El jutge del cas 3% traspassa la investigació a l'Audiència Nacional perquè hauria perjudicat l'economia espanyola
El magistrat assegura que durant els anys investigats CDC hauria rebut 10 milions en comissions
BarcelonaEl titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch, ha decidit inhibir-se del cas 3%, que investiga suposades comissions irregulars pagades a CDC per empresaris a canvi d'adjudicacions en obra pública, i traspassar-lo a l'Audiència Nacional. El jutge argumenta aquesta decisió per l'elevada complexitat, el nombre d'investigats i el fet que afecta tres demarcacions -Tarragona, Barcelona i Girona-. Però sobretot l'instructor assegura que els suposats desviaments a Convergència haurien perjudicat l'economia espanyola i que alguns dels investigats podrien tenir connexions amb paradisos fiscals.
Havia estat la Fiscalia Anticorrupció qui havia demanat que el cas passés a l'Audiència Nacional. El cas del 3% va començar arran de la investigació de presumptes irregularitats en algunes obres adjudicades des de l'Ajuntament de Torredembarra en època de l'alcalde convergent Daniel Massagué. Analitzant aquests projectes sota sospita, els investigadors van arribar a l'empresa Teyco i a la dinastia Sumarroca, que tradicionalment havia fet donacions a Convergència.
Després d'analitzar altres donacions a la fundació CatDem, la Guàrdia Civil va arribar a la conclusió que altres dels grans donants a CDC havien obtingut adjudicacions en obra pública. En aquest cas, estan investigats l'exdiputat i exconseller Germà Gordó i els dos extresorers de Convergència Andreu Viloca i Daniel Osàcar -ara condemnat a quatre anys i mig de presó pel finançament il·legal de CDC a través del Palau de la Música-, així com diversos empresaris, per presumptes delictes de tràfic d'influències, suborns, prevaricació i malversació de fons públics.
10 milions en donacions
En el seu últim escrit traspassant el cas, el jutge argumenta que la investigació ha pogut determinar una "notable quantitat" de "concursos arreglats". En concret, el magistrat posa sota sospita diversos projectes per valor de gairebé 219 milions d'euros. Les empreses que van rebre les adjudicacions haurien arribat a donar fins a 10 milions d'euros, tot i que no totes les donacions serien il·legals. De fet un informe de la Guàrdia Civil que el magistrat va incloure en el sumari del cas aquest gener xifra en un milió d'euros els desviaments a CDC a canvi de les suposades adjudicacions fraudulentes.
Segons el jutge, el fet que s'haguessin manipulat suposadament tants concursos públics generaria "un greu perjudici" sobre l'economia espanyola, ja que aquest tipus de pràctiques "desanimaria" que es presentessin noves ofertes: "Únicament resultarien adjudicatàries d'obres i projectes les empreses que efectuessin donacions a les funcions de Convergència".
L'instructor del Vendrell dona un paper central en la suposada trama a l'extresorer de CDC Andreu Viloca, que hauria portat un "control exhaustiu" de les adjudicacions i hauria gestionat el pagament de les suposades comissions il·legals a les fundacions vinculades al partit.
Entre els projectes sota sospita el jutge assenyala diverses obres adjudicades pels ajuntaments convergents de Torredembarra (Tarragonès), Figueres, Lloret de Mar i Olot (Garrotxa) i Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). També s'investiguen projectes adjudicats per l'empresa pública d'Infraestructures de la Generalitat, l'Autoritat Portuària de Barcelona, el Consorci de l'Educació de Barcelona i Barcelona d'Infraestructures Municipals SA (BIMSA). La tesi dels investigadors és que les empreses adjudicatàries -entre elles Copisa, Teyco, Rogasa i Oproler- haurien pagat comissions a CDC que es disfressaven com a donacions a les fundacions afins al partit a canvi d'assegurar-se l'obra.