Un informe del Parlament britànic adverteix del caràcter "vinculant" de l'1-O
El servei de recerca de la Biblioteca dels Comuns es dedica a oferir "assessorament imparcial i independent" als diputats britànics i als seus ajudants
LondresUn informe del servei de recerca de la Biblioteca de la Cambra dels Comuns del Parlament britànic dedicat al referèndum català del pròxim 1 d'octubre assegura que el resultat serà "vinculant" alhora que afirma que "podria haver-hi un espai per al compromís en la forma d'oferir més poders per als catalans dins de l'actual sistema". El mateix redactat admet, però, "que l'ambient de confrontació fa difícil qualsevol debat sobre aquest acord".
El text, titulat 'The Catalan independence vote 2017', publicat el 31 d'agost, ofereix un repàs del conflicte polític entre els governs de la Generalitat i de l'estat espanyol que es remunta en el temps a les conseqüències de la Guerra Civil per a la societat, la llengua i la cultura catalanes. Alhora, però, es fixa en la sentència del Tribunal Constitucional de l'any 2010, que va anul·lar alguns articles de l'Estatut prèviament aprovat pels catalans en referèndum, com a punt d'arrencada de l'actual xoc.
Després de repassar els esdeveniments entre el 2010 i l'actualitat, dedicant especial atenció al procés participatiu del 9 de novembre del 2014 i a les conseqüències polítiques i judicials que ha tingut per a, entre altres, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega, el redactor del text adverteix que "una altra votació està prevista per a l'1 d'octubre de 2017" i que "la posició del govern català és que sigui un referèndum vinculant i que un vot favorable al 'sí' suposarà la independència immediata de la regió".
Tot i així, el redactor del text assegura que "Madrid qualificarà qualsevol vot com a il·legal i, en cas de poca participació, de gens significatiu". S'hi ignora, però, que les difícils condicions en què es faria, si finalment es pot dur a terme la votació, podrien condicionar extremadament el resultat.
Amb la pretensió d'oferir la màxima informació, sempre des d'un punt de vista molt escèptic, el redactat també destaca que "el govern central de Madrid, liderat pel conservador Partit Popular, descriu la votació com a inconstitucional i dona suport a accions legals contra els qui l'organitzen". S'hi destaquen, amb tot, obvietats que qualsevol coneixedor del cas té ben presents: per exemple, que les relacions polítiques entre Barcelona i Madrid són un "tema candent" des de fa temps, que ha generat un "profund ressentiment".
Debat aquesta tarda
El servei de recerca de la Biblioteca dels Comuns es dedica a oferir "assessorament imparcial i independent" als diputats britànics i als seus ajudants. Les sis pàgines encara no del text dedicat a l'1 d'octubre, però, són poc més d'un acurat estat de la qüestió o un exhaustiu recull de premsa sense cap valor polític, només informatiu. Però entre altres aportacions que poden ser d'interès per als parlamentaris britànics es presenta un resum dels sis punts de la llei del referèndum, de la qual es diu que "es basa, en gran mesura, en aspectes tècnics de la legislació electoral espanyola", i de la llei de transitorietat, que "d'acord amb interpretacions de la premsa podria servir com a Constitució interina de Catalunya durant dos [sic] mesos".
No és la primera vegada que els serveis de recerca de la Biblioteca dels Comuns dediquen un dels seus redactats de treball a Catalunya. Ja ho van fer el juliol del 2014, aleshores pràcticament a les portes del 9-N, amb un text que van titular 'Debat sobre la possible independència de Catalunya: elements fonamentals'.
D'altra banda, aquest dimarts a la tarda els Comuns acullen un debat sobre les perspectives de l'1 d'ocubre en què participen parlamentaris del principals partits polítics represetats a Westminister, així com destacas periodistes de la informació política britànica i corresponsals a Espanya del Regne Unit. També hi participarà el diari ARA, representat pel director general de l'empresa editora, Salvador Garcia. A última hora, i per raons de salut, l'historiador Paul Preston ha declinat la seva assistència.