Política29/10/2020

El Congrés aprova la pròrroga de fins a sis mesos de l'estat de l'alarma amb l'aval d'ERC, Cs i el PDECat

El PP, JxCat i la CUP s'abstenen i Vox queda sol votant-hi en contra

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridPedro Sánchez ha aconseguit el seu propòsit. El Congrés ha avalat aquest dijous una pròrroga de sis mesos de l'estat d'alarma -s'estudiarà la possibilitat de revocar-lo al cap de quatre- amb el suport d'ERC, els quatre diputats del PDECat, Ciutadans, el PNB, Més País, Compromís i el BNG, així com "l'abstenció crítica" del PP i també de la CUP, EH Bildu i Junts per Catalunya, que ha acabat optant per aquesta opció tot i que el president de la Generalitat inhabilitat Quim Torra demanava aquest dimecres votar-hi en contra. El president espanyol es treu del damunt el pes d'haver d'exposar-se cada 15 dies a una votació cada cop més agònica a la cambra, tal com va passar durant la gestió de la primera onada. En total, ha sumat 194 vots a favor, 99 abstencions i 53 vots en contra -els 52 de Vox i el de Foro Asturias.

Cargando
No hay anuncios

Però aquesta pròrroga de l'estat d'alarma neix amb l'amenaça de quedar caducada d'aquí molt pocs dies. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va admetre dimecres que caldria aprovar un nou decret d'alarma per poder decretar confinaments domiciliaris com ja ha anunciat França. "L'escenari actual és molt complicat: a les portes de la temporada hivernal i amb una gran inestabilitat", ha admès el ministre tot just començar el debat. El president espanyol l'ha seguit des del seu escó i tot seguit ha marxat. Aquest cop ha decidit no intervenir, cosa que ha generat una allau de crítiques de l'oposició. Si hagués d'ampliar les mesures la Moncloa es veuria obligada a aprovar i negociar un nou estat d'alarma.

Cargando
No hay anuncios

De moment, a nivell polític, Sánchez té la tranquil·litat de comptar amb el suport de la majoria de la cambra. Aquest cop no ha anat pels pèls com va passar durant la primera onada i el PP passa del no a l'abstenció. A més, suma per primer cop el vot dels republicans, ara que Pere Aragonès ha passat a ser el president substitut de la Generalitat. Illa ha defensat una pròrroga màxima de sis mesos susceptible a una revisió el 9 de març, als quatre mesos. És l'acord al qual va arribar dimecres el PSOE amb ERC per encarrilar l'aprovació, tot i que a última hora el PP va anunciar la seva abstenció després de veure les decisions dràstiques de França i d'Alemanya, que ha tancat tots els bars i restaurants.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat "tenir sentit d'estat": "Del nostre", perquè "ERC no vol amagar, ni mentir, ni mentir-se". I ha assegurat que si diuen és perquè van arribar a un acord amb el PSOE perquè Sánchez reti comptes cada dos mesos al Congrés. "Qui torni a dir que ERC regala els vots al PSOE, que vagi a la Diputació de Barcelona a dir-ho", ha puntualitzat en una nova referència dels republicans al pacte del PSC i JxCat a la diputació. A banda, el vot divergent entre Junts per Catalunya i el PDECat escenifica el divorci de l'espai postconvergent al Congrés a les portes de la negociació pressupostària, en la que també podria haver discrepàncies i cada grup de diputats acabi actuant pel seu compte.

La divisió de la dreta

Illa ha pressionat el PP perquè votés a favor de la pròrroga i es desmarqués de l'extrema dreta. "El PP ha de decidir si és un partit d'estat i consolidar la seva posició política. Espero que pel bé de tots donin suport a la pròrroga de l'estat d'alarma", ha assenyalat, fet que ha portat Pablo Casado a decidir a l'últim moment intervenir des de la tribuna per defensar l'abstenció, tot i que inicialment estava previst que parlés la seva portaveu al Congrés, Cuca Gamarra. El cap de l'oposició ha censurat l'estat d'alarma per ser "un atropellament legal", però ha acabat defensant una "abstenció crítica".

Cargando
No hay anuncios

Es desvincula així un altre cop de l'estratègia de l'extrema dreta però amb un discurs dur contra la Moncloa. La guerra fratricida entre la dreta espanyola s'ha instal·lat al Congrés després de la moció de censura fallida de Vox. Des d'ahir el partit ultra dedica la major part de les seves intervencions a carregar contra el PP. "El senyor Casado puja a la tribuna a oposar-se amb paraules i abstenir-se en vots", ha dit el líder de Vox, Santiago Abascal, just després que parlés el cap de l'oposició. "Senyor ministre de l'oposició: hi ha més oposició allà fora en paraules del senyor Felipe González, que ha dit que aquest estat d'alarma és una punyetera bogeria", ha afegit sobre l'opinió de l'expresident socialista.

ARANWS20201028_0252El Govern ultima tancaments perimetrals a Catalunya

Cargando
No hay anuncios

Confinaments perimetrals

L'aval del Congrés a la pròrroga de l'estat d'alarma arribarà després que la majoria de les comunitats ja hagin decidit decretar el confinament perimetral. Les últimes a fer-ho van ser Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia i Múrcia, mentre que Catalunya també ultima confinaments perimetrals i municipals el cap de setmana. La Comunitat de Madrid, en canvi, va trencar l'acord amb les Castelles i, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, té intenció de declarar-lo només per dies. És a dir, per aplicar-ho només durant el pont de Tots Sants. Però ni tan sols Casado ha defensat la mesura des de la tribuna ni el PP ha presentat una esmena en aquest sentit. En una entrevista a la Cope, Ayuso ha suggerit que si no se li permet aquesta possibilitat, Madrid continuarà obert.

Cargando
No hay anuncios