Qui hi ha al darrere de les manifestacions "per salvar Espanya"?

Vox s'ha sumat a les convocatòries, mentre que el PP se'n desmarca sense condemnar-les

Agents de Policia Nacional intervenen davant la seu del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid, durant una concentració de manifestants contraris a l'amnistia.
4 min

MadridLes protestes contra l'amnistia van a més. No només es multipliquen, sinó que augmenta la crispació en les convocatòries atiades per la dreta i l'extrema dreta. Aquest dilluns al vespre, la tercera concentració davant la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid va acabar amb càrregues per dispersar els manifestants, que van tractar de superar el cordó policial que protegia la seu socialista amb actitud violenta. La convocatòria, difosa a través de les xarxes socials, la va promoure el moviment juvenil d'ultradreta Revuelta. Vox hi va donar suport explícitament –a més d'altres partits de l'extrema dreta– fins al punt que el seu líder, Santiago Abascal, hi va assistir, tot i que va marxar abans dels disturbis. A Barcelona, davant la seu del PSC, també s'hi va veure Ignacio Garriga, el líder de Vox a Catalunya.

Manifestants davant de la seu del PSOE intentant superar el cordó policial.

El PP, per contra, se n'ha desmarcat adduint que no és el seu model de protesta. Tanmateix, el partit tampoc ha condemnat les convocatòries. Fonts dels populars han remarcat que totes les protestes que promou el PP són "pacífiques" i "es desenvolupen d'una manera exemplar". El seu líder, Alberto Núñez Feijóo, marca perfil propi i n'ha convocat diumenge vinent a totes les capitals de província de l'Estat. Ara bé, les mateixes fonts han criticat que el govern espanyol va tractar de forma "injusta" els manifestants de Ferraz. "Va obligar els nostres agents a tractar les persones que eren al carrer com si fossin CDR. No ho eren", afirmen.

L'actuació policial ha generat crítiques. La Policia Nacional va carregar amb pilotes de goma i va emprar gasos lacrimògens. A la protesta, els concentrats reclamaven als agents que s'unissin a la "defensa de la nació" en lloc de protegir la seu socialista. A les xarxes socials es poden veure vídeos de manifestants lamentant que les forces de seguretat els hagin reprimit "per puto defensar Espanya". "Piolins, us haurien d'haver llançat al mar a Barcelona", deia un dels concentrats mentre detenien una persona. El balanç va ser d'almenys tres detinguts.

Abascal ha censurat que es "gasegés" els manifestants i ha anunciat que Vox denunciarà el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el delegat del govern espanyol a Madrid, Francisco Martín. Diversos sindicats policials també han expressat malestar per l'episodi. Tant Jupol com la Unió Federal de Policia (UFP) han demanat el cessament de Martín. Segons un comunicat de la UFP, el "poder polític" va "utilitzar" el cos de "forma partidista" instant a actuar de forma més contundent que en altres protestes, com les de Via Laietana de Barcelona durant el Procés. Des del ministeri de l'Interior justifiquen l'actuació. "No tolerarem que es posi en dubte la professionalitat i el bon nom dels agents. La Policia Nacional actua sempre amb paràmetres de proporcionalitat per garantir la seguretat de tothom, i utilitza el material adequat a cada circumstància", sostenen fonts del ministeri.

El PSOE defensa l'actuació policial

Des del PSOE denuncien "l'assetjament dels reaccionaris" a les seves seus. El líder socialista, Pedro Sánchez, va afirmar a X que "atacar les seus del PSOE és atacar la democràcia i a tots els que hi creuen". Fonts del partit han lamentat, a més, la tebior del PP davant d'aquestes protestes. "No veiem suport a les forces i cossos de seguretat de l'Estat, que ahir gairebé veuen superada la seva línia i en risc la seva integritat física", afirmen. Segons Interior, dos agents van ser ferits lleus.

En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha demanat a Feijóo que "condemni amb rotunditat els atacs a les seus del PSOE". En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Rodríguez també ha defensat que el PP hauria "d'estar rebutjant les consignes i els símbols que s'hi van utilitzar". Alguns manifestants duien simbologia franquista i feien càntics reivindicant la dictadura.

Una manifestant al carrer Ferraz amb una bandera franquista.

A banda del PSOE, altres formacions polítiques han condemnat les protestes. La portaveu adjunta de Sumar i diputada dels comuns al Congrés, Aina Vidal, ha criticat en roda de premsa a la cambra baixa que el PP "ha perdut completament el nord". Vidal ha advertit que a la protesta de Ferraz hi havia "gent lloant Franco", "neonazis" i "condemnats per l'assalt a Blanquerna". És el cas, per exemple, del líder de Democràcia Nacional, Pedro Chaparro, que va ingressar a presó pels fets del 2013 i era a Ferraz.

El PP ha respost mantenint l'ambigüitat. D'una banda, afirmant que hi ha "actuacions individuals condemnables", però reiterant que els ciutadans tenen "dret a expressar el malestar". La número dos del partit, Cuca Gamarra, ha dit des del Congrés que "no li agraden" certs comportaments de manifestants, però ha demanat que Marlaska comparegui per donar explicacions sobre l'actuació policial. També ha insistit que els populars insten a canalitzar la protesta en convocatòries amb les "autoritzacions oportunes".

"Mobilització permanent"

Els convocants de les protestes ja han avisat que l'ofensiva contra l'amnistia i els pactes dels socialistes amb l'independentisme no s'acabarà aquí i han tornat a cridar a la protesta davant de Ferraz aquest dimarts al vespre. "Mobilització permanent", defensen a les xarxes. Davant d'això, el PSOE ha enviat una comunicació interna als seus afiliats i treballadors en què demana que evitin ser a les seus a la tarda.

El Govern critica l'ofensiva de la dreta

El Govern ha carregat contra l'ofensiva de la dreta política i judicial en contra la llei d'amnistia. En roda de premsa, la portaveu, Patrícia Plaja, ha titllat de "maldat" les imputacions a Carles Puigdemont i Marta Rovira per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. De fet, ha assegurat que la judicatura espanyola vol "condicionar, dinamitar i fer descarrilar negociacions polítiques des de fora de la política". "La situació de la democràcia espanyola és tan feble que pot acabar gangrenant-se", ha afegit.

Sobre les manifestacions dels últims dies, Plaja ha defensat la llibertat d'expressió, però sempre que no comporti violència. Això sí, ha criticat que ara la "dreta immobilista" es manifesti per defensar una Espanya "grande y libre".

stats