Del cas Gürtel als 'papers de Panamà': Rajoy perd el cinquè ministre de la legislatura

L'adéu de Soria situa el PP en una situació encara més complicada en ple bloqueig de la investidura

Rajoy, amb els ministres del govern espanyol just abans del primer consell de ministres / EFE
Oriol March
15/04/2016
3 min

BarcelonaDesprés de la renúncia de José Manuel Soria com a ministre d'Indústria, Mariano Rajoy ja acumula cinc baixes respecte de la primera alineació del seu govern, format el desembre del 2011. Les causes de les baixes han estat diverses i van des del cas Gürtel, pel qual va veure's obligada a plegar Ana Mato (Sanitat), fins a l'ascens a comissari europeu que va protagonitzar Miguel Arias Cañete després de les eleccions comunitàries del 2014. Pel camí també s'han quedat el polèmic ministre José Ignacio Wert i Alberto Ruiz Gallardón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Repassem les causes que han dut quatre ministres a abandonar precipitadament l'executiu del PP, que amb l'adéu de Soria per la seva vinculació amb els 'papers de Panamà' encara té una posició més complicada en ple bloqueig de la investidura al Congrés dels Diputats.

Miguel Arias Cañete

Deixa el govern per anar a la Comissió Europea

El ministre d'Agricultura va deixar el seu càrrec el passat 28 d'abril del 2014, just després de convertir-se en cap de llista del PP a les eleccions europees d'aquell mes de maig. El va substituir la seva número dos al ministeri, Isabel García Tejerina, de qui el mateix Cañete va dir que tenia un "gran coneixement del sector". L'exministre, després de les eleccions, es va convertir en comissari europeu en el govern comunitari.

Alberto Ruiz-Gallardón

La reforma de l'avortament el liquida

La reforma de l'avortament va acabar derrotant el ministre de Justícia. Alberto Ruiz-Gallardón va anunciar el 23 de setembre del 2014 que deixava totes les seves responsabilitats polítiques. Dimitia, doncs, no només com a titular de Justícia, sinó que també deixava el seu escó i els càrrecs dins del PP. "He arribat al final d'una època fascinant de la meva vida, que m'ha donat més del que jo li he donat a ella", va dir en plegar. Li va agafar el relleu Rafael Catalá, fins aquell moment número dos al ministeri de Foment amb Ana Pastor.

Ana Mato

El cas Gürtel acaba amb la seva carrera

La ministra de Sanitat, Ana Mato, va decidir el 26 de novembre del 2014 presentar la seva dimissió després que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz considerés que es va beneficiar dels negocis del seu exmarit, imputat en el cas Gürtel. En un comunicat, Mato ha dit que "sota cap concepte" vol que la seva "continuïtat al càrrec pugui ser utilitzada per perjudicar el govern d'Espanya, el seu president ni tampoc el PP". Alfonso Alonso, fins llavors portaveu del PP al Congrés, va assumir el càrrec de Mato.

José Ignacio Wert

El ministre més polèmic marxa per la porta del darrere

Després de protagonitzar episodis com la crida a "espanyolitzar" els alumnes catalans, José Ignacio Wert va marxar per la porta del darrere a finals de juny de l'any passat. El ministre amb la popularitat més baixa de l'executiu –el 2013, amb un 1,46, va convertir-se en el més mal valorat de la democràcia– i amb els companys de files cada vegada més en contra, va demanar fa més d'un mes a Rajoy plegar veles i marxar amb la seva dona, Montserrat Gomendo, a París. Això sí, amb un bon càrrec: ambaixador d'Espanya a l'OCDE.

stats