Un debat per posar el focus sobre Roldán
La moció de censura presentada per Ciutadans també pretenia servir com una eina per donar visibilitat a la successora d’Inés Arrimadas a Catalunya
BarcelonaLa moció de censura presentada per Ciutadans també pretenia servir com una eina per donar visibilitat a la successora d’Inés Arrimadas a Catalunya. La futura candidata del partit a la presidència de la Generalitat, poc coneguda per la majoria dels votants, va exhibir un to dur a l’hemicicle, tant contra els partits de govern com contra els comuns i el PSC, al qual demanava suport per fer fora Quim Torra.
Batet titlla la moció de “propaganda electoral”
El president de JxCat, Albert Batet, va retreure a Cs que brandi la bandera de la convivència mentre “no respecta els dos milions de votants independentistes”. “Vostè diu: «Que s’acabi el Procés». I què en fem dels independentistes? Que viva España, el orden y la ley?”, va ironitzar. Per a JxCat, el debat d’ahir va ser “propaganda electoral” i va instar Roldán a parar de comparar l’independentisme amb el “terrorisme”. Al seu torn, la candidata de Cs va exigir-li que es desmarqui de la violència que ella diu que han exercit “grups secessionistes”. “Condemnem tot tipus de violència, condemni vostè també la de la policia de l’1-O”, va concloure Batet.
Sabrià acusa Cs de no ser capaç d’arribar a acords
ERC va començar la seva rèplica pronosticant que Lorena Roldán “mai” serà presidenta de la Generalitat. Sergi Sabrià, cap del grup republicà, va afirmar que Cs és “incapaç d’arribar a acords” amb la resta de partits de l’arc parlamentari, més enllà del PP. “No serà presidenta perquè no dona cap resposta a les necessitats dels catalans”, va opinar el dirigent d’ERC, que va acusar Cs d’haver nascut “per destruir i no per construir” res. Sabrià també va ser crític amb el rol del PSC, que va optar per l’abstenció, i el va qualificar d’”equidistant”. La líder de Cs, al seu torn, va atacar el to mesurat de Sabrià: “Per molt que vulguin anar de moderats, nosaltres els coneixem bé”.
Iceta insisteix en el fracàs
“Aquesta és la moció de la fracassada Lorena Roldán”. El líder del PSC, Miquel Iceta, va ser contundent en la seva intervenció a l’hemicicle. Els socialistes van interpretar la moció de censura com un atac directe, i el diputat va treure la cavalleria: va acusar Lorena Roldán de donar una “victòria” a Torra i va recordar la seva fotografia a la Via Catalana. La líder de Cs va respondre acusant el socialistes d’escollir “sempre els independentistes”. “Els equidistants són còmplices del separatisme”, va sentenciar, i va retreure al PSC que no li donés suport “contra un president que defensa uns individus que planejaven atemptar a Catalunya”. Per a la líder de Cs, la “victòria” de la moció va ser “moral”.
La CUP, contra Cs i el Govern
La CUP va acusar Cs de “crimininalitzar” Torra. “Votarem no perquè mai farem el joc als que volen dividir i violentar el poble de Catalunya”, va dir el diputat cupaire Vidal Aragonés, que va acusar l’Estat de maquinar contra els CDR per tenir una “excusa” per enviar més policies a Catalunya. Ara bé, també va criticar JxCat i ERC, a qui va definir de “còmplices” de la repressió “atacant i amenaçant” el moviment independentista -en al·lusió a detencions de membres d’Arran per part dels Mossos-. Roldán va respondre amb ironia: “Arran ataca Llarena, ataca les seus de Ciutadans... Què podem esperar dels grans d’Arran?”.
Albiach critica “la moció ‘fake ’” ’”
“Qui forma part del problema no pot ser part de la solució, senyora Roldán”. La presidenta de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, va carregar contra Ciutadans per haver presentat una moció “ fake ” que no tenia possibilitats de prosperar i va avisar que no entraria a “fer el joc” al partit taronja. “Es pot fer una oposició ferma sense tanta gesticulació, discurs d’odi i banalització del terrorisme”, va afirmar. I va afegir: “La ciutadania ens vota i ens paga per fer política, no per muntar xous”. A Roldán, però, l’actitud d’Albiach no la va sorprendre i va criticar els comuns per haver-se posat al costat dels que “volen liquidar Espanya”. “Tampoc han estat a l’altura”, va etzibar-los la diputada taronja.
El PP reivindica la unió amb Cs
Tot i que els retrets d’Alejandro Fernández a Lorena Roldán van ser mínims, el president del PP a Catalunya no va desaprofitar l’ocasió per reivindicar-se com el proposant de la moció de censura -que finalment va acceptar Cs-. “Espero que no arribi tard”, va afirmar Fernández, que va confiar que el consens d’ahir entre PP i Ciutadans en la moció de censura pugui posar les bases per una unió constitucionalista que serveixi per aconseguir un canvi al Govern. Ara bé, després que Roldán agraís el suport del PP en la votació d’ahir -que per a Fernández va “costar” que arribés-, el diputat popular va enviar-li un dard: “El constitucionalisme no pot ser un moviment de protesta sinó un moviment articulat”.