Política15/02/2016

El debat d'investidura de Pedro Sánchez serà el 2 i 3 de març

La data l'ha anunciada Patxi López i obliga a tancar l'acord amb Podem i C's entre aquesta setmana i principis de la que ve

Ferran Casas
i Ferran Casas

MadridJa hi ha data pel ple d'investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez: el 2 i 3 de març. Així ho ha anunciat aquest dilluns el president de la Cambra baixa, Patxi López. Justament el mateix dia en què el líder de Podem, Pablo Iglesias, tornarà a posar sobre la taula de negociació amb el PSOE una proposta per avançar en l'acord per "un govern de canvi" que inclourà també un referèndum per Catalunya al que el PSOE es nega en rodó.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La data del debat acota la negociació amb Podem i C's. Entre aquesta setmana i principis de la que ve el líder del PSOE, que demà dimarts es reuneix amb ERC i CDC, hauria d'aconseguir un acord marc. El darrer cap de setmana de febrer, el del 27 i 28, l'hauria de sotmetre a consideració de les bases del PSOE i també del comitè federal del partit, tal i com va prometre als barons, molt refractaris al pacte amb Iglesias.

Cargando
No hay anuncios

Consulta el pactòmetre del 20-DLópez i Sánchez s'han reunit aquest dilluns al despatx del president del Congrés per fixar una data per a la investidura del candidat socialista després que López es comprometés dimarts passat davant els grups parlamentaris a concretar el calendari del debat durant aquesta setmana. La data anunciada per López -que coincideix amb el termini d'un mes que es va marcar Sánchez quan el rei li va encarregar la investidura- marca el calendari polític tant si el líder socialista aconsegueix ser investit com si no. Habitualment, el ple d'investidura dura dos dies i la votació es produeix en la segona de les jornades. Seria, per tant, el dijous 3 de març.

En el cas que Sánchez aconseguís en primera ronda la majoria absoluta de la cambra -un fet que sembla poc previsible i que requeriria de l'adhesió simultània de Podem i C's-, el líder del PSOE seria president del govern. És més probable que necessiti afrontar una segona votació, 48 hores després de la primera. Seria el dissabte 5 de març. Sánchez en tindria prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. En aquesta votació serien clau les abstencions que puguin produir-se. Si Podem o C's, que es veten mútuament, no s'abstenen necessitaria aleshores que ho fessin republicans o convergents.

Cargando
No hay anuncios

Si Sánchez no aconseguís tampoc el suport del Congrés, començaria a córrer el termini de dos mesos que marca la Constitució per a la dissolució automàtica de les Corts i la convocatòria d'eleccions. El contingut de l'article 99 de la Constitució no impedeix al rei obrir una nova sèrie de consultes, però tampoc l'obliga a fer-ho. El més probable seria que Felip VI tornés a convocar els líders polítics per intentar desencallar la situació i presentar a un nou candidat a la investidura. Seria el torn del líder del PP, Mariano Rajoy, que ja ha afirmat que ell també ho vol provar.

En el cas que en aquests dos mesos ningú aconseguís ser investit, es convocarien automàticament eleccions generals. "Si transcorregut el termini de dos mesos, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat hagués obtingut la confiança del Congrés, el rei dissoldrà totes dues cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del govern", assenyala la Constitució. La data de convocatòria seria aproximadament cap el 3 de maig, dos mesos exactes des de la primera votació d'investidura fallida. Per tant, la data de les eleccions seria el 26 de juny, 54 dies després de la dissolució de les Corts.