Sánchez es bolca en la moció de censura de Vox per pressionar el PP

Casado es veu forçat a entrar en el cos a cos però manté el secretisme sobre el vot

El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts de visita a Roma.
Mariona Ferrer I Fornells
20/10/2020
3 min

MadridSi la moció de censura de Podem contra Mariano Rajoy el 2017 va ser per pressionar el PSOE, la que es viurà aquest dimecres al Congrés de Vox servirà, sobretot, per pressionar el PP. El secretisme del principal partit de l’oposició sobre el sentit del vot ha donat ales tant a l’extrema dreta com també al govern espanyol, que es bolcarà en aquesta moció de censura tot i estar abocada al més fracàs. Tant el president espanyol, Pedro Sánchez, com el vicepresident segon, Pablo Iglesias, tenen previst respondre al partit d’extrema dreta. El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, serà l’encarregat de donar el tret de sortida a la moció de censura i després prendrà la paraula el candidat, Santiago Abascal, sense límit de temps. El govern espanyol pot intervenir quan vulgui.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de la cinquena moció de censura que es debat a Espanya des de la reinstauració de la democràcia. La Moncloa tenia intenció de no donar-li gaire volada, però els dubtes de Casado sobre quin camí prendre –aparèixer al costat de l’extrema dreta votant una abstenció o bé sumar-se a la resta de partits amb un clar vot en contra– han portat l’equip de Sánchez a prendre partit. El president espanyol ha assegurat aquest dimarts des de Roma que l’executiu de coalició hi assistirà amb “la màxima seriositat i rigorositat” per confrontar el seu programa de govern amb el d’Abascal. “No consentirem que portin una dictadura a la nostra pàtria”, ha advertit al seu torn Iglesias durant la sessió de control al Senat, que ha sigut escenari un altre cop de la crispació política a Madrid.

La Moncloa confia així obtenir rèdits de la moció, mentre que per a Abascal suposa una nova carta de presentació al Congrés. Una moció dona barra lliure per exposar el programa de govern en un context de greu crisi sanitària i econòmica. Tant ERC com EH Bildu asseguraven ahir que la millor opció hauria sigut no jugar a donar aire a l’extrema dreta i no entrar en cap torn de rèplica, ja que és totalment voluntària la intervenció tant del govern espanyol com de la resta de partits. “El millor hauria sigut no parlar. Però el PSOE i Podem no ho van comprar”, ha dit el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián.

El debat dels populars

Però Sánchez ha decidit jugar la carta d’alimentar Vox per desgastar Casado. Semblava que el PP tornaria de vacances amb un discurs més moderat després del relleu de Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu al Congrés, però la primera reunió del curs polític entre Sánchez i Casado va servir per tornar a constatar el bloqueig institucional amb la renovació del Consell General del Poder Judicial com el principal front de batalla entre partits. Ara el líder del PP es veu forçat a escollir. O més aviat extrema dreta i govern espanyol el forcen a escollir, mentre que Ciutadans ja ha deixat clar que hi votarà en contra. De moment el PP només ha avançat que Casado intervindrà, però segurament no serà fins dijous, ja que el debat dura dos dies.

Cal tenir en compte, però, que el PSOE es va abstenir en la primera moció contra Rajoy el 2017. Un any després, però, Pedro Sánchez es convertia en president del govern espanyol per aquesta mateixa via. Ara espera que el no a Vox cohesioni el bloc de la investidura i també doni aire a Ciutadans de cara a la pròxima cita clau al ple del Congrés: el debat sobre els pressupostos generals de l’Estat. El PSOE i Podem n’ultimen els últims serrells amb l’objectiu d’aprovar l’esborrany la setmana que ve al consell de ministres.

stats