EXCLUSIVA DE L'ARA
Política07/07/2016

Un informe de l’Estat admet la preocupació per l’acció “independent” de la conselleria d'Exteriors

El document del ministeri de José Manuel García-Margallo acusa l’acció exterior catalana de crear "perjudicis" a la imatge d'Espanya

Maiol Roger / Joan Serra Carné
i Maiol Roger / Joan Serra Carné

BarcelonaLa preocupació del govern espanyol per l'activitat del departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència és palpable, tot i la insistència del ministre José Manuel García-Margallo per ridiculitzar la tasca del conseller Raül Romeva. Un informe intern del ministeri, al qual ha tingut accés l’ARA, mostra la visió que té l’Estat de l'acció exterior catalana i admet la incapacitat de frenar la seva activitat tot i l'anul·lació parcial dictada pel Tribunal Constitucional (TC). "Catalunya es presenta com un actor internacional separat i diferent d'Espanya mitjançant accions d'aparent política exterior pròpia, independent de l'espanyola”, descriu el text.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, signat pel subsecretari Cristóbal González-Aller Jurado, veterà diplomàtic, i amb el segell de "reservat", fa una descripció de la tasca de la conselleria i enumera els "perjudicis" que causa als interessos de l’Estat el fet que Romeva actuï com el canceller d’un país independent. La teoria descrita per González-Aller Jurado és que el conseller s’extralimita en les seves funcions i això acaba afectant la imatge espanyola a l’exterior. "Les autoritats i representants catalans pro independentistes promouen de forma deslleial una imatge d'Espanya, de l'Estat i del govern espanyol distorsionada i negativa", exposa el text, que qualifica aquesta activitat de "verdadera campanya antiimatge d'Espanya".

Cargando
No hay anuncios

Tot, a partir d'esprémer les competències autonòmiques, fet que genera perplexitat: "[La política exterior pròpia] es construeix, evidentment, amb els instruments d’una acció exterior legítima, aparentment respectuosa amb el marc normatiu i la política exterior espanyola, però que en realitat ja està funcionant de forma independent del marc normatiu legal al servei del procés independentista”, lamenta l’informe, que acaba detallant en les conclusions que la finalitat "principal" del Govern "és, i continuarà sent, la internacionalització del procés independentista".

"Un actor internacional actiu"

Cargando
No hay anuncios

A partir d’aquesta premissa, Romeva actua "amb aparença d’un actor internacional actiu", segons el parer del ministeri. És aquí on el diplomàtic que signa el text destaca la capacitat del conseller i dels diferents integrants del departament d’Exteriors d’establir "múltiples contactes amb autoritats, Parlaments i el món acadèmic estranger, amb l’objectiu que aquests pressionin l’estat espanyol en sentit favorable a les tesis independentistes". El ministeri sap de l’existència dels contactes, però l’informe no els detalla. La menció, però, constata que els intents de Margallo per frenar l’acció exterior catalana en favor del procés –"No ho podem tolerar", va dir el ministre en funcions per justificar el nombre de diplomàtics destinats a frenar l’independentisme– són infructuosos. "Despleguen activitats pròpies d’una política exterior catalana separada de l’espanyola que persegueix relacionar-se amb estats sobirans”, adverteix el text.

El document justifica les seves afirmacions basant-se en les diferents declaracions de Romeva en les quals ha explicat que el seu objectiu és internacionalitzar el procés. També en cartes enviades pel conseller detallant les seves funcions, algunes de públiques, com la que va enviar al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i d’altres de privades, com la dirigida a Casa Àsia. El ministeri d’Exteriors va aconseguir una còpia d’una missiva de Romeva al director d’aquesta institució participada per l’Estat i la Generalitat, Ramon Moreno, en què li explicava la seva voluntat "d’internacionalitzar el projecte de país".

Cargando
No hay anuncios

Entre les "deslleialtats" que amb més èmfasi subratlla el document figura la relació amb la xarxa d’ambaixades espanyoles, dedicades a frenar els intents de les delegacions catalanes d’establir contactes amb diferents països. El ministeri destaca que les delegacions catalanes no avisen les cancelleries de l'Estat quan viatgen a l'estranger: "En el context del procés sobiranista cobra encara més importància l’exigible comunicació dels viatges", assegura el text. "[El fet de no saber els viatges] dificulta que les ambaixades compleixin amb la labor de suport que tenen encomanada en benefici de les delegacions de les comunitats autònomes". El mateix informe es contradiu quan després descriu tota una sèrie de reunions que la Generalitat volia mantenir en forma de contactes bilaterals amb altres països i diu que l’ambaixador espanyol hi va fer acte de presència.

Romeva, el 'minister' català

Cargando
No hay anuncios

En les conclusions del document amb segell del ministeri s'especifica també la "greu confusió generada entre les autoritats estrangeres" pels recursos utilitzats pel Govern en benefici del procés independentista. De fet, una de les preocupacions mencionades en l'informe és per les denominacions dels càrrecs. La traducció de conseller a 'minister' –que ja va provocar polèmica mesos enrere– ha motivat, segons González-Aller Jurado, que diversos ambaixadors a Espanya facin consultes al ministeri pel rang real de Romeva. El nom fa la cosa, segons el govern espanyol, també en altres àmbits: per exemple en el càrrec d’Amadeu Altafaj, representant permanent de Catalunya davant de la UE –nomenclatura reservada a estats–; o en les comunicacions amb els països a través de notes verbals, "un instrument propi de comunicació entre entitats dotades de personalitat jurídica internacional".

El document acaba destacant la funció de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Diplocat i, fins i tot, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la CUP a l'hora d'ajudar a la internacionalització del procés. Consultat per l’ARA, el departament d’Exteriors no ha volgut fer cap comentari sobre un document que constata la preocupació ministerial per l'acció exterior catalana.