En directe
Parlament
05/10/2022

Totes les reaccions a la crisi de govern i el debat de política general al Parlament

El Parlament s'emplaça a fer una llei electoral aquesta legislatura després de 42 anys d'intents fracassats

Catalunya no té llei electoral pròpia perquè els partits han fracassat reiteradament durant 42 anys a l'hora d'intentar pactar-ne una. Malgrat aquest historial, el Parlament haurà de fer un nou intent aquesta legislatura per intentar aprovar-la. En el debat de política general d'aquest divendres s'ha aprovat una proposta de resolució d'ERC que compromet els partits a tornar a intentar-ho en els mesos vinents. Sempre que els grups compleixin amb la resolució, cosa que no sempre fan.

El Parlament aprova que l'1-O "legitima la unilaterialitat i la desobediència"

El Parlament ha aprovat aquest divendres una proposta de Junts sobre autodeterminació que estableix que el referèndum de l'1-O "legitima la unilateralitat i la desobediència per tal d'assolir un escenari de resolució democràtica del conflicte". Ho ha fet gràcies als vots a favor de Junts i ERC i l'abstenció de la CUP. La resta de grups hi han votat en contra. És rellevant que el partit de Borràs i el d'Aragonès hagin aconseguit votar units malgrat les profundes discrepàncies que viuen actualment i que tenen el Govern al límit del trencament.

El Parlament aprova una resolució del PSC que insta el Govern a obrir un diàleg amb partits i agents socials i econòmics per aprovar els pressupostos

 El ple del Parlament ha aprovat la resolució del PSC que insta el Govern a presentar els pressupostos durant el mes d’octubre perquè puguin entrar en vigor el gener del 2023. També li reclamen "obrir un diàleg amb els grups parlamentaris disposats a cercar un acord ampli i transversal" per al projecte de llei, així com un diàleg amb "els agents socials i econòmics". Ha quedat aprovada amb 77 vots a favor (ERC, comuns, PSC, PP), 10 en contra (Vox) i 45 abstencions (Junts, Cs).

El ple tomba la resolució per l'acord de claredat i només hi voten a favor ERC i els comuns

ERC no ha portat a votació al ple l'aposta del president Pere Aragonès sobre l'acord de claredat. Sí que ho han fet els comuns, en una resolució que instava a convocar la taula de partits catalana per impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment. La iniciativa ha estat tombada amb els vots en contra del PSC, la CUP, Cs, Vox i PP (61). Junts s'hi ha abstingut (31), mentre que només ERC i els comuns hi han votat a favor (41).

El Parlament rebutja donar per "acabada i tancada" la taula de diàleg

El Parlament ha rebutjat aquest divendres durant l'última sessió del debat de política general una proposta de resolució de la CUP que pretenia "donar per acabada i tancada l'actual fase de la taula de diàleg". Només ha obtingut els nou vots a favor dels anticapitalistes. Junts s'hi ha abstingut i la resta de grups hi han votat en contra: alguns ho han fet per convenciment, com ERC, el PSC i els comuns, i altres, com Cs, Vox i PP, per no alinear-se al costat dels cupaires. Sigui com sigui, la cambra dona aire a la via del diàleg. A més, sí que ha prosperat una iniciativa dels comuns que defensa l'"impuls" d'aquesta taula i, a més, demana en concret que s'abordi la reforma del codi penal i del delicte de sedició.

El Parlament rebutja la resolució de Cs que reclamava imposar el 25% de castellà a les aules

El Parlament rebutja la resolució de Cs que reclamava imposar el 25% de castellà a les aules en aplicació de la sentència del TSJC. Ha comptat amb els vots a favor del PSC, Cs i PP (42), en contra dels independentistes i els comuns (81) i l'abstenció de Vox (10).

