CEO

Oriol Junqueras ha deixat de ser el polític més ben valorat de Catalunya?

El Baròmetre del CEO apunta ara a Illa, tot i que no pregunta per l'expresident d'ERC

BarcelonaDurant més d'una dècada, l’expresident d’ERC Oriol Junqueras ha estat el líder polític més ben valorat de Catalunya, segons el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). A l’últim Baròmetre d'Opinió Política, però, no apareix en una llista que ara lidera el primer secretari del PSC, Salvador Illa. Aquesta vegada el CEO ha optat per preguntar només pels caps de llista al 12-M, tot i que en el cas dels republicans això afecta el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, que deixarà la primera línia política un cop s'investeixi nou president al Parlament. Com a conseqüència, per primera vegada des d'octubre del 2011, Junqueras no apareix al podi: són catorze anys ocupant una de les tres primeres posicions, la gran majoria dels quals instal·lat a la primera. Amb un 5,2, l'exministre de Sanitat és l'únic polític que aprova en l'últim Baròmetre, seguit d'Aragonès, que es queda amb un 4,8. És impossible saber, per tant, què hauria passat en cas que Junqueras hagués format part de la llista i tampoc se sap si hi continuarà sortint: fins ara, són els mateixos partits els que trien per quins candidats pregunta el CEO i bona part de la cúpula d'ERC li reclama que faci un pas al costat.

Evolució de la valoració d’Oriol Junqueras
Nota obtinguda entre 0 i 10, i enquestes en les quals ha empatat o ha estat superat per un altre candidat
Cargando
No hay anuncios

En el Baròmetre presentat aquest dijous, el CEO ha decidit preguntar pels mateixos candidats que es van presentar el 12-M davant la possibilitat que hi hagi repetició electoral, tot i que no se sap si continuarien encapçalant les seves candidatures. En el cas d'Esquerra, de fet, és poc probable que ho faci Aragonès. Els republicans no tenen ara per ara un candidat per si els catalans han de tornar a les urnes a l'octubre, malgrat que la seva secretària general, Marta Rovira, va assegurar que tenia "algú al cap" per si acabés fent falta.

Cargando
No hay anuncios

Els rivals

Des del 2020, Pere Aragonès i Oriol Junqueras eren els dos noms que ERC proposava per al baròmetre. De fet, els dos dirigents van arribar a empatar com a més ben valorats el juliol del 2023 –tot i que l’aleshores president d’ERC era més conegut: un 95% sabien qui era per davant d’Aragonès, conegut llavors per un 85% tot i ser ja president–. També el novembre del 2023, Junqueras va empatar amb el ministre de Cultura Ernest Urtasun: tots dos van treure un 4,9, tot i que a Urtasun només el coneixien el 26% dels catalans. Des del 2017 fins al 2024, només hi ha hagut un baròmetre on Junqueras no ha estat el més ben valorat: va ser el març d'enguany, quan el va superar l’eurodiputat dels comuns i negociador de l’amnistia, Jaume Asens, que va obtenir un 5,5 (el coneixien el 41% dels catalans).

Cargando
No hay anuncios

La primera vegada que Junqueras es va alçar com el polític més ben valorat va ser el febrer del 2013, quan era cap de l'oposició. Fins aleshores s’havia disputat els llocs més alts del rànquingamb Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida. Durant aquests anys, Junqueras també ha rivalitzat amb David Fernández, Alfred Bosch i Anna Gabriel, polítics que, tanmateix, mai van registrar els índexs de popularitat sostinguda de l'exlíder d'ERC. L'octubre del 2017 el va superar per 9 centèsimes Xavier Domènech, el líder de Podem.

Qui no l'ha pogut superar mai ha estat Carles Puigdemont, tot i que va estar a prop d'aconseguir-ho durant el 2016 i el 2017: des de llavors, la nota mitjana de l'expresident i actual candidat de Junts ha caigut en picat a causa de la pèssima valoració que li atorguen els votants dels partits no independentistes. Les millors notes per a Junqueras van arribar mentre era a la presó. Durant el 2019 va superar el 6 de mitjana de forma continuada. Des de llavors la seva popularitat entre els votants ha anat baixant i s'havia arribat a situar per sota del 5. El pròxim Baròmetre del CEO servirà per conèixer si l'expresident d'Esquerra torna a la llista –símptoma que hauria triomfat en la pugna al partit per tornar-lo a liderar– o si desapareix definitivament del rànquing.