Debat de política general al Parlament (29 de setembre de 2021)
Debat de política general al Parlament (30 de setembre de 2021)
Marc ToroDalmases (JxCat) critica la resolució de la CUP sobre el referèndum que posa la mesa en el punt de mira: "És un gest estúpid i inútil"
El diputat de JxCat Francesc Dalmases ha titllat de "gest estúpid i inútil" la resolució de la CUP que advoca per fer un nou referèndum en aquesta legislatura i que posa en el punt de mira la mesa del Parlament presidida per Laura Borràs. Vox, Ciutadans i el PP ja han dit que aniran als tribunals per l'admissió a tràmit de la resolució, que probablement no tirarà endavant perquè no té el suport de JxCat i ERC. "Tenim la sort de comptar amb una presidenta Laura Borràs i una secretària a la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, disposades a arribar fins on calgui per la independència. Per pur infantilisme i partidisme polític avui es juguen la inhabilitació", ha afirmat a Twitter. Les dues dirigents de Junts, juntament amb els representants d'Esquerra i la CUP a la mesa, ahir van votar a favor de l'admissió a tràmit de totes les resolucions relacionades amb l'autodeterminació, tal com ha la majoria independentista de la mesa en les dues darreres legislatures.
Punt final a la segona sessió del debat de política general: aquest dijous, últim dia amb les votacions
El debat de política general ha quedat vist per a sentència. Aquest dimecres ha sigut el dia dels discursos de l'oposició i de la rèplica del president de la Generalitat i ja només queda votar les propostes de resolució que ha presentat cada partit. Això es farà aquest dijous, en l'última sessió. Entre les votacions més destacades, la proposta de la CUP per celebrar un referèndum unilateral aquesta legislatura. Ara mateix té poques possibilitats de prosperar, ja que ni JxCat ni ERC veuen possibilitats de votar-hi a favor. Una abstenció, l'escenari més probable. També es faran votacions sobre el futur de l'aeroport del Prat i sobre la taula de diàleg. Tot plegat deixarà el curs polític encaminat cap a la tardor, en què el punt més calent serà la negociació dels pressupostos.
La mesa admet a tràmit totes les resolucions menys una de la CUP sobre la monarquia per una qüestió formal
La mesa del Parlament ha admès totes les resolucions que han proposat els grups parlamentaris aquest dimecres després del debat de política general, inclosa la de la CUP que insta a fer un altre referèndum aquesta legislatura i també una de Junts i Esquerra favorable a "culminar" el procés d'independència. El PSC hi ha votat en contra, i està previst que demà presenti una petició de reconsideració, ja que creu que pot contravenir els mandats del Tribunal Constitucional en contra del Procés. Només ha inadmès per una "qüestió formal" una resolució dels cupaires sobre la monarquia, perquè instava el govern espanyol i els ajuntaments en lloc del govern de la Generalitat.
El PSC obvia la taula de diàleg en les seves propostes de resolució
Cap referència a la resolució del conflicte ni a la taula de diàleg en les propostes de resolució presentades pel PSC al debat de política general. Malgrat haver reclamat insistentment la creació d'una taula de partits a Catalunya, els de Salvador Illa tampoc hi fan cap al·lusió en les seves iniciatives, que se centren per contra en aspectes sectorials i que tenen entre les seves propostes més destacades la petició perquè el Govern continuï parlant amb el govern espanyol i amb Aena per convertir l'aeroport en un hub internacional. Els socialistes també promouen una proposta perquè el Govern es comprometi a impulsar els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i defensi "l'enorme impacte positiu" que aquest esdeveniment tindria per al Pirineu.
ERC presenta una resolució en defensa de la negociació entre governs a través de la taula de diàleg
Entre les diverses propostes de resolució que ha presentat ERC en el marc del debat de política general, una de les que destaquen fa referència a la taula de diàleg. En concret, els republicans volen que el Parlament reforci aquest instrument aprovant un text que diu que la solució del conflicte polític passa per "l'impuls d'un procés de negociació articulat a través d'una taula de diàleg i negociació política entre els dos governs". Per tant, entre la Generalitat i el govern espanyol. El text és prou ampli per tenir els vots de JxCat, el PSC i els comuns. Aquest dijous, quan es voti, es resoldrà la incògnita.
