Sabates que han fet història: Krusxov, Bush, Wen Jiabao… David Fernàndez?
La sabata, considerada impura en moltes cultures, ha estat feta servir en moltes ocasions com a arma d'agressió o com a símbol de menyspreu
BarcelonaHa estat la frase del dia: "Ens veiem a l'infern. El seu infern és la nostra esperança, és el carrer. Fins aviat, gàngster! Fora la màfia!". I ha estat, sobretot, la imatge del dia: la d'un diputat del Parlament de Catalunya amb una sabata a la mà, com a senyal de menyspreu cap a Rodrigo Rato, expresident de Bankia, ex director gerent de l'FMI i exvicepresident del govern espanyol de l'època de José María Aznar. Una frase i una imatge que han captivat aquest dilluns la imaginació dels usuaris de les xarxes socials.
Llançar una sabata contra algú és un insult, un acte de menyspreu en moltes societats àrabs i de l'Orient, que consideren el peu —i, per tant, tot el que hi fa referència— com la part més impura del cos. Fernàndez no ha anat tan lluny aquest dilluns, i s'ha limitat a fer servir la sabata com a símbol, més que no pas com a objecte agressor.
George W. Bush
El cas és que la imatge d'un membre del Parlament amb una sabata a la mà –una humil sandàlia, de fet– resulta certament impactant, però té un precedent que el mateix Fernàndez s'ha encarregat d'assenyalar: el dia en què, durant una roda de premsa a Bagdad de George W. Bush, aleshores president dels Estats Units, el periodista Muntadhar al-Zaidi va llançar una sabata al mandatari, que la va poder esquivar. Les imatges de la ràpida reacció de Bush, ajupint-se mentre la sabata passava volant pel seu costat, van fer la volta al món.
Wen Jiabao
El gest de Bush, repetit mil i una vegades a les televisions d'arreu del món, es va convertir en un moment tan icònic que va inspirar accions semblants. Només dos mesos després de l'incident amb Bush una altra sabata voladora va passar fregant el cap del premier xinès, Wen Jiabao, durant una conferència a la Universitat de Cambridge. Durant la mateixa visita, grups de manifestants van llançar centenars de sabates contra la tanca de Downing St.
Nikita Krusxov
Però, tot i que en aquest cas no va ser llançada contra ningú, segurament la utilització política d'una sabata més famosa de la història és la que va protagonitzar l'octubre de 1960 un enfadat Nikita Krusxov. El líder soviètic, que participava en una assemblea general de les Nacions Unides a Nova York, es va treure una de les sabates i va fer-la servir per donar cops damunt la taula, en una escena que va deixar amb la boca oberta els líders mundials de l'època. Tot i que no hi ha imatges del moment, i tot i que les versions divergeixen, el cert és que Krusxov va colpejar la taula amb la sabata.
La sandàlia de Fernàndez
La humil sandàlia de Fernàndez, lluny de les sabates de vestir del líder soviètic i de la majoria de parlamentaris, no ha sortit volant ni ha donat cops contra la taula. Però la simple imatge d'un parlamentari amb una sabata a la mà ha provocat tota mena de reaccions al llarg de la jornada. Tantes, que el propi diputat de la CUP ha hagut d'aclarir que no duia mitjons durant la compareixença de Rato, quan s'ha ajupit lleugerament i ha deixat la sabata a la vista de tothom. Ho feia en el seu compte de Twitter, davant la pregunta de si el diputat duia o no mitjons en el moment en què s'ha tret la sabata. D'altres debatien si el membre de la CUP porta normalment sandàlies o si la duia preparada en una bossa. Un lector de l'ARA, molest per les insinuacions que l'acte de Fernàndez no ha estat autèntic i que ha triat una sandàlia per semblar més progressista, donava la resposta apuntant que el diputat duia les mateixes sandàlies dissabte a la nit, en un acte celebrat a Granollers.