Què implica un dèficit de l'1,58%? Retallar 2.600 milions més

L'objectiu, que queda lluny del 2% que reclamava el Govern, complica l'aprovació dels pressupostos

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, abans de començar el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres / EFE
Agències
31/07/2013
3 min

BarcelonaEl Govern calcula que l'objectiu de dèficit de l'1,58% del PIB que li ha adjudicat el govern espanyol per a aquest any obligarà a fer unes retallades suplementàries d'uns 2.600 milions d'euros. Fonts de l'executiu català han precisat que aquesta és aproximadament la quantitat que caldrà "ajustar" si es tenen en compte els tres elements que condicionen la comptabilitat pública: el compliment del dèficit fixat, l'increment dels interessos del deute i els ingressos no recurrents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del departament d'Economia, els 2.600 milions que es perden corresponen a 1.343 milions procedents de concessions que aquest any ja no rebrà la Generalitat, com per exemple la d'ATLL o el Túnel del Cadí. A aquests s'hi sumen 350 milions que cal pagar d'interessos del deute i 150 en pagaments en diferit d'obres com la Ciutat de la Justícia. Tots aquests conceptes ja sumaven 1.800 milions. Ara caldrà afegir 800 milions més a la retallada, ja que cada dècima de dèficit menys són 200 milions, i entre l'1,96% registrat el 2012 i l'1,58% que caldrà complir aquest any hi ha quatre dècimes de diferència.

L'objectiu de Catalunya se situa d'aquesta manera només 0,25 punts per sobre de la mitjana que hauran de complir tots els territoris de l'Estat, que és d'un 1,3%. Una asimetria que ha provocat fortes queixes per part de les comunitats del PP, especialment de Madrid i Extremadura, que en els últims mesos han expressat el seu recel pel suposat tracte de favor per a Catalunya.

Mas-Colell retreu a Montoro que es reservi "el pastís"

La xifra ha provocat la denúncia del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha aprofitat el seu torn de paraula per retreure a Montoro que hagi reservat per a l'administració central la majoria del "pastís" del dèficit. De fet, ha recordat Mas-Colell, el dèficit que podrà assumir l'Estat supera per sis el de les administracions territorials. "No entraré en l'espectacle, tots hem fet sacrificis, ha dit el conseller".

El malestar del conseller té un motiu clar. L'objectiu de l'1,58% del dèficit aprovat aquest dimecres en el Consell de Política Fiscal i Financera es queda molt lluny de les pretensions del Govern català, que comptava quedar-se el més a prop possible del 2%. A més d'abocar l'executiu d'Artur Mas a fer retallades més dràstiques del previst inicialment, l'objectiu final complica seriosament l'elaboració dels pressupostos d'aquest any, que obliguen a una entesa entre CiU i ERC. Poc després de saber-se el límit fixat, el portaveu dels republicans al Congrés, Alfred Bosch, denunciava que la xifra és "arbitrària" i se situa "molt per sota del que ens correspon".

500 milions menys el 2014

Abans del Consell de Política Fiscal i Financera, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'ha trobat, a més, amb la notícia que Catalunya rebrà el 2014 uns 500 milions d'euros menys en ingressos fiscals per part de l'Estat, malgrat que les perspectives "transmeses" pel govern espanyol sobre "creixement i recaptació" són "positives".

Aquests ingressos menors se sumen al fet que l'objectiu de dèficit per al 2014 ja no serà asimètric, sinó el mateix per a totes les comunitats autònomes: un 1%. Això vol dir que Catalunya rebrà menys a compte del model de finançament, un problema per a la Generalitat, que amb prou feines té marge d'obtenir ingressos extraordinaris, atès que ha esgotat al màxim les privatitzacions i la venda de patrimoni que pot fer.

La Generalitat ha demanat prestats fins ara 9.398,45 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmic (FLA) dels quals un total de 8.009 milions es destinen al venciment de deute, i la resta, uns 1.389 milions, serveixen per cobrir dèficit. Per tot això, la Generalitat ja ha deixat clar que demanarà ampliar la part del FLA vinculada a l'objectiu de dèficit.

stats