El Parlament rebutja que Aragonès s’hagi de sotmetre a una qüestió de confiança

El Parlament ha rebutjat aquest divendres durant el debat de política general la proposta de resolució del PP que demanava que el president Aragonès s’hagués de sotmetre a una qüestió de confiança. No hi han votat a favor ni Junts ni la CUP, malgrat que també són partidaris que el president faci un moviment així. La clau és que cap dels dos partits independentistes volia sortir alineat al costat dels populars. Només hi han votat a favor els tres diputats del PP. Els de Vox s'hi han abstingut i la resta de partits s'hi han oposat. Tot i això, la setmana que ve el Parlament votarà una moció de la CUP que torna a demanar aquesta qüestió de confiança. Encara està per veure si llavors canvien les majories.  

Torra reitera que Junts ha de sortir del Govern després de la destitució de Puigneró

L'expresident Quim Torra ha tornat a defensar que Junts surti del govern de coalició amb ERC i ha recordat que ell ja s'oposava a constituir-lo: "¿Es pot mantenir un Govern en què no hi ha un objectiu clar per arribar a la independència?" s'ha preguntat Torra, que no és militant de Junts, en una entrevista a TV3. L'excap de l'executiu ha afirmat que la destitució de Jordi Puigneró obliga Junts a fer un pas al costat. "Et carregues la presidenta del Parlament i el vicepresident del Govern, els dos càrrecs més importants que en aquests moments té Junts. Què més ha de passar?", ha etzibat.

Vídeo

This browser does not support the video element.

Declaracions creuades d'Aragonès, Batet i Vilalta enmig de la crisi oberta al Govern

El PP sobre la situació actual del Govern: "A mi em faria vergonya"

El president del grup parlamentari del PP, Alejandro Fernández, ha expressat des del faristol que "li faria vergonya" ser el protagonista de la situació actual del president, Pere Aragonès. "Surt del debat de política general amb el vicepresident destituït i amb una nova proposta de referèndum que ningú entén ni comparteix el seu Govern", ha expressat. I ha afegit: "Seran 3.000 afiliats de Junts que decidiran si continua" el seu executiu.

Vilalta (ERC) reivindica que se senten "capaços" de "construir les majories necessàries": "Som aquí i seguim"

La diputada d'ERC Marta Vilalta defensa un "bon Govern" com un "requisit indispensable" a les portes d'una tardor complicada. "Malgrat el soroll, se centra en parlar i treballar pel benestar de la ciutadania", ha recalcat Vilalta. La diputada reivindica que "el Govern governa i transforma, acompanya la gent i construeix camí cap a la república". La portaveu republicana defensa que se senten "capaços" de "construir les majories necessàries i forjar consensos": "Som aquí i seguim".

JxCat a Aragonès: "Encara som a temps d'arreglar-ho"

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha estès la mà a Esquerra per intentar refer la situació abans de la consulta a la militància del partit sobre si continuar al Govern –prevista el 6 i 7 d'octubre–. "Encara som a temps d'arreglar-ho", ha afirmat Batet, asseverant que al llarg de la jornada d'aquest divendres li faran arribar una proposta sobre "concrecions" i "terminis" per complir l'acord de legislatura. "Demà farà cinc anys de l'1 d'octubre, impregnem-nos d'aquest esperit", ha dit, recordant que va "costar molt" arribar-hi. En tot cas, Batet ha començat la seva intervenció expressant el seu suport al vicepresident cessat, Jordi Puigneró, a qui els consellers i la bancada de Junts han aplaudit (no ho ha fet Esquerra ni el president, Pere Aragonès).

Carrizosa (Cs) al Govern: "Ja els hem sentit prou parlar sobre vostès mateixos i mentint als seus conciutadans"

Carlos Carrizosa (Ciutadans) dona el seu missatge al president Pere Aragonès: "El Procés ha corromput les institucions, el Parlament i el Govern de l'autonomia". "Deixin de condicionar les butxaques dels ciutadans a les seves lluites partidistes". Carrizosa ha demanat al conseller d'Economia, Jaume Giró, que doni "estabilitat a un Govern per a tots els catalans". "Ja els hem sentit prou parlant sobre si mateixos i mentint als seus conciutadans, comencin a ser un govern de veritat", ha recalcat.