Esquerra i Junts fan equilibris en les resolucions conjuntes: aposten per la via del diàleg i alhora per la confrontació
Probablement no ha sigut fàcil per a Esquerra i Junts pactar resolucions conjuntes sobre l'estratègia de l'independentisme –tampoc ho va ser en la negociació de l'acord de govern–, i així es plasma en els equilibris que desprenen els textos acordats: aposten per la via del diàleg i, alhora, per la confrontació. "El Parlament constata l'aposta pel diàleg i la negociació política per resoldre el conflicte polític existent, així com la necessitat d'una confrontació cívica i pacífica per forçar l'Estat a assumir la realitat fins ara negada", explicita una de les resolucions pactades. També afirmen que la situació a Catalunya només es pot resoldre a través de l'autodeterminació i l'amnistia i es comprometen a fer una comissió de seguiment sobre el procés de negociació amb l'Estat al Parlament.
ERC i JxCat pacten que només un referèndum acordat pot substituir l'1-O
Després que la CUP encetés el debat de política general reclamant un nou referèndum unilateral, Esquerra i Junts tanquen la porta a aquesta opció en una de les seves resolucions conjuntes. Els socis de govern asseguren en una resolució sobre el "52% de vots independentistes" que "només un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'estat espanyol pot substituir el mandat polític del referèndum de l'1 d'octubre de treballar per fer real la República Catalana". D'aquesta manera, tal com ja ha apuntat el president, Pere Aragonès, els republicans i els de Junts refreden la proposta de l'esquerra anticapitalista.
La CUP insta a iniciar immediatament els treballs per garantir la celebració d'un segon referèndum
La proposta estrella que presentarà aquest dijous la CUP en el marc del debat de política general és la celebració d'un segon referèndum. El text dels cupaires estableix que "el Parlament de Catalunya es compromet a dur a terme un referèndum d’autodeterminació abans no finalitzi la XIV legislatura i, per tant, insta el govern de la Generalitat a iniciar immediatament els debats i treballs necessaris per garantir-ne la realització". La CUP considera, com ja va avançar l'ARA, que "el poble català no pot desaprofitar la porta que s'obre amb el referèndum d'autodeterminació que Escòcia té previst celebrar l'any 2023, un referèndum que situarà el dret a l'autodeterminació en el centre del debat de la política europea". Una proposta de resolució que acapararà tots els focus per veure si ERC i JxCat l'avalen. Els republicans han obert una etapa de diàleg amb el govern espanyol que no volen desaprofitar, mentre que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va ser l'única dirigent de Junts que s'hi va pronunciar i ho va fer en contra perquè considera que la unilateralitat "no és factible". Els cupaires ja han advertit que el posicionament que prenguin ERC i JxCat al ple influirà en el suport del seu grup als pressupostos. "Tot condiciona", va dir el diputat Carles Riera durant la presentació de la iniciativa dimarts.
La CUP reclama una oposició clara a l'ampliació de l'aeroport i retirar la candidatura dels Jocs d’Hivern 2030
Oposar-se clarament al projecte d’Aena d’ampliació de l’aeroport del Prat o retirar la candidatura dels Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Aquestes són dues de les demandes que la CUP ha incorporat en les propostes de resolució que es debatran aquest dijous en el marc del debat de política general. Els cupaires, en la seva oposició als grans macroprojectes, també insten a aturar immediatament el procés de renovació del contracte del Circuit de Catalunya amb la Federació Internacional de l’Automobilisme per la Fórmula 1 i a aturar la tramitació de tots els projectes d'energies renovables. Aquestes quatre demandes són línies vermelles per a la CUP per secundar els comptes. Uns pressupostos en què la formació anticapitalista insta a fixar una partida d’un mínim de 1.000 milions d’euros destinats a polítiques d’habitatge, excloent del còmput d’aquesta quantitat els diners que provinguin dels fons europeus Next Generation. En l'àmbit social, exigeix iniciar els canvis legislatius necessaris per implementar la renda bàsica universal a partir del 2025 de manera incondicional a tota la població resident a Catalunya. Pel que fa als impostos, emplaça a fer més progressiu l'IRPF per establir nous trams, com a mínim un de 60.000 a 90.000 €.
