L'últim esforç per la investidura: dejuni de 24 hores a l'espera de la decisió de la CUP

Membres del secretariat nacional de l'ANC a títol personal es tanquen a l'escola Pia del carrer Diputació de Barcelona per reclamar l'acord entre Junts pel Sí i la CUP. Segons els organitzadors, hi ha entre 70 i 75 inscrits a la convocatòria

Persones aplegades a l'escola Pia de Barcelona fan un dejuni de 24 hores per reclamar l'acord de Junts pel Sí i la CUP / PERE VIRGILI
Núria Orriols
02/01/2016
2 min

BarcelonaUna sala esgrogueïda, una setantena de cadires negres i motxilles recolzades a les parets. Una vintena de persones voltegen per la sala d'actes de l'escola Pia Nostra Senyora, al carrer Diputació de Barcelona. Són les 12 del migdia del primer dissabte de l'any i l'han començat sense menjar. Tenen previst ser al mateix lloc demà, el dia que es reuneix el consell polític per desfer l'empat de l'assemblea, sense haver pres res més que aigua. Protagonitzen un dejuni per reclamar l'acord entre Junts pel Sí i l'esquerra anticapitalista per tal de desencallar la investidura i formar un govern que piloti el país cap a la independència. La protesta està promoguda per membres del secretariat nacional de l'ANC i compta amb unes 75 persones inscrites, tot i que no tenen el beneplàcit de l'entitat –que se n'ha desmarcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria de presents són de mitjana edat i d'edat avançada. No hi ha joventut entre els compromesos. Al mig del dia els participants van arribant i s'asseuen a les cadires mentre tres voluntaris vesteixen l'escenari amb iconografia independentista. Altres estenen estelades per adornar la trobada. Hi serà present Jaume Sastre, que viatja des de Mallorca per donar-los suport, un gest que els organitzadors insisteixen a destacar, ja que va ser icona de la lluita contra el decret de trilingüisme a les Illes Balears sotmetent-se a una vaga de fam de 40 dies.

Malgrat que la iniciativa neix de membres de l'òrgan de govern executiu de l'Assemblea –els promotors són una desena de membres dels setanta-cinc del secretariat–, des de l'ANC s'han volgut desmarcar del dejuni des de la seva convocatòria. Tot i això, la major part dels presents a la sala en formen part. "Hi ha membres del secretariat i de les territorials", assegura un dels presents a l'escola Pia que s'ha afegit al dejuni. Per què no els dóna suport l'entitat? La convocatòria gairebé s'ha "improvisat", s'excusa un dels membres de l'organització, que assevera que la proposta no s'ha debatut en els òrgans corresponents de l'ANC.

Tanmateix, la convocatòria del dejuni a títol individual per part de membres del secretariat és també un símbol de les tensions internes que viu l’Assemblea. Sectors de l’entitat acusen obertament el seu president, Jordi Sànchez, d’actuar al dictat de palau –en referència a la maquinària governamental de Convergència– i de posar en risc la transversalitat de l’organització civil. Altres recelen de l'entitat sobiranista per interpretar que no està fent res per forçar l'acord entre Junts pel Sí i la CUP –a diferència d'altres ocasions en què ha intervingut directament en les negociacions dels partits sobiranistes.

De fet, aquesta setmana també s'ha viscut un episodi de tensió en el si de l'organització en relació al paper que ha de jugar l'ANC en els propers mesos. Dimecres passat, tal com va explicar l'ARA, es va forçar una reunió del secretariat nacional per tractar una proposta per forçar una llista unitària per la independència per anar a eleccions al març.

stats