David Fernández proposa reduir a 79 els compareixents en la comissió sobre frau fiscal per centrar-se en el cas Pujol
La proposta del president de la comissió redueix 110 testimonis per arribar a temps per poder redactar unes conclusions abans que es dissolgui el Parlament
BarcelonaEl president de la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció política, David Fernández, ha fet arribar als membres de la comissió una proposta per reduir de 189 a 79 el nombre de compareixents i poder redactar les conclusions abans d'acabar la legislatura se centra bàsicament en els testimonis i experts vinculats al cas Pujol. Fernández proposa dedicar íntegrament la sessió del proper 9 de febrer al testimoni del president de la Generalitat, Artur Mas, i mantenir el calendari prèviament fixar fins el mes de maig.
La propera sessió de la comissió, dilluns que ve, la protagonitzarà el president de la Generalitat, Artur Mas, amb un format que encara no està decidit. L'acord dels grups és que si els compareixents hi van com a experts poden respondre totes les preguntes al final, mentre que els testimonis se sotmeten a un format d'interrogatori. Però en el cas de Mas no s'ha concretat si hi va com a testimoni o com a expert, de manera que hauran de ser els mateixos grups parlamentaris els que acordin com es desenvoluparà la compareixença de Mas.
Després, el calendari entra en dues etapes: una primera marcada per les explicacions sobre el cas Pujol i una segona protagonitzada pel cas de les ITV. Així, es preveu la compareixença de l'expresident Jordi Pujol, de la seva esposa i dels sus fills Jordi i Oleguer per al 23 de febrer, mentre que la resta dels fills seran citats les dues setmanes següents (Oriol, Marta i Pere, ja que Mireia i Josep no van ser citats a comparèixer) el 2 i el 9 de març.Després començarà una ronda de compareixences del cas ITV, entre les que destaquen les de l'empresari i amic d'Oriol Pujol, Sergi Alsina, i la de Mercè Gironès, la que ha estat parella d'Oriol Pujol.
Encara en relació amb la família Pujol, se sol·licitarà la compareixença del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; el cap de gabinet del president del govern, Jorge Moragas; el director general de la Policia, Ignacio Cosidó; el director del CNI, Félix Sanz, i el comissari en cap de la UDEF, Manuel Vázquez, encara que tot apunta que refusaran comparèixer a la cambra.
Cas Método 3
Quan acabin els casos en relació a la família Pujol, la comissió d'investigació se centrarà en el cas Método 3. El 27 d'abril se citarà l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola Victòria Álvarez; la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho; l'exsecretari d'organització del PSOE José Zaragoza, i l'exdirector de l'agència Método 3, Francisco Marco. També es demanarà la compareixença de l'extresorer del PP Luis Bárcenas per aquella sessió.
Per al juny quedaran pendents altres compareixences, com la del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro (1 de juny) i la de l'exvicepresident de la Generalitat Josep Lluís Carod-Rovira (22 de juny).
S'hi podran introduir esmenes
La proposta de Fernández està subjecte als canvis necessaris per consensuar una proposta definitiva. En la reunió de dilluns passat les posicions dels partits van quedar prou clares: CiU prefereix ampliar el nombre de dies setmanals destinats a compareixences per poder escoltar les 189 persones citades i l'oposició prefereix centrar la feina en el cas Pujol i deixar per a la propera legislatura la resta de casos que es pretenien investigar: Pretòria, Palau, Treball, Adigsa, Mercuri, entre d'altres.
Entre les possibles modificacions hi ha una proposta d'ICV-EUiA que vol dedicar el mes de juny a compareixences relacionades amb el cas Pretòria (Macià Alavedra i Lluís Prenafeta) i el cas Pallarols (Fidel Pallarols, Lluís Gavaldà i Vicenç Gavaldà).