Política27/12/2015

La CUP repta JxSí a presentar un nou candidat perquè Mas "encara no té un suport majoritari"

L'assemblea de Sabadell acaba en empat i no resol la investidura d'Artur Mas, que es decidirà en un consell polític ampliat el 2 de gener

Laia Vicens / Gerard Pruna
i Laia Vicens / Gerard Pruna

SabadellAmb cares serioses, els portaveus de la CUP han comparegut en roda de premsa després que l'assemblea hagi acabat en empat. Els diputats Antonio Baños i Anna Gabriel han assegurat que el resultat de la reunió de Sabadell dóna l'oportunitat a JxSí de "moure's" i presentar un nou candidat, ja que Artur Mas "encara no té un suport majoritari". Baños, que ha negat que la situació sigui de "bloqueig o de divisió", ha assegurat que l'empat "no planteja un problema, sinó un repte", i ha celebrat que les decisions les prenguin milers de persones votant.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Baños ha reconegut que des del 27-S s'han hagut d'acostumar a una "aritmètica diabòlica", ja que els 62 diputats de JxSí van fer necessaris els vots favorables de la CUP –ja no valia amb l'abstenció– i ara l'assemblea de la CUP ha acabat en un empat a 1.515.

Cargando
No hay anuncios

L'assemblea de la CUP no ha resolt la investidura de Mas després que els partidaris d'investir Artur Mas i els que apostaven per anar a unes noves eleccions han sumat 1.515 vots. Com que no hi havia previst un mecanisme per desfer l'empat, l'esquerra independentista ha convocat un consell polític ampliat el 2 de gener, amb representants de les territorials i el secretariat nacional més el grup d'acció parlamentària –un grup de persones que fiscalitza l'actuació dels diputats–, i que serà l'encarregat de prendre la decisió definitiva. Abans, però, es reuniran un altre cop les assemblees territorials.

Com decidirà la CUP?

Cargando
No hay anuncios

L'assemblea de Sabadell ha deixat en mans del consell polític i el grup d'acció parlamentària la decisió final. Què significa això? El consell polític està format per representants de les assemblees territorials (les 13 agrupacions d'assemblees locals) i el secretariat nacional (l'òrgan que porta el dia a dia a la formació), i s'ampliarà a representants de les organitzacions que formen part de la Crida Constituent. En total, una setantena de persones.

Ara bé, com ho decidiran? La CUP obrirà ara una ronda d'assemblees locals, que hauran de tornar a votar i posicionar-se sobre la investidura. Les locals traslladaran el resultat a la seva assemblea territorial (n'hi ha 13). Cada assemblea territorial té un vot ponderat al consell polític. Això significa que en funció del nombre de regidors, el nombre de militants i els nuclis locals, cada assemblea territorial pot enviar al consell polític entre 3 i 6 representants. Cada representant votarà el 2 de gener en funció del que hagi decidit la seva assemblea territorial (haurà de decidir si reparteixen els vots o bé destinen tots els seus representants a votar el mateix).

Cargando
No hay anuncios

La decisió s'ha pres després d'una tercera votació que no ha acabat sent definitiva tot i no acceptar vots nuls (en la segona votació han votat nul 6 persones) ni en blanc (han votat en blanc 14 persones) i on ja només s'ha debatut el 'sí' a Mas amb pla de xoc, o el 'no' definitiu a la investidura.

Les discrepàncies internes de la CUP s'han evidenciat durant tot el dia a Sabadell, tant en les intervencions inicials com durant totes les rondes de votacions, en què el frec a frec entre el 'sí' i el 'no' ha estat constant. Dues imatges han resumit aquesta divisió. Una, als voltants de la pista d'atletisme coberta de Sabadell, on una pancarta de la CUP amb el lema "Governem-nos" tapava una pintada prèvia que deia "Fins mai, Mas". L'altra, després de la segona votació, quan, en anunciar-se els resultats, bona part dels assistents ha començat a cridar "independència" i han estat contestats amb crits d'"anticapitalistes" per l'altra part de l'auditori.