Llach veu "compatible" impulsar el debat constituent amb la desobediència civil per respondre a la sentència
Es crea la "coordinadora" del debat constituent per organitzar les discussions al territori
BarcelonaDesprés d'anunciar la dissolució del Fòrum Cívic Constituent, que ha dissenyat com ha de ser un eventual debat constituent, en un acte al Palau de la Generalitat amb el president Quim Torra, es crea ara un nou ens –privat– per intentar dur-lo a terme. Es tracta de l'anomenada coordinadora d'enteses territorials, pilotada també per l'exdiputat Lluís Llach, que coordinarà els nuclis que s'han de creat al territori per organitzar els debats.
Preguntat per si aquesta iniciativa és compatible amb d'altres com la del Tsunami per organitzar la resposta ciutadana a la sentència, Llach ha considerat que sí. "No tenen papers contradictoris, al contrari", ha assegurat el cantautor. Albert Noguera, que també és membre de la coordinadora, ha afegit que totes dues coses són "exercicis de sobirania". Mentre que la "desobediència civil" que promou el Tsunami ho seria "cap enfora" –ha dit–, el debat constituent seria "intern" per a la població catalana.
En tot cas, Llach sí que ha admès que, en funció dels esdeveniments, el calendari s'"haurà d'adaptar" al que passi, sobretot, ha dit, per la sentència sobre el referèndum de l'1-O.
Llach és membre d'aquesta coordinadora, juntament amb altres membres com l'exdiputada de la CUP Gabriela Serra o l'advocat Jordi Domingo. Són un total de 29 membres, la majoria provinents de les enteses territorials.
Ara per ara, segons la coordinadora, hi ha una vintena d'enteses, que tenen previst que s'ampliïn fins a unes quaranta d'ara al novembre. Serà llavors quan es preveu fer els "debats ciutadans". L'objectiu, però, és constituir-ne unes 52, sumant comarques i districtes de Barcelona.
Set jornades formatives
Abans de començar el debat ciutadà, però, les enteses territorials començaran per organitzar set "jornades formatives" els mesos de setembre i octubre sobre els set àmbits temàtics en què s'estructurarà el debat constituent: territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques (14 de setembre a Tortosa); seguretat i relacions internacionals (21 de setembre a Girona); organització territorial (28 de setembre a Sabadell); drets (5 d'octubre a Tarragona); règim econòmic (12 d'octubre a Lleida); participació política i organització del poder (19 d'octubre a Manresa), i elements constitutius (26 d'octubre a Barcelona).
En aquestes jornades, diferents experts exposaran les línies generals d'aquests àmbits temàtics perquè les persones que s'hi apuntin puguin debatre posteriorment i decidir els principis que formaran part de les conclusions del debat.
Sobre quin tipus d'associacions s'estan vinculant a aquest procés, Llach ha dit que creu que estan aconseguint "trencar" amb la dinàmica que només hi hagi independentistes, perquè, de moment, ha assegurat, han captat entitats més "transversals", que treballen als nuclis locals, com castellers o casals d'avis.
D'aquesta manera, Llach inaugura una nova fase d'aquest eventual debat, que ara ha de pivotar entorn de la "discussió ciutadana". El calendari previst per al debat constituent s'allarga fins a la primavera del 2020, quan se n'haurien d'entregar les conclusions al Parlament de Catalunya.