Les estratègies de cara al 27-S: l'1x1 del primer debat
El debat de la SER permet entreveure com encararan discursivament la campanya cadascun dels candidats
BarcelonaGermà Bel (candidat per Tarragona de Junts pel Sí): Didàctic
En el primer debat de candidats ha quedat clar que hi ha un adversari transversal a batre: Junts pel Sí. Així ho ha entomat l'exdiputat socialista al Congrés i cap de llista de JxSí de Tarragona, Gerà Bel, que s'ha defensat dels atacs que li queien de dreta i esquerra amb un discurs sobiranista pragmàtic que ha mirat de descol·locar els adversaris fent aflorar les contradiccions alienes. "JxSi és com Catalunya: no importa d'on vens, sinó on vas", i "cansats d'estar cansats" pels reiterats intents fallits de canviar Espanya, "en aquestes eleccions ningú dubta que els catalans es podran pronunciar sobre el que en altres països s'han pronunciat en referèndum". El 27-S, doncs, oportunitat de saltar el mur constitucional per l'única via democràtica que ha quedat.
Miquel Iceta (candidat del PSC): Desacomplexat
El candidat dels socialistes sap que juga en camp incòmode, el plebiscitari, i, malgrat això, ha mostrat les seves més que contrastades habilitats dialèctiques. Ha entomat amb esportivitat els retrets que li han caigut de Junts pel Sí, però també del PP, que li recrimina poc compromís amb la unitat d'Espanya. Pel PSC, "ni independència ni seguir com estem". "Ens juguem si Mas seguirà sent president i seguirà retallant", però "també si seguirà la seva política que ens vol portar independència si cal sortint de la llei".
Xavier García-Albiol (candidat del PP): Expansiu
El cap de llista del PP a Catalunya es vol erigir en l'opció tranversal de l'unionisme. I per això, esgrimeix el perfil que a Badalona li va permetre superar les sigles del PP per esdevenir la primera força política de la ciutat gràcies als vots recollits en barris populars històricament voptants del PSC. No amaga que de cara al 27-S busca la mobilització del votant de l'àrea metropolitana. I, malgrat negar-ho, implícitament reconeix el plebiscit: "Són autonòmiques, res de plebiscitàries. Sí que és cert que són les autonòmiques més importants de la història, perquè si aconsegueixen majoria intentaran iniciar un procés de ruptura de Catalunya respecte d'Espanya"
Ramon Espadaler (Candidat d'Unió): Equidistant
L'exconseller i ara cap de llista d'Unió ha fet una nova demostració d'equidistància entre l'independentisme i el constitucionalisme més immobilista. Ha donat per bo el "diagnòstic" que fa l'independentisme de la situació política de Catalunya, però se n'ha distanciat pel que fa a la sortida. "Compartim (amb JxSí) una part important del diagnóstic, no la teràpia", que ha identificat amb una declaració unilateral d'independència. "Diàleg, proposta i consulta, però en el marc de la legalitat, perquè d'altra forma no creiem que sigui possible".
Lluís Rabell (candidat de Catalunya sí que es pot): Difuminat
El candidat de la coalició d'ICV-EUiA i Podem ha tingut dificultats per fer-se lloc en un debat amb forta càrrega de blancs i negres i poc espai per als matisos. Ha equiparat Artur Mas amb Mariano Rajoy pel que fa a les polítiques socials, i considerat que si una oportunitat hi haurà el 28 de setembre serà la de conformar una alternativa d'esquerres a la Generalitat. Referèndum sobre la independència sí, però acordat amb l'Estat després d'un canvi de majories al Congrés espanyol. "L'objectiu (de Junts pel Sí) no és una DUI, sinó posar Artur Mas de president", ha insistit, després de recriminar també al PP les polítiques econòmiques que ha aplicat.
Inés Arrimadas (candidata de Ciutadans): Revoltada
La cap de files de Ciutadans ha fet esforços per desplaçar l'eix del debat i per no caure en la lògica plebiscitària, una fçormula que "en democràcia no existeix". El procés sobiranista, du, és una operació que busca la DUI per tapar la corrupció. Amb les enquestes de cara, sí que veu en el 27-S l'oportunitat que Ciutadans lideri el flanc constitucionalista fins i tot per articular una una alternativa de govern que superi el relat nacionalista a Catalunya. La seva recepta: nova política, reformes i lluita contra la corrupció.
Antonio Baños (candidat de la CUP): Pedagògic
Declaradament "anticapitalista" i partidari de la sortida de la UE, Antonio Baños ha volgut esgrimir la causa independentista com una lluita popular contra l'statu quo "borbònic" i no contra el poble espanyol. "No es tracta de ruptura amb Espanya, sinó de la ruptura de l'estat borbònic espanyol, oligàrquic i hereu del franquisme". De fet, ha plantejat la independència com a beneficiosa també en la lluita de les classes populars espanyoles per derrocar el règim polític del 1978. "Si volem resultats diferents, hem de sortir d'Espanya i del capitalisme", per ell, dues cares de la mateixa moneda.