Debat de política general al Parlament (28 de setembre de 2021)
Debat de política general al Parlament (29 de setembre de 2021)
Marc ToroAragonès referma l'aposta pel diàleg i reclama "unitat d'acció" a Junts i la CUP
Quim BertomeuFins aquí la cobertura de la primera jornada del debat de política general, que es reprendrà aquest dimecres a les 9 del matí amb les intervencions dels grups. El primer a prendre la paraula serà el cap de l'oposició i president del PSC a la cambra, Salvador Illa, i tancaran el debat al vespre les intervencions de Junts per Catalunya i Esquerra, els dos partits que formen el Govern. Ho podreu seguir com sempre a l'ARA.
Aragonès promet la gratuïtat de l'últim curs d'escola bressol a partir del 2022
Aleix MoldesLa CUP lamenta que Aragonès "confongui el que voldria que passés amb el que està passant realment": "L'Estat mai s'asseurà a negociar"
Només ERC haurà acabat satisfeta del discurs de Pere Aragonès en el debat de política general. I si fins i tot JxCat s'ha mostrat escèptic i crític amb la part del diàleg, la CUP no podia ser menys. Els anticapitalistes, que han preferit no sortir a valorar el discurs en roda de premsa, han enviat un comunicat en què s'han mostrat decebuts amb el president de la Generalitat. "El molt honorable president confon el que voldria que passés amb el que realment està passant. L'Estat mai s'asseurà a negociar", han apuntat. Un nou referèndum unilateral –la proposta que sotmetran dijous a votació– és l'aposta dels anticapitalistes, que també han lamentat que Aragonès s'hagi refermat en projectes com els Jocs Olímpics d'Hivern, l'ampliació de l'aeroport del Prat i el nou decret de les renovables. "Després d'escoltar-lo, la CUP és on era".
ERC defensa el "to presidencial" del discurs d'Aragonès i creu que JxCat no hauria de tenir-hi objeccions
Tots els partits del Parlament han anat desfilant per la sala de premsa per expressar les seves objeccions al discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el debat de política general. Tots menys un. Esquerra, el partit del president, ha defensat que ha sigut una intervenció amb "to presidencial" que ha evidenciat la "màxima ambició" del Govern tant en l'àmbit nacional com en el social. Vilalta ha explicat que no entenia els dubtes que havia suscitat el discurs del president a JxCat, perquè considera que s'ha limitat a exposar "el pla de Govern" que subscriuen els dos partits polítics.
Sobre la proposta de la CUP de fer un referèndum aquesta legislatura encara que no es pugui pactar amb l'Estat, ha insistit que Esquerra també aposta per un referèndum però a través de la "via negociada" i amb una fórmula pactada, com van ser els casos d'Escòcia i del Quebec. Sí que ha dit que els membres de la mesa del Parlament que són d'ERC no posaran objeccions a tramitar la proposta de resolució de la CUP.
Vox descriu el discurs d'Aragonès d'"aïllat de la realitat" i critica la presència de Torra
Vox ha considerat "aïllat de la realitat” el discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha qualificat el "separatisme" d'ideologia contrària al progrés. El seu portaveu, Joan Garriga, també ha defensat la prefectura de policia de Via Laietana com a "espai de democràcia" i ha dit que farà responsable Aragonès dels cops de pedra que pugui rebre l'edifici en el futur. Ha definit, a més, la presència de Torra al Parlament de “dramàtica”, un any després de la seva inhabilitació, i ha vinculat els aldarulls de la Mercè amb el fet que es rebi amb “tots els honors” un condemnat per desobediència.
El PSC veu "reincidir" Aragonès en els "errors" de Torra: "Només parla per a la meitat dels catalans"
"Avorrit, decebedor i sense cap novetat". Si preguntéssim a la ciutadania, probablement serien els tres adjectius que més consens generarien per definir el 90% dels discursos polítics. Avui els ha fet servir la portaveu del PSC, Alícia Romero, per referir-se al del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que segons ella "només parla per a la meitat dels catalans". Els socialistes consideren que el full de ruta del cap de l'executiu passa per "reincidir" en els "errors" que ja va cometre el seu predecessor, Quim Torra. "Ens vol imposar l'autodeterminació i l'amnistia. Continua sense ser el president de tots, i això és un greu problema".
