BARCELONALa cimera d'ahir era la tercera, però malgrat la dita no va poder ser la vençuda. Els recels del PSC a estampar la seva rúbrica a la declaració de sobirania del Parlament van frenar altre cop l'entesa. Els negociadors de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP van sortir de la reunió a la cambra catalana sense un acord a cinc, i la desitjada majoria de 107 diputats que votin demà un text unitari sembla ara per ara una quimera. Al carrer Nicaragua -on els socialistes tenen la seu central- es viuen les últimes hores abans del ple de demà com una contrarellotge per determinar el seu paper en la legislatura. Fonts del PSC van explicar ahir a l'ARA que la direcció del partit s'ha vist obligada a convocar per a aquesta tarda una reunió del grup al Parlament. El sector crític del PSC insisteix que els socialistes han de ser a l'acord amb un sí sense pal·liatius al dret a decidir si volen garantir la coherència i no desaparèixer de la centralitat. Però la reacció del PSOE i les conseqüències que pugui tenir en les aspiracions de Carme Chacón de rellevar Alfredo Pérez Rubalcaba fan que la cúpula del PSC es mostri reticent a sumar-se a un acord "teledirigit" per ERC.
"Dins del partit hi ha qui vol el dret a decidir amb mil excuses i hi ha qui vol el dret a decidir clarament i amb les seves conseqüències", asseguren fonts dels socialistes. Renunciar al bloc federal i intentar, "fins al final", ser a l'acord va ser la petició que van fer ahir els crítics del PSC a la reunió del secretariat. Però dins la cúpula n'hi ha que no veuen amb bons ulls ni tan sols el títol de la declaració, que inclou la paraula sobirania . De fet, situen aquest concepte com el principal obstacle per sumar-se a l'acord. I és que fonts del partit asseguren que la proposta de resolució que posen sobre la taula CiU i ERC és més aviat una "declaració unilateral d'independència" que no pas un document a favor del dret a decidir.
Una declaració unilateral
Segons fonts parlamentàries, el PSC no està disposat a acceptar una declaració que reconegui la sobirania del poble català i que no especifiqui que el referèndum s'ha de convocar dins de la legalitat espanyola vigent. Els socialistes també veuen clau canviar el primer punt de la declaració, que defineix Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà", perquè interpreten que suposa situar-se directament fora de la Constitució. "El procés s'ha d'iniciar dins del marc legal. Primer s'han d'esgotar totes les vies legals i després apel·lar a institucions superiors", argumenten fonts del PSC, que afegeixen que ni Escòcia ni el Quebec han fet una declaració de sobirania.
Malgrat tots aquests arguments, el sector crític del PSC assegura que és hora de donar suport al dret a decidir sense excuses acceptant amb naturalitat la discrepància amb el PSOE, i així ho defensaran avui a la reunió del grup parlamentari, tot i que lamenten que des d'ERC els ho estiguin "posant difícil". Aquests dirigents demanen un mínim gest dels republicans i de CiU perquè el PSC pugui ser a l'acord. "Potser podrien no explicitar tant el concepte de sobirania o buscar una fórmula per parlar de legalitat sense que estrictament sigui la vigent", reivindica un dirigent.
"No estic d'acord que això sigui una declaració unilateral d'independència. Estem discutint una declaració per poder exercir el dret a decidir i cal deixar ben clar que sobirania no és sinònim d'independència", assegura la diputada Marina Geli. Ahir la federació de Girona es va reunir amb Antoni Balmón i li va demanar que faci tot el possible perquè el PSC sigui a l'acord. De fet, si bé votar a favor de la declaració pot obrir una batalla sense precedents amb el PSOE, votar-hi en contra pot acabar d'incendiar el partit internament.
Però des de la direcció del PSC segueixen insistint que el gest ha de venir de CiU. El portaveu dels socialistes, Jaume Collboni, va demanar a Artur Mas que actuï sense "mimetisme" respecte a ERC i moderi el seu posicionament. "Si manté una proposta de màxims dinamitarà els ponts de diàleg que queden a Catalunya", va dir.
L'acord a tres ja existeix
Tot i que el PSC vulgui traslladar als republicans la culpa de la falta d'acord, el cert és que ERC i CiU ja van anunciar un acord amb ICV-EUiA per presentar aquest matí una esmena conjunta que reculli la síntesi que aquests dies han confeccionat i que manté la definició de Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà". "Han acceptat les nostres propostes principals i estem satisfets", celebrava un dirigent ecosocialista que, per tant, posa en dubte les acusacions d'intransigència que llancen des del PSC.
A més del primer gest de suprimir les referències a l'estat propi que contenia el primer redactat de CiU i ERC, aquestes formacions han acceptat igualment ressaltar la necessitat de vincular el procés sobiranista a la cohesió social i de subratllar el paper central que ha de jugar el Parlament en l'exercici del dret a decidir. Una reunió de la direcció d'ICV va decidir firmar la proposta conjunta de resolució amb nacionalistes i republicans. És un pas més del que van fer en el debat de política general del setembre, quan ICV va votar la resolució favorable al dret a decidir de CiU i ERC però va mantenir viva la seva.
Aquest desenllaç, però, no ha de sorprendre després de les rodes de premsa posteriors a les reunions dels partits al matí, que ja feien preveure que el consens seria complicat i que els contactes dels últims dies no haurien servit per acostar posicions en les qüestions que distanciaven el PSC de CiU, ERC i ICV-EUiA. Fins i tot el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va reclamar als socialistes que fessin "esforços" per sumar-se a la resolució. "Millor no li podem posar les coses per poder formar part de l'acord", va afirmar, tot i que els democristians havien defensat fins ara acceptar algunes renúncies o ajornar la votació per aconseguir el suport del PSC.
Les crítiques que llancen els tres partits que de moment conformen el consens van en la línia que els socialistes, malgrat rebutjar alguns apartats i avançar dissabte que farien arribar una contraproposta, encara no han presentat cap alternativa per escrit. "ERC vol que hi hagi una majoria àmplia pel dret a decidir però no a costa de no saber què carai estàs declarant", va defensar la portaveu dels republicans, Anna Simó, que rebutjava fer esforços per sumar el PSC a costa de rebaixar massa el text. La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, també culpava el PSC de desmarcar-se de la resolució. "Des del que el socialisme català ha defensat tradicionalment l'acord hauria de ser possible", va afirmar la dirigent ecosocialista. Això mateix defensen els crítics del PSC.