PARTITS

Debat intern a JxCat per forjar la nova direcció

L’equilibri entre famílies dificulta la configuració de la candidatura a la secretaria general

L’expresident Carles Puigdemont, Jordi Sànchez
 I els exconsellers.
Núria Orriols
30/07/2020
3 min

BarcelonaUna setmana. És el temps que estableix el reglament de Junts per Catalunya per presentar candidatures a la direcció, després que dissabte passat es constituís oficialment el partit. Després de donar el tret de sortida a la nova formació, l’espai de l’expresident Carles Puigdemont debat ara internament la configuració d’una candidatura, en la qual la figura de secretari o secretària general és la que genera més dificultats pels equilibris entre famílies. El termini per presentar una proposta de direcció s’acaba aquest dissabte a les dotze de la nit i tot apunta que s’esgotaran els terminis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara mateix l’única cosa que sembla clara és que l’expresident Puigdemont optarà a la presidència del partit. El màxim càrrec de la formació es presenta amb un equip de com a molt quatre vicepresidències, que han de complir amb la paritat i no seran executives. La resta de càrrecs estan oberts. El més important és escollir el triumvirat del capdavant: la secretaria general, la de finances i la d’organització. I les converses es mouen en aquesta línia. Fins ara tothom apuntava que Jordi Sànchez optaria a la secretaria general, però en els últims dies s’ha refredat aquesta possibilitat. Diverses fonts consultades expliquen que els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, del PDECat, no veien bé que la secretaria general quedés en mans del líder de la Crida -més a l’esquerra que el PDECat-, fins al punt que hi podia haver dues candidatures diferents -com va avançar El Nacional -.

A partir d’aquí Jordi Sànchez hauria fet un pas al costat, tot i que des de la Crida no descarten que a última hora es pugui presentar. Des del sector de Rull i Turull atribueixen el pas al costat al fet de tornar a ser a la presó, tot i que el retorn es va fer efectiu dimarts. Davant d’això, comença el debat de noms per ocupar el màxim càrrec executiu del partit. Hi són Elsa Artadi, regidora a Barcelona i diputada al Parlament; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la portaveu adjunta a la cambra catalana, Gemma Geis, i l’exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès Carmela Fortuny. També el president del grup parlamentari, Albert Batet, és una de les opcions sobre la taula. La tria no és fàcil, ja que ha d’acontentar les diferents famílies: la procedent del PDECat -en què l’entorn de Rull i Turull sovint són l’antítesi dels alcaldes que han fet el pas a Junts-, l’autoanomenada war room del president Quim Torra -amb Laura Borràs com cara visible- o els independents que venen de la Crida. Per als que tenen carnet del PDECat, si JxCat queda massa situada a l’esquerra dificultarà el trànsit de tot el partit cap al nou espai, mentre que els sectors independents no volen que Junts es converteixi només en el PDECat “sense David Bonvehí”. Les pròximes hores seran clau per veure si totes les sensibilitats se senten reflectides en una candidatura transversal.

Retirada

Per altra banda, ahir els crítics del PDECat van retirar la proposta de fer una consulta a la militància sobre JxCat que s’havia de votar avui al consell nacional. Fonts del partit van explicar que ho han fet per “avenços” en la negociació entre la direcció i l’expresident Puigdemont i que així els hi va demanar tant l’entorn de Bonvehí com el de la vicepresidenta, Míriam Nogueras. L’eventual avenç de les negociacions l’explicarà en el consell nacional el mateix Bonvehí. Més enllà del debat entre els quadres, la reunió no es preveu definitiva. No se sotmetrà res a votació i la idea és donar marge per intentar buscar un acord.

stats