Junts assegura que no s'ha sentit "reflectit" en tot el discurs d'Aragonès i recorda que l'acord de legislatura també incorpora la "confrontació"
La portaveu de JxCat, Mònica Sales, ha reaccionat al discurs del president, Pere Aragonès, asseguant que no s'han sentit "reflectits" en tot el discurs del cap de l'executiu i li ha recordat que l'acord de legislatura també incorpora la "confrontació": "Compartim l'aposta pel diàleg, però també hi ha d'haver confrontació cívica i pacífica per forçar l'Estat a negociar". També ha afegit que li hauria agradat que el president hagués reflexionat sobre la detenció de l'expresident Carles Puigdemont a Sardenya el cap de setmana i sobre el fet que el govern espanyol, amb qui vol negociar, "no aturi la repressió". En tot cas, ha mantingut que Junts està obert a incorporar-se a la taula de diàleg sempre que s'accepti la proposta de noms –amb dos ex presos polítics– que van plantejar perquè negociïn amb la Moncloa.
Sales no ha dit quin serà el posicionament de Junts respecte a la proposta de la CUP de plantejar un referèndum aquesta legislatura, però ja ha avançat que des del partit de Carles Puigdemont creuen que només una consulta acordada pot substituir el resultat de l'1 d'Octubre. "Per a nosaltres té validesa l'1-O", ha firmat Sales.
Cs carrega contra Pedro Sánchez per "normalitzar" les peticions de l'independentisme
Debat de política general a Catalunya, és a dir, debat entre polítics catalans al Parlament, tot i que Ciutadans ha preferit centrar les seves crítiques en el president del govern espanyol. "No hem de posar tant l’accent en Pere Aragonès com en el senyor Pedro Sánchez. Com és possible que continuï normalitzant i acceptant que la Generalitat pretengui ridiculitzar i posar en evidència les mancances d’Espanya?", s'ha preguntat el portaveu taronja, Nacho Martín Blanco. Segons ell, avui s'ha demostrat que, amb matisos, Aragonès també representa la naturalesa "radical" de l'independentisme i ha urgit Sánchez a posar fi a la taula de diàleg si la premissa és que s'ha de resoldre un conflicte polític entre Catalunya i Espanya.
Els comuns creuen que Aragonès està en una posició de "debilitat": "Sembla que demani perdó per apostar per la taula de diàleg"
La presidenta del grup dels comuns, Jéssica Albiach, ha definit el discurs del president, Pere Aragonès, d'un "tercer discurs d'investidura" perquè creu que s'ha adreçat més als seus socis de Junts i la CUP per recuperar la "confiança" que no pas a la ciutadania. "Sembla que demanava perdó per apostar per la taula de diàleg", ha afirmat Albiach. Segons el seu parer, Aragonès està en posició de "debilitat".
El PP carrega contra el discurs d'Aragonès: "Dues hores de temps perdut"
Com es podia esperar, el PP no ha quedat gaire content del discurs del president de la Generalitat al debat de política general. "Dues hores de temps perdut", ha resumit la diputada Lorena Roldán. Els populars lamenten que Aragonès insisteixi amb el projecte independentista malgrat que consideren que l'única cosa que fa és portar els catalans cap a un "forat negre". Roldán ha explicat que dimecres el seu grup, de tres diputats, se centrarà en presentar "una alternativa al fiasco del Procés". Un discurs, diu, dirigit al conjunt dels catalans que ara mateix estan "amb l'aigua al coll" mentre l'independentisme repeteix "els lemes de sempre".
Aragonès promet la gratuïtat de l'últim curs d'escola bressol a partir del 2022
Aleix MoldesAragonès acaba el seu discurs en el debat de política general i comencen les reaccions polítiques
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acabat el seu discurs en el marc del debat d'investidura després de gairebé dues hores al faristol. Els presidents dels grups parlamentaris l'han escoltat des de l'hemicicle i demà tindran el seu torn de paraula. No obstant això, ara ja aquesta tarda els partits tenen previst fer una primera valoració del discurs del cap de l'executiu a través de diverses compareixences a la sala de premsa de la cambra.
