Debat intern al PDECat pel relleu al capdavant de l’ACM

Lluís Soler, Isidre Sierra i Anna Erra, entre els candidats que debatrà l’executiva del partit

L'AMI i l'ACM disposades a "internacionalitzar" els fets de l'1-O per desmentir el relat del Tribunal Suprem
Núria Orriols
15/09/2019
2 min

BarcelonaDesprés que el fins ara president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni, quedés fora de la cursa per repetir en el càrrec arran de perdre les eleccions a Sallent, el debat intern per rellevar-lo bull al PDECat. David Bonvehí i Ferran Bel porten personalment el relleu i, segons diverses fonts consultades, s’abordarà demà dilluns a l’executiva després de dies de negociacions amb diversos sectors del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els noms per succeir Saldoni hi ha l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler –de l’executiva actual del PDECat–; l’alcalde de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra –que, segons expliquen algunes fonts, ja hauria començat a demanar avals a alcaldes-, i l’actual alcaldessa de Vic, Anna Erra, que també és diputada al Parlament de Catalunya per JxCat. Altres fonts també apunten l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Tot i això, no es descarten altres vies a última hora per desllorigar la situació.

En ple procés d’ordenació de l’espai de JxCat, cada lloc de responsabilitat és clau per al futur repartiment de poder de la formació i, tradicionalment, el president de l’ACM és un càrrec valorat per estar en contacte amb el territori. L’executiva del PDECat de demà dilluns proposarà un nom que després haurà de recollir avals per poder ser elegit per l’assemblea de l’ACM, formada pels alcaldes i alcaldesses dels municipis d’aquesta entitat. Actualment hi ha fins a 932 ajuntaments (dels 947) que en formen part, a més de tots els consells comarcals, les 4 diputacions i altres ens municipals.

Saldoni feia tàndem fins ara amb l’exalcalde de la Seu d’Urgell Albert Batalla com a secretari general de l’ACM. Fins l’any passat el president de l’ACM va ser el conseller d’Interior, Miquel Buch, que va gestionar l’ens sis anys i mig, inclòs durant el referèndum de l’1 d’Octubre –pel qual després ha sigut investigat.

Procés de fusió

L’elecció del president de l’ACM arribarà després que JxCat i ERC hagin arribat a un acord per repartir-se les dues tradicionals entitats del món municipal. Mentre que el PDECat governarà l’ACM, els republicans ho faran a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), fins ara en mans del PSC. Tal com va avançar l’ARA, en el pacte s’inclou el compromís de fusionar les dues entitats en aquesta legislatura, que durarà fins al 2023.

ERC és ara el partit que agrupa més vots dins la FMC, que té 591 ajuntaments i també les quatre diputacions, 34 consells comarcals, 3 mancomunitats i 3 entitats municipals descentralitzades. La idea de l’independentisme és acabar amb la dualitat municipal, amb la mà estesa, també, per governar amb altres formacions com el PSC, que en les últimes eleccions va recuperar el múscul municipal.

stats