CANVI DE CICLE
Política26/06/2013

Pere Navarro: "Deixem de participar en la bombolla sobiranista"

El primer secretari del PSC ratifica als crítics el no al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Sara González
i Sara González

Barcelona."Us anuncio que deixem de participar en la bombolla sobiranista". Amb aquesta contundent afirmació el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va deixar clar als dirigents crítics que, per molt que insistissin, el seu partit no aniria avui a la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Malgrat tot, almenys sis dirigents van fer l'enèsim intent perquè el partit reconsiderés la decisió. Però els esforços van ser en va. La cúpula del PSC té entre cella i cella la proposta de reforma constitucional en sentit federal que el 6 de juliol ha de pactar amb el PSOE i no vol entorpir la negociació burxant en la discrepància del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro va inaugurar ahir l'executiva evitant referir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, ja que ho considera un tema tancat perquè no s'han complert els requisits que va exigir per ser-hi, com ara la neutralitat del Govern amb la dissolució del Consell Assessor per a la Transició Nacional i la definició de les funcions del pacte. "L'Assemblea Nacional Catalana ha definit el Pacte Nacional com una eina imprescindible del camí cap a la independència. Veient això, cal entendre que tinguem prevencions", va assegurar el secretari d'organització, Esteve Terradas.

Cargando
No hay anuncios

Però els dirigents crítics van tornar a posar la qüestió sobre la taula per defensar que el PSC no s'autoexclogui d'un espai de diàleg amb les entitats. Van lamentar que es dissociï el debat social del nacional i van alertar de "l'error" que suposa alinear-se amb el PP i Ciutadans.

Tornant a tensar la corda, els tres membres d'Avancem de l'executiva -Joan Ignasi Elena, Fabian Mohedano i Jordi del Rio- van insistir que el PSC és clau per garantir la neutralitat del procés i van advertir dels riscos que implica quedar-ne fora. També Rocío Martínez-Sampere, Laia Bonet i Marina Geli van empènyer per fer notar que si el PSC vol ser un partit "d'ampli espectre" havia de ser-hi. "No ser al Pacte Nacional pel Dret a Decidir ens pot portar implícitament a l'autoexpulsió del catalanisme polític", va etzibar Mohedano, que va ser protagonista del moment més polèmic de l'executiva. I és que va assegurar que la reforma constitucional que planteja el PSC és una proposta de "fer volar coloms" perquè acabarà estavellant-se contra la majoria absoluta del PP. De fet, també dirigents com Martínez-Sampere van alertar del perill de fiar-ho tot a una reforma constitucional per ara inviable.

Cargando
No hay anuncios

Petició de conciliació

"No és menor l'atzucac en què es troba Catalunya que l'atzucac en què es posa el PSC en relació a la reforma federal", va arribar a dir Mohedano. Però ni tan sols va poder acabar la seva intervenció perquè dirigents com Josep Maria Sala el van interrompre acusant-lo de posar en dubte l'autoritat moral del primer secretari. "La cosa és clara: no volem trencar amb Espanya; desqualificar projectes no és correcte", va afirmar a l'ARA el secretari d'acció política del PSC, Antoni Balmón, que amb to conciliador va demanar als crítics que ajudin a combatre aquelles veus que situaran el PSC fora del dret a decidir.

Cargando
No hay anuncios

El dirigent Celestino Corbacho no va anar amb tant de tacte com Balmón i en una entrevista a RAC1 va avisar els seus companys que defensen ser al Pacte que "serà més fàcil" que canviïn ells que no pas que ho faci la majoria del PSC.

Navarro considera que el fet de ser a la comissió parlamentària és una evidència que el PSC està a favor del dret a decidir. Però per Avancem no és suficient i a la seva assemblea del 13 de juliol hi donarà una resposta. També el moviment Fòrum Cívic, que aplega Marina Geli, Àngel Ros, Maria Badia o Joaquim Nadal, farà sentir la seva veu el dia 9 en una trobada als Caputxins de Sarrià. Mentre feia com si sentís ploure amb els crítics, Navarro es reunia ahir amb el seu homòleg de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que també fa com si sentís ploure quan se li parla del dret a decidir i de certes singularitats per a Catalunya en la proposta de reforma constitucional.