Cs vol que el Parlament aprovi que a la taula de diàleg no s'hi negociarà "la sobirania nacional"
Cs no ha vist mai clar la posada en marxa de la taula de diàleg, i així ho ha reflectit en les seves propostes de resolució que ha presentat en el debat de política general. Els taronges volen que el Parlament aprovi que aquesta taula no servirà en cap cas per negociar "qüestions transcendentals" com, per exemple, "la sobirania nacional, l'estat de dret i la independència del poder judicial". Però les propostes de Cs van més enllà i aborden altres qüestions d'actualitat. Per exemple, pretenen que la cambra catalana doni un aval a l'ampliació de l'aeroport del Prat sempre que sigui "respectuosa amb el medi ambient". No precisen si això significa que podria entrar en l'espai protegit de la Ricarda o no. El grup de Carlos Carrizosa també sotmetrà a votació algunes de les seves propostes estrella, com la del "trilingüisme" a les escoles o la defensa dels Mossos d'Esquadra. Fins i tot han presentat una resolució amb la qual volen el compromís de tots els grups per "fomentar la tinença responsable de mascotes i fer activitats" formatives de protecció dels animals.
Els comuns buscaran l'aval del Parlament a una taula de diàleg "sense terminis" i formada per membres dels governs
La taula de diàleg serà un dels protagonistes de les votacions de demà al Parlament. Els comuns porten una resolució pròpia i bastant breu per reclamar el suport de la cambra al president de la Generalitat en "un diàleg i una negociació sense terminis que ha de ser de govern a govern, amb delegacions conformades únicament per membres dels governs català i espanyol". Buscarà la complicitat del PSC i d'ERC perquè la proposta tiri endavant.
Les propostes de resolució es votaran en bloc i, per tant, difícilment s'aprovaran les que tinguin algun punt de discrepància important. En fiscalitat, per exemple, el conjunt de punts que han afegit els comuns inclou l'increment dels impostos, bàsicament el de patrimoni i el de successions, i donacions per a les classes benestants. També insten el Govern a presentar una proposta de reforma del model de finançament en tres mesos; a aprovar abans de dos mesos el decret sobre les renovables que el Govern diu que ja té pràcticament a punt; a crear l'empresa energètica pública; a desplegar en sis mesos la T-Mobilitat, o a regular i despenalitzar el consum de cànnabis.
Pel que fa a l'ampliació de l'aeroport del Prat, En Comú Podem vol que el Parlament rebutgi el projecte d'Aena i que el sistema aeroportuari català es repensi per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i protegir l'espai natural de la Ricarda.
Pròrroga al Parlament: els grups tenen mitja hora més per presentar resolucions
El ple s'ha acabat a les 17.30 i els grups parlamentaris tenien mitja hora per presentar les seves propostes de resolució a la mesa de la cambra. No obstant això, s'ha demanat una pròrroga de mitja hora més i el termini és ara fins a dos quarts de set. Aquesta hora està previst que es reuneixi la mesa del Parlament i les admeti a tràmit. A partir d'aquí s'obrirà un període fins demà a les 12 del matí perquè els grups puguin negociar i arribar a acords sobre les respectives resolucions. El debat al ple no es reprendrà fins demà dijous a les quatre de la tarda.
Acaba la segona jornada del debat de política general i els partits registren les seves resolucions
Punt final a la segona jornada del debat de política general. Amb els discursos acabats, el punt d'interès es trasllada als passadissos del Parlament. Els grups comencen a peregrinar cap al registre de la cambra per presentar les seves propostes de resolucions. Propostes que es votaran aquest dijous i que intenten marcar el rumb del Govern i del mateix Parlament. Uns presentaran textos a favor d'ampliar l'aeroport, altres per reforçar la taula de diàleg o, al contrari, per defensar la via unilateral. És el cas de la CUP, que registrarà una de les iniciatives que concentrarà totes les mirades: la que insta el Govern a impulsar un referèndum aquesta legislatura hi hagi o no acord amb l'Estat. Un referèndum que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha deixat clar que no pensa impulsar. La seva via, ara mateix, passa pel diàleg i per la negociació.
