentistes és habilitar la segona quinzena d’agost per a l’activitat parlamentària a partir del dia 15. Els experts no discrepen d’aquesta possibilitat, tot i que suggereixen que sigui el 16 el primer dia hàbil seguint la lògica de dividir els mesos en quinzenes.

Tot i tractar-se del dictamen de l’equip jurídic de la cambra, els informes que emeten els lletrats no són vinculants, de manera que JxSí i la CUP tenen via lliure per aprovar les modificacions previstes.

Cargando
No hay anuncios

JxSí, "sorprès" amb l’informe

Les recomanacions dels lletrats arriben un cop la comissió que ha abordat la reforma del reglament ja ha acabat els seus treballs i ha emès el dictamen final. Precisament el "moment processal" en què arriben aquests consells és el que ha "sorprès" a JxSí, que per boca de Roger Torrent va considerar ahir que haver tingut l’informe abans hauria "permès incloure’l en la proposta final". Malgrat això, Torrent va apuntar que les consideracions tècniques són "oportunes" i que el seu grup "les tindrà en compte".

Cargando
No hay anuncios
Informe dels lletrats del Parlament sobre la reforma del reglament