Aragonès afirma que "reforçarà" l'acció de les delegacions de la Generalitat a l'exterior
Malgrat la causa que afecta exmembres del Govern al Tribunal de Comptes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que "reforçarà" l'acció de les delegacions de la Generalitat a l'exterior. S'ha compromès a aprovar el pla de l'acció exterior dels anys 2023-2026 i a convertir la cooperació en una "peça clau". En aquest sentit, ha dit que el seu objectiu és destinar el 0,7% del pressupost a aquest àmbit en l'horitzó del 2030.
Aragonès passa de puntetes pel debat del model policial
Aragonès passa de puntetes per una de les patates calentes de la legislatura i un dels punts clau de l'acord amb la CUP: el model policial a Catalunya. El president de la Generalitat ha subratllat que la seguretat ha de garantir drets i llibertats, especialment en situacions de màxima vulnerabilitat, i s'ha compromès a actualitzar el model de seguretat pública, potenciant-ne la transparència i l’eficiència, la coordinació dels cossos, que sigui més pròxima i que garanteixi la no discriminació.
A més, ha apuntat que en aquesta transformació del model s'incorporaran nous elements de prevenció i mediació com a principal estratègia per a la resolució de conflictes en les actuacions policials, i també s'elaboraran plans de seguretat per als col·lectius vulnerables, com el de les persones grans, les víctimes de la violència masclista o els infants i adolescents. Tanmateix, no ha fet referència a aspectes com la presència d'unitats d'ordre públic en desnonaments, una de les reclamacions dels anticapitalistes.
Aragonès defensa convertir la comissaria de Via Laietana en un centre d'interpretació de la memòria
Aragonès es reserva temps també per respondre al número 2 del ministeri de l'Interior, que aquest dilluns va assegurar que la comissaria de Via Laietana era un símbol de la democràcia. Segons el president de la Generalitat, que ha dit que treballaran per convertir la prefectura de Via Laietana en un centre d’interpretació de la memòria i de denúncia del franquisme, que es parli d'aquest edifici com un símbol de la democràcia és una mostra de quin concepte tenen alguns de la democràcia.
Aragonès potenciarà les copes menstruals
El president, Pere Aragonès, ha situat la "transformació feminista" com una de les prioritats del seu Govern i ha garantit que seria una qüestió "transversal" per a totes les conselleries. Entre diverses actuacions, el president ha situat l'equitat menstrual com una de les prioritats, denunciant que l'Estat no rebaixa l'IVA dels productes d'higiene femenina, la qual cosa genera més desigualtat per qüestions socioeconòmiques. En aquest sentit, ha assegurat que durant el seu mandat potenciarà l'ús de copes menstruals a les escoles a partir d'aquest curs perquè, ha recordat, és reutilitzable, sostenible mediambientalment i contribueix a l'estalvi econòmic.
Aragonès critica l'actuació del govern espanyol amb l'ampliació de l'aeroport
Aragonès també toca el debat sobre l'aeroport del Prat, que aquest dijous quedarà definitivament fora del pla d'inversions. Critica l'"ultimàtum" del govern espanyol i que això hagi impedit que el futur dels aeroports de Catalunya es pogués concretar de manera consensuada entre totes les administracions del país. "No acceptarem imposicions de cap mena", ha remarcat.
El president de la Generalitat ha reclamat a més la gestió de l'aeroport de Barcelona-el Prat, de l’aeroport de Girona-Costa Brava i de l’aeroport de Reus, per poder decidir des de Catalunya quin és el model aeroportuari i el model productiu que volem com a país, un model que, ha dit, vol que respongui a les necessitats de l’economia productiva, que respecti la biodiversitat i el patrimoni natural, i que lluiti contra l’emergència climàtica reduint l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Aragonès promet una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern als municipis afectats
El president, Pere Aragonès, ha promès una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern als municipis afectats. "Ho hem de fer amb consens", ha assegurat sobre la candidatura de l'any 2030. "Ho entenem com una oportunitat en un marc ecològic, social i econòmic sostenible a partir d'un ampli consens social, territorial i polític [...]. Ha de ser possible fer els Jocs amb aquests criteris", ha plantejat.