Taula de diàleg

Sense data a una setmana de la taula de diàleg

La suspensió de l'ampliació de l'aeroport enrareix els dies previs a la trobada

MadridQuim Torra i Pedro Sánchez van acordar el 20 de febrer del 2020 que la taula de diàleg es reuniria al cap de sis dies, el 26. Ja es va viure un sainet, amb intercanvi de cartes inclòs, per desencallar la data. D'avui en vuit, acaba la setmana en què s'hauria de produir la segona reunió de l'espai de negociació entre la Generalitat i la Moncloa i tampoc es coneix el dia exacte. Fa dies que han començat els contactes preparatoris de la trobada, però complicacions en l'agenda dels participants –encara no es coneixen els detalls– dificulten les concrecions, assegura la Moncloa, i el xoc per la suspensió de l'ampliació de l'aeroport del Prat ha enrarit encara més la cita.

Cargando
No hay anuncios

En la primera i única convocatòria de la taula de negociació, es coneixia a més d'una setmana vista que per part del govern espanyol hi assistirien el president, Pedro Sánchez, i els ministres Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Salvador Illa, Carolina Darias i Manuel Castells. El Govern va amagar fins dos dies abans la seva delegació, que va estendre a vuit persones, fet que va provocar que la Moncloa incorporés José Luis Ábalos i María Jesús Montero. Iglesias en va quedar fora a última hora per una amigdalitis. Aquesta vegada només es coneix que hi serà la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que durà una proposta pròpia, i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també aposta per participar-hi.

La Moncloa, en canvi, segueix sense garantir que Sánchez hi acudeixi i ni tan sols ha confirmat la presència del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, que abans de la remodelació del govern espanyol va assumir la cartera de Política Territorial per liderar així la carpeta catalana. Pel que fa a la data, Aragonès i Sánchez van pactar al juny que seria la setmana del 13 de setembre i els últims dies ha cobrat força la hipòtesi que sigui el 16 o el 17 (dijous o divendres), atès que els dies anteriors l'agenda està atapeïda: dimarts consell executiu a Palau, consell de ministres a la Moncloa i sessió de control al Senat; i l'endemà, sessió de control al Congrés i declaració davant del jutge dels membres de l'anterior mesa del Parlament. Divendres 17 està previst un viatge de Sánchez a Grècia, de manera que si finalment hi assistís, hauria de ser dijous.

Cargando
No hay anuncios

El govern de l'Estat seguia aquest dijous jugant amb la incertesa. Fonts de la Moncloa situaven com una "possibilitat" que la reunió sigui la setmana vinent i evitaven negar que pogués saltar a la següent. En una compareixença al Congrés, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va referir-s'hi i va parlar d'"els pròxims dies". Malgrat els dubtes amb la data, el compromís de celebrar-la és ferm i, de fet, el número dos de Sánchez s'ha mostrat "sorprès" que Junts no vulgui donar una oportunitat al diàleg. Després que la consellera Gemma Geis deixés en l'aire la participació del seu partit (si Sánchez no hi va), aquest dijous el diputat al Congrés Josep Pagès ha restat "credibilitat" a la taula. El ministre ha qualificat d'"estrany" que es posi en qüestió l'instrument abans de veure si hi pot haver algun avenç. Segons la Moncloa, la posició titubejant de Junts és la que dificulta perfilar els detalls de la trobada.

Carpetes separades

El conflicte per la suspensió del Prat, però, ha emboirat encara més els preparatius pels dards que s'han dedicat dirigents de PSOE i ERC. En roda de premsa aquest dijous, Aragonès ha puntualitzat que un tema no influeix en l'altre, com ja havia fet dimecres el vicepresident, Jordi Puigneró. És a dir, que la taula de negociació s'hauria de celebrar com estava previst malgrat que les relacions s'hagin refredat, informa Quim Bertomeu. "No només no afecta sinó que hi anem amb més força que mai", ha dit. El president català té clar "que hi ha molta gent que vol que la taula de negociació fracassi", però ha emfasitzat que per ell "no serà". A més, ha considerat que tampoc hauria d'afectar una eventual negociació del seu partit, ERC, amb el PSOE pel que fa als pressupostos generals de l'Estat: "Barrejar carpetes seria un error i jo no ho faré".