Albiach (comuns): "Donem per congelades les negociacions de pressupostos fins que tinguem un Govern capaç d'aplicar les mesures que el país necessita"

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha considerat que la trencadissa del Govern "era una crònica de la desfeta anunciada". "Cal un Govern fort, que sigui capaç de donar seguretat i estabilitat a les famílies", ha asseverat. "Donem per congelades les negociacions de pressupostos fins que tinguem un Govern capaç d'aplicar les mesures que el país necessita", ha assegurat Albiach, que ha insistit a Aragonès que "la pilota no és a la teulada dels comuns, ni de Junts, sinó a la seva".

Vox a Aragonès: "Li queda molt poc de president"

L'extrema dreta de Vox s'ha dedicat a carregar contra el Govern de Pere Aragonès assegurant que és una "agència de col·locació" i no se centren en allò que "importa" als catalans: "Seguretat, habitatge digne i recuperar el clima de llibertat política". "Li queda molt poc de president", ha afirmat Ignacio Garriga.

Puigdemont es pronuncia enmig de la crisi al Govern: "Tant se val. Demà hem d'omplir Arc de Triomf"

Mentre la crisi al Govern continua oberta –la jornada d'avui al Parlament en serà un bon termòmetre–, l'expresident Carles Puigdemont ha entonat un "tant se val" i ha fet una crida a omplir demà els carrers de Barcelona pel cinquè aniversari de l'1-O. "Demà hem d'omplir Arc de Triomf. Per molts motius. Per molta gent", diu Puigdemont des de Twitter, i avisa que "la fantasia del diàleg" –en referència a la negociació amb l'Estat– i "l'autonomia minvant" s'han convertit en "artefactes paralitzants". "Revertim-ho. La independència no la culminarem si no s'activa el motor ciutadà", conclou Puigdemont.

Estrada (CUP) diu a Aragonès que encara que Junts surti del Govern té "l'estabilitat garantida" perquè aplica "l'agenda del 'reencuentro'"

Laia Estrada (CUP) denuncia un "espectacle patètic i lamentable" del Govern: "S'estan barallant per una pugna de poder que fa massa temps que dura". En el cas que Junts abandonés el Govern, ha considerat que "la cosa no canviarà massa": "Tenen l'estabilitat garantida perquè estan aplicant l'agenda del 'reencuentro'". "Si Junts surt del Govern, seran els caps de l'oposició i els reclamaran que facin allò que no van ser capaços de fer" quan eren a l'executiu, ha recalcat la cupaire. Estrada torna a reclamar a Aragonès que se sotmeti a la qüestió de confiança: "Hi ha alternativa a les polítiques que vostès estan aplicant".

Illa (PSC) a Aragonès: "El seu Govern és avui una nosa per al país"

El líder del PSC Salvador Illa ha agraït a Pere Aragonès que doni "la cara", però "el que cal és donar certeses i seguretat a la ciutadania". El socialista denuncia que el Govern "no governa i malbarata el temps dels catalans". "El seu Govern és avui una nosa per al país", ha dit. Ha citat Josep Tarradelles, i recalca que "advertia que en política es pot fer tot, menys el ridícul".

Aragonès reclama un Govern "centrat" en els reptes del país i que "els dubtes es resolguin amb la màxima celeritat"

El president Pere Aragonès ha demanat la paraula al ple del Parlament després que Junts demanés que se sotmetés a una qüestió de confiança. "Necessitem institucions que estiguin 100% al servei de la ciutadania", ha criticat el president. "Vull traslladar al conjunt de la cambra el meu compromís que continuaré defensant les institucions de Catalunya, exercint les meves funcions defensant un Govern centrat 100% en els problemes de la ciutadania", ha reivindicat. Aragonès considera "urgent, necessari, que els dubtes" es "resolguin amb la màxima celeritat". "Hi ha decisions que no depenen de mi", ha explicat: "Tothom ha de prendre les decisions amb la màxima celeritat". I ha reivindicat que la seva "prioritat" és que hi hagi un Govern "compactat, centrat a donar resposta als reptes urgents i estructurals del moment actual".

Vilagrà s'asseu a l'escó de Puigneró

La cadira del vicepresident Puigneró no quedarà buida malgrat el seu cessament. Aquest divendres finalment l'ha ocupat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. És l'escó que queda just al costat del president. La segona i última jornada del debat de política general ja està en marxa.