Jové lamenta que no s'apliqui el Codi Penal contra intervencions com les de Vox: "Contra el feixisme, sempre"
L'última intervenció del dia al debat de política general ha sigut de les més breus. El líder parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, s'ha limitat a llegir l'article 510 del Codi Penal que regula les penes per a qui inciti a l'odi. És el que, segons ell, havia fet Vox uns minuts abans amb la intervenció d'Ignacio Garriga, carregada de crítiques contra els immigrants. Jové ha lamentat que no se'ls apliqui aquest codi: "Aquest article s'hauria d'aplicar com pertoca, però n'hi ha que estan molt ben protegits". Sense allargar més la seva intervenció, ha conclòs les seves paraules amb un "Contra el feixisme, sempre", que ha sigut àmpliament aplaudit. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també ha retret a Vox el seu discurs i ha assegurat que subscriu "totes i cada una de les paraules" de Jové. En aquest tema, la unitat entre ERC i JxCat no trontolla.
Batet ironitza al respondre a Illa: "Jo no soc de judo, soc de castells i de fer pinya"
El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, s'ha permès la ironia a l'hora d'intervenir aquesta tarda al debat de política general al Parlament. Després que el líder del PSC, Salvador Illa, l'acusés de fer "judo" en política –agafar l'atac de l'adversari i aprofitar-lo a favor seu, ha dit–, Batet li ha contestat que ell, sent de Valls, és més de fer castells. "Qui em coneix sap que jo no soc de fer judo. Jo soc de fer castells, de fer pinya", ha dit. "No porto cinturó negre, porto la faixa", ha replicat entre aplaudiments i somriures de la bancada de diputats. Seguint amb el símil dels castells –amb el permís del Procicat ara que els ha tornat a autoritzar–, també s'ho ha fet venir bé per marcar distàncies amb el PSC i demanar un altre cop "unitat" a Esquerra: "Vostè i jo, senyor Illa, no som de la mateixa colla [...]. Però sí que soc de la mateixa colla amb Josep Maria Jové".
Carrizosa reclama a Illa que es planti davant l’independentisme
El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha aprofitat la seva segona rèplica per recordar com està de lluny el partit taronja del govern d’Aragonès. A través dels vuit punts “per la convivència” que va presentar a Aragonès a l’inici de la legislatura, ha demanat al PSC suport en la defensa de la unitat d’Espanya, davant “l’assetjament” al qual estan sotmesos la meitat dels catalans. “Si dedico tant de temps a recriminar-los la seva postura és perquè m’agradaria que es plantés davant el separatisme”, li ha dit.
Fernández acusa Aragonès de minimitzar el canvi social de les empreses per l'1-O
El líder del PP, Alejandro Fernández, ha rebatut al president Pere Aragonès que el cost del canvi social de les empreses per l'1-O hagi sigut menor de l'esperat i, fent servir la ironia, ha dit que era com si ell fos el base i el cap de l'executiu l'aler de la selecció espanyola. "Això no s'ho creu ningú", ha sentenciat entre les rialles dels diputats presents a l'hemicicle.
Moments de distensió durant el ple entre Batet (JxCat) i Romero (PSC)
Tot i la duresa contra els socialistes que ha exhibit el líder de Junts per Catalunya al Parlament, Albert Batet, aquest matí el ple del debat de política general també ha donat espai a la distensió. Es pot apreciar en aquesta foto de la nostra companya Cèlia Atset, on es mostra la complicitat entre Batet i la portaveu del PSC, Alícia Romero, mentre esperen que acabi el discurs del líder de Vox, Ignacio Garriga, per poder accedir al seu escó a l'